Bagaimana Polis Menangkap Pembunuh Melarikan Diri Danelo Cavalcante di Pennsylvania

Selepas pencarian selama hampir dua minggu, Danelo Cavalcante, seorang pembunuh yang disabitkan kesalahan yang melarikan diri dari penjara Pennsylvania pada akhir bulan lalu, kini telah ditangkap.

Cavalcante, 34, melarikan diri dari Penjara County Chester pada 31 Ogos. Polis Negeri Pennsylvania menjalankan pencarian di kawasan berhutan tebal di sekitar, tetapi pihak berkuasa tidak menangkapnya sehingga mereka mengenal pasti perimeter 8 hingga 10 batu persegi di bahagian utara County Chester di mana Cavalcante terakhir dilihat.

Pihak berkuasa berkata mereka menggunakan teknologi pencarian haba dan anjing polis untuk membantu pencarian selepas penggera kecurian berbunyi di kawasan di mana Cavalcante terakhir dilihat. Cavalcante memegang senapang ketika ditangkap pada pagi Rabu, tetapi tidak menembak, Lt. Kolonel George Bivens berkata semasa sidang akhbar Rabu pagi.

Cavalcante sedang menjalani hukuman seumur hidup tanpa kemungkinan untuk dibebaskan kerana pembunuhan April 2021 sebelum melarikan diri. Dia kini menghadapi tuduhan melarikan diri jenayah.

“Saya boleh menjamin anda dia tidak akan melarikan diri semasa dia berada dalam jagaan kami,” kata Bivens. “Saya yakin sepenuhnya bahawa mereka akan dapat menyimpannya dengan selamat dan terjamin.”

Berikut adalah perkara yang perlu diketahui.

Melarikan diri selama berminggu-minggu

Rakaman video penjara Cavalcante pada 31 Ogos menunjukkan dia meregangkan dirinya secara mendatar sebelum memanjat dinding dan ke atas bumbung Penjara County Chester di Pocopson Township. Cavalcante, yang tingginya 5 kaki 2 inci dan beratnya 120 paun, kemudian terpaksa melalui lebih daripada satu dawai bergerigi dan memanjat bumbung penjara sebelum melarikan diri. Satu jam selepas melarikan diri, pengawal penjara menyedari Cavalcante hilang dan penjara dikunci.

Pada 16 Ogos, Cavalcante dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup tanpa kemungkinan pembebasan kerana menikam bekas teman wanitanya, 33, sehingga mati. Polis memberi perlindungan kepada keluarga bekas teman wanitanya semasa pencarian.

Polis Negeri Pennsylvania berkata bahawa Cavalcante mempunyai corak pergerakan pada waktu malam dan lewat malam semasa melarikan diri. Terdapat beberapa penglihatan terhadap lelaki berusia 34 tahun semasa pencarian berlangsung.

Pada 2 September, Cavalcante dilihat pada kamera kediaman di kawasan kurang daripada dua batu dari penjara. Pada 4 September, dia dilihat berhampiran Longwood Gardens, dan kemudian dilihat lagi berhampiran Phoenixville dengan rupa yang berbeza. Adik perempuan Cavalcante cuba membantunya selepas melarikan diri dari penjara, kata polis semasa sidang akhbar pada pagi Rabu. Dia kini sedang dideportasi ke Brazil, di mana keluarganya berasal.

Pada hari Isnin, seorang pemandu berkata dia nampak seorang lelaki membongkok di sepanjang Jalan Fairview barat Laluan 100, di mana penyiasat menemui kasut penjara Cavalcante. Pada malam yang sama, seorang pemilik rumah berkata bahawa mereka mendapati Cavalcante mencuri senapang .22 kaliber dari garaj mereka. Pemilik rumah itu menembaknya dengan pistol, tetapi Cavalcante tidak cedera.

Pencarian, yang menutup beberapa sekolah tempatan, termasuk helikopter dan kereta patroli, ketika polis juga menyisir kawasan berhutan tebal berhampiran penjara.

Polis menawarkan jumlah ganjaran sehingga $20,000 kepada orang yang boleh berkongsi maklumat mengenai keberadaan Cavalcante dan berulang kali mengklasifikasikannya sebagai “sangat berbahaya.”

Bagaimana dia ditangkap

Cavalcante ditangkap pada pukul 8 pagi pada hari Rabu, kira-kira 15 batu ke utara Penjara County Chester.

Polis dimaklumkan kehadiran Cavalcante selepas penggera kecurian berbunyi selepas tengah malam di bahagian utara County Chester, di mana sudah ada kehadiran polis sebelum ini.

Pihak berkuasa pada mulanya tidak menemui Cavalcante, tetapi mempunyai gambaran yang lebih baik tentang di mana dia mungkin berada sekitar pukul 1 pagi, apabila sebuah pesawat, dikendalikan oleh Pentadbiran Penguatkuasaan Dadah, mengenal pasti “isyarat haba” yang menunjukkan dia berada berhampiran. Ribut petir menyukarkan penilaian, dan pesawat akhirnya terpaksa meninggalkan tempat kejadian.

Beberapa jam kemudian, pencarian berterusan apabila kira-kira 25 pegawai menghampiri kawasan berhutan yang mereka percaya Cavalcante berada. Bivens berkata “Cavalcante tidak sedar dia dikepung sehingga itu berlaku, dan kemudian cuba untuk “merangkak melalui semak samun tebal, membawa senapangnya bersamanya.”

Kemudian, anjing polis mengejar dan menggigit Cavalcante sebelum akhirnya ditangkap. Cavalcante tidak mengalami sebarang kecederaan selain gigitan anjing kecil, menurut pihak berkuasa. Dia dipindahkan ke Avondale untuk pemprosesan dan soal siasat selepas ditangkap.

Cavalcante akan dibawa ke institusi pembetulan negeri, walaupun pihak berkuasa tidak mendedahkan lokasi, di mana dia akan terus menjalani hukumannya. Dia juga akan dituduh atas tuduhan melarikan diri jenayahnya.