Bagaimana Perubahan Iklim Berkemungkinan Menyumbang kepada Banjir Membinas di Libya

Ribut Mediterranean yang mencurahkan hujan lebat di pesisir Libya, memicu banjir yang dipercayai telah mengorbankan ribuan nyawa, merupakan peristiwa cuaca ekstrem terbaru yang membawa beberapa ciri-ciri perubahan iklim, kata para saintis.

Daniel – yang digelar “medicane” kerana ciri-cirinya yang menyerupai hurikan – menarik tenaga yang sangat besar daripada lautan yang sangat panas. Dan atmosfera yang lebih panas menampung lebih banyak wap air yang boleh turun sebagai hujan, kata pakar.

Adalah sukar untuk mengaitkan satu peristiwa cuaca dengan perubahan iklim, “tetapi kita tahu terdapat faktor-faktor yang mungkin memainkan peranan” dengan ribut seperti Daniel yang menjadikannya lebih mungkin, kata Kristen Corbosiero, seorang saintis atmosfera di University at Albany.

Medicane terbentuk sekali atau dua kali setahun di Mediterranean, dan paling kerap dari September hingga Januari. Ia bukan sebenarnya hurikan, tetapi boleh mencapai kekuatan hurikan pada kesempatan yang jarang berlaku, kata Simon Mason, ketua saintis iklim di International Research Institute for Climate and Society, Columbia Climate School.

Daniel terbentuk sebagai sistem tekanan rendah lebih dari seminggu yang lalu dan terhalang oleh sistem tekanan tinggi, mencurahkan hujan ekstrem di Greece dan kawasan sekitarnya sebelum membanjiri Libya.

Pemanasan air juga menyebabkan siklon bergerak lebih perlahan, yang membolehkan mereka mencurahkan jauh lebih banyak hujan, kata Raghu Murtugudde, profesor di Indian Institute of Technology, Bombay dan profesor emeritus di University of Maryland.

Apa yang lebih, katanya, aktiviti manusia dan perubahan iklim bersama-sama “menghasilkan kesan gabungan ribut dan penggunaan tanah.” Banjir di Greece diperburuk oleh kebakaran hutan, kehilangan tumbuh-tumbuhan, dan tanah longgar dan banjir katastropik di Libya diperburuk oleh infrastruktur yang tidak terurus dengan baik.

Empangan yang runtuh di luar bandar Derna di Libya telah melepaskan banjir kilat yang mungkin telah mengorbankan ribuan nyawa. Ratusan mayat telah ditemui pada hari Selasa dan 10,000 orang dilaporkan masih hilang selepas air banjir memusnahkan empangan dan menyapu habis keseluruhan kawasan kejiranan bandar itu.

Tetapi air hangat yang membolehkan Daniel meningkat dan memberi makan hujan luar biasa adalah fenomena yang diperhatikan di seluruh dunia, kata Jennifer Francis, seorang saintis kanan di Woodwell Climate Research Center.

“Tiada tempat yang kebal daripada ribut memusnahkan seperti Daniel, seperti yang ditunjukkan oleh banjir baru-baru ini di Massachusetts, Greece, Hong Kong, Duluth, dan tempat lain,” kata Francis.

Karsten Haustein, seorang saintis iklim dan ahli meteorologi di Universiti Leipzig di Jerman, berhati-hati bahawa para saintis belum sempat mengkaji Daniel, tetapi mencatat Mediterranean telah menjadi 2 hingga 3 darjah Celsius lebih panas tahun ini berbanding masa lalu. Dan walaupun corak cuaca yang membentuk Daniel akan berlaku walaupun tanpa perubahan iklim, akibatnya mungkin tidak akan seteruk yang berlaku.

Dalam dunia yang lebih sejuk, Daniel mungkin “tidak akan berkembang dengan cepat dan pantas seperti yang berlaku,” kata Haustein. “Dan ia tidak akan melanda Libya dengan kekuatan yang begitu ganas.”