Bagaimana Revolusi AI Akan Bentuk Semula Dunia

Cyber crime eye

Kita akan menyaksikan pengagihan semula kuasa terbesar dalam sejarah.

Selama beribu tahun, kemanusiaan telah dibentuk oleh gelombang teknologi yang berlainan. Penemuan api, penciptaan roda, pengkuasaan elektrik – semuanya adalah momen transformasi untuk peradaban. Semua gelombang teknologi bermula kecil, dengan beberapa eksperimen yang genting, tetapi akhirnya mereka merebak di seluruh dunia. Gelombang ini mengikuti trajektori yang sama: teknologi terobosan telah dicipta, memberi nilai besar, dan dengan itu mereka berkembang biak, menjadi lebih berkesan, lebih murah, lebih meluas dan diserap ke dalam fabrik kehidupan manusia yang normal, sentiasa berkembang.

Kita kini menghadapi gelombang teknologi baru, berpusat pada AI tetapi termasuk biologi sintetik, pengkomputeran kuantum, dan sumber tenaga baru yang melimpah. Dalam banyak aspek ia akan mengulangi corak ini. Namun ia juga akan menyimpang daripadanya dalam cara penting yang hanya kini menjadi jelas. Di tengah-tengah semua gempar, harapan, ketakutan, saya fikir asasnya hilang; ciri unik gelombang ini terlepas pandang dalam hingar-bingar. Memahami ciri-ciri ini, melihat apa yang sebenarnya berubah, adalah kritikal untuk memahami masa depan.

AI berbeza daripada gelombang teknologi sebelumnya kerana bagaimana ia melepaskan kuasa baru dan mentransformasikan kuasa sedia ada. Ini adalah aspek paling kurang dihargai revolusi teknologi yang kini sedang berlangsung. Walaupun semua gelombang teknologi mewujudkan struktur kuasa diubah dalam kesan mereka, tiada yang menyaksikan proliferasi kuasa mentah seperti yang akan datang.

Fikirkan begini. Teknologi paling berkuasa era sebelumnya umumnya terhad kepada elit kecil kaya modal atau kerajaan negara. Membina kilang berkuasa stim, kapal pengangkut pesawat atau loji kuasa nuklear adalah usaha yang mahal, sukar dan besar. Dengan teknologi terkemuka zaman kita, itu tidak akan menjadi kenyataan lagi.

Jika gelombang teknologi hebat terakhir – komputer dan internet – tentang penyiaran maklumat, gelombang baru ini semuanya tentang melakukan. Kita menghadapi perubahan langkah dalam apa yang mungkin untuk individu lakukan, dan pada kadar dahulu tidak terfikir.

AI menjadi lebih berkuasa dan secara radikal lebih murah setiap bulan – apa yang mustahil secara pengkomputeran, atau akan menelan kos puluhan juta dolar beberapa tahun lalu, kini meluas.

AI-AI ini akan mengatur majlis persaraan dan mengurus diari anda, mereka akan membangunkan dan melaksanakan strategi perniagaan, sambil merekabentuk ubat baru untuk memerangi kanser. Mereka akan merancang dan mengendalikan hospital atau serangan sama seperti mereka akan menjawab e-mel anda. Membina syarikat penerbangan atau sebaliknya menghentikan keseluruhan armada masing-masing menjadi lebih boleh dicapai. Sama ada komersial, agama, budaya, atau tentera, demokratik atau autoritarian, setiap motivasi yang boleh difikirkan secara dramatik boleh dipertingkatkan dengan mempunyai kuasa murah di hujung jari anda. Alat ini akan tersedia untuk semua orang, bilionair dan penipu jalanan, kanak-kanak di India dan pesara di Beverly Hills, proliferasi bukan sahaja teknologi tetapi keupayaan itu sendiri.

Kuasa, keupayaan untuk mencapai matlamat, di mana-mana, di tangan sesiapa yang mahukannya. Saya menjangkakan kebanyakan orang akan mahukannya. Ini jauh lebih memberdayakan daripada web yang pernah ada.

Dan ia datang lebih cepat daripada kita sedia untuknya. Ini adalah zaman apabila teknologi paling berkuasa disumberterbuka dalam masa beberapa bulan, apabila jutaan mempunyai akses ke tepi pemotong, dan tepi pemotong itu adalah penguat kuasa terbesar yang pernah dilihat. Era baru ini akan mewujudkan perniagaan raksasa baru, memberi kuasa ekor panjang pelaku – baik dan buruk – menggandakan kuasa beberapa negara, menghakis yang lain. Sama ada syarikat gergasi atau permulaan, parti mapan atau gerakan pengacau, usahawan liar mata atau serigala seorang dengan kapak untuk digilap, di sini terdapat peningkatan kuasa yang besar. Pemenang dan pecundang akan muncul dengan cepat dan tidak terduga dalam suasana mudah terbakar ini apabila kuasa itu sendiri melonjak melalui sistem. Singkatnya ini mewakili pengocokan semula kuasa terbesar dalam sejarah, semuanya berlaku dalam masa beberapa tahun.

Mereka yang paling selesa hari ini kelihatan terdedah. Walaupun wacana tentang AI telah mencapai demam picu, mereka yang berkuasa hari ini, kelas profesional, berasa terkejut dengan ketidaksediaan untuk gangguan dan pembentukan kuasa baru yang akan dibawa kekacauan ini. Mereka – doktor, peguam, akauntan, naib presiden perniagaan – tidak akan terselamat, namun kebanyakan yang saya bercakap masih sangat blasé tentang perubahan yang sedang berlaku. Bukan sahaja pusat panggilan automatik. Gelombang ini akan mengubah dan menyusun semula masyarakat secara mendasar dan mereka yang paling banyak untuk hilang, bergantung pada modal, kepakaran, autoriti dan seni bina keselamatan yang ditubuhkan, yang sebenarnya paling terdedah.

Saya pernah melihat kebutaan sengaja seperti ini sebelum ini. Saya memanggilnya “penolakan pesimisme”: kecenderungan untuk memalingkan mata daripada perubahan teknologi yang menyeluruh dan apa yang sebenarnya bermakna. Sehingga baru-baru ini ia adalah penyakit biasa elit Lembah Silikon, yang kebanyakannya mengejar “gangguan” teknologi tanpa mempertimbangkan hasil yang mungkin. Kedatangan AI generatif dan produk AI lain telah mula mengubah sikap itu. Walaupun masih banyak yang perlu dilakukan, pemimpin di Lembah Silikon telah mula mengambil pendekatan yang lebih proaktif dan berjaga-jaga terhadap pembangunan model AI terbesar. Tetapi secara lebih meluas adalah penting bahawa masyarakat yang menghadapi gelombang ini tidak menolaknya sebagai angin panas, berpaling, dan tertangkap. Persediaan untuk apa yang saya panggil pengandungan, program komprehensif untuk mengurus alat ini, perlu dimulakan sekarang.

Apabila kita mula melihat kuasa itu sendiri berkembang biak, pengedarannya dan sifatnya secara mendasar berubah, penolakan pesimisme bukan jawapannya. Sudah tiba masanya untuk menghadapi akibat pergeseran dalam siapa yang boleh melakukan apa, bila dan bagaimana, memahami apa maksudnya, dan mula merancang bagaimana kita boleh mengawal dan mengandungnya untuk manfaat semua orang.