Bagaimana untuk Memulakan Mencari Sayuran di Laut

Kos makanan di AS sedang meningkat pada kadar terpantas dalam dua dekad, mewujudkan insentif untuk mencari cara baru dan tidak konvensional untuk mendapatkan makanan. Walaupun musim panas mungkin musim kemuncak berkebun, bagi para pencari, pendekatan musim gugur – dan dengannya, musim puncak jamur – menandakan masa yang melimpah.

Makanan liar yang baik, bagaimanapun, tidak hanya terhad kepada mereka yang dekat dengan hutan. Jika anda berada di negara pantai dan menuju ke pantai untuk berenang musim panas terakhir, mungkin masih ada masa untuk menikmati salah satu makanan asli yang paling kurang dihargai di kawasan anda: sayur-sayuran laut. Melihat lautan untuk menambah stok belanjaan anda mungkin tidak terdengar semenarik menemui ramp atau cendawan pilihan di hutan, tetapi sayur-sayuran laut – seperti yang sering dirujuk pakar – dapat melimpah, sihat, lazat, dan, yang paling penting, jauh lebih mudah dikenal pasti untuk pencari pemula.

Kelebihan besar sayur-sayuran laut liar adalah ia memerlukan sangat sedikit penyediaan, kata John Kallas, pemilik dan pengoperasi Sekolah Pengembaraan Makanan Liar Wild Food Adventures dan pengajar di Portland State University. “Salah satu masalah yang dialami orang Amerika dengan rumpai laut adalah pendedahan utama mereka kepada rumpai laut kering,” katanya, “Tetapi rumpai laut menakjubkan segar.” Tidak kira apa yang lain ada dalam menu; bilas sahaja hasil lautan anda dan campurkan terus, kata Kallas. Dan bila ragu-ragu, anda mungkin terkejut menemui berapa banyak resipi rumpai laut segar yang tersedia dalam talian.Berikut apa yang dikatakan pakar perlu anda ketahui sebelum anda keluar mengumpul.

Periksa sekatan tempatan

Semua negeri mempunyai peraturan mereka sendiri apabila datang kepada mengumpul sayur-sayuran laut di pantai awam, termasuk musim buka dan tutup yang spesifik. “Mereka mahu sayur-sayuran laut dapat pulih selepas dituai,” kata Kallas. Di banyak kawasan Barat Laut, termasuk di sepanjang pantai Oregon, di mana suhu sejuk musim luruh boleh meresap sedikit lebih awal, tetingkap penuaian sah telah ditutup untuk musim panas kecuali kumpulan Orang Asli Amerika tertentu. Negeri-negeri lain, seperti California dan Washington, dibuka sepanjang tahun, tetapi mempunyai had ketat pada berapa banyak yang boleh dikumpul Di sebahagian besar Pantai Timur, peraturan yang mengawal penuaian rumpai laut di luar kawasan laut yang dilindungi sebahagiannya tidak wujud (anda boleh mencari di seluruh New England pada bila-bila masa setahun), walaupun banyak negeri sedang dalam proses membangunkan undang-undang mengenai pengeluaran komersial kerana penternakan rumpai laut menjadi lebih popular. Jika anda tidak dapat menemui maklumat tentang peraturan tempatan dalam talian, Kallas mengesyorkan untuk menelefon jabatan perikanan negeri anda.

Sedari juga kualiti air tempatan dan pencemaran yang mungkin – walaupun rumpai laut tidak akan menyakiti anda, air tempat mereka tumbuh mungkin tercemar oleh pemandi lain atau limpahan air sisa. “Jika air sangat keruh atau perang, atau mempunyai bau yang kuat, maka saya tidak akan menuai,” kata Melissa Hanson, pengasas bersama koperasi penternakan rumpai laut California Kelpful. Seringkali, katanya, daerah pantai menyediakan laporan kualiti air yang boleh berguna kepada mereka yang berharap untuk menuai.

Hampiri dengan berhati-hati

Rumpai laut tidak setoksik sayur-sayuran liar lain, tetapi itu tidak bermakna pencari tidak perlu berhati-hati, kerana beberapa masih memudaratkan jika dimakan dalam kuantiti yang banyak.

“Sesetengah rumpai laut mempunyai zarah kalsium di dalamnya yang akan menghancurkan gigi anda,” kata Kallas, sementara yang lain “sebenarnya beracun,” walaupun bukan dalam erti kata segera. Ini adalah rumpai laut yang terdapat dalam genus Desmarestia, kumpulan yang kadang-kadang dirujuk sebagai “rumpai asid” atau “rumpai masam”. Mereka menghasilkan asid sulfurik yang, apabila dimakan dalam kuantiti yang besar, boleh menyebabkan sakit perut yang serius. Kepada Hanson, rasa rumpai asid begitu hambar sehingga keluar dan mengunyah setiap spesies terus dari air adalah “strategi yang sangat sah” untuk mengenal pasti yang selamat dimakan.

Berhati-hati juga penting untuk kesihatan ekosistem laut, kata Hanson. Adalah penting untuk tidak mencabut secebis rumpai laut terus dari batu atau struktur di mana ia tumbuh. Sebaliknya, kata Hanson, “gunakan gunting dan potong beberapa inci di atas tempat ia melekat pada batu” supaya ia boleh tumbuh semula. Berhati-hatilah juga untuk tidak mengambil terlalu banyak spesies dari satu kawasan. Apabila dia memimpin lawatan mencari, dia menggalakkan peserta untuk melayan lautan seperti mereka akan rumah nenek mereka – dengan hormat dan terima kasih.

Pemilihan spesies

Buku panduan dari sumber yang boleh dipercayai adalah piawaian emas untuk pencari, kata Kallas, tetapi ia tidak sentiasa mudah didapati, dan sedikit yang telah ditulis yang masuk ke dalam butiran mengenai sayur-sayuran laut.

Bagi mereka di Pantai Barat, Kallas mengesyorkan edisi dikemas kini Pacific Seaweeds.

Untungnya, beberapa sayur-sayuran laut agak mudah dikenal pasti dari gambar, satu sebab mengapa ia dianggap optimum untuk pencari pemula. “Sesetengah sangat unik,” kata Kallas. Salah satu sayuran asli Pantai Barat adalah Egregia menziesii, atau bulu kelp, dinamakan begitu kerana “ia kelihatan seperti bulu boa,” kata Kallas. “Ia mempunyai pusat panjang, tebal, dan keras dengan banyak daun kecil yang tumbuh daripadanya,” tambahnya, tetapi juga mudah dikenali berkat pod apungan yang tumbuh di sepanjang batang. Sayur-sayuran laut pemula yang mudah dan biasa yang lain termasuk selada laut (rumpai laut hijau lutsinar berbentuk helaian) dan sesetengah saudara kepada sayuran yang dikenali sebagai kombu di Jepun.

Kegemaran peribadi Hanson, katanya, adalah kelp gergasi, sebahagiannya kerana di tempat dia tinggal di sepanjang pantai California tengah, “ia sangat melimpah dan begitu serba boleh.” Dia memakannya begitu sahaja atau dipanggang, tetapi juga mengesyorkan pesto kelp kepada mana-mana pencari yang ingin membuat sesuatu yang agak lebih berani. Sayur-sayuran laut, yang mengandungi sehingga 10 kali ganda kandungan mineral tumbuhan daratan, lebih daripada hanya bahan yang fleksibel – ia permulaan yang hebat dan sihat untuk diet penuh dengan makanan liar.