Bas kembali dari Korea Utara dari China sebagai tanda pembukaan sempadan

Imej satelit Maxar jambatan Persahabatan China-Korea yang menghubungkan Korea Utara dan China.

Korea Utara kelihatannya telah menghantar bas merentasi jambatan dengan China, imej satelit menunjukkan, dalam apa yang mungkin pergerakan pertama seumpamanya sejak Pyongyang menutup sempadannya hampir empat tahun lalu pada permulaan pandemik.

Sebuah bas yang kelihatannya membuat perjalanan pulang ke Korea Utara difoto merentasi jambatan antara bandar sempadan China Dandong dan bandar Korea Utara Sinuiju pada 31 Ogos, imej satelit yang dianalisis oleh Open Nuclear Network menunjukkan. Beberapa kenderaan besar lagi dilihat berhenti di kawasan kastam di sebelah Korea Utara.

[time-brightcove not-tgx=”true”]

Pergerakan ini berlaku selepas Korea Utara menghantar pesawat komersial ke Beijing dan Vladivostok pada penghujung Ogos buat pertama kali sejak awal 2020. Korea Utara telah menghantar pekerjanya ke Rusia dan China selama bertahun-tahun, di mana mereka memperoleh mata wang asing yang sangat diperlukan oleh Pyongyang, dan dengan melanggar resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang melarang pergerakan tersebut.

“Imej satelit beberapa hari kebelakangan ini menunjukkan Korea Utara sedang memulakan semula lalu lintas penumpang jalan raya melalui Jambatan Persahabatan Sino-Korea,” kata Jaewoo Shin, seorang penganalisis kumpulan penyelidikan Open Nuclear Network. Kawasan kastam Korea Utara juga menunjukkan peningkatan aktiviti tetapi tiada kenderaan kargo besar dilihat setakat ini, tambahnya.

“Walaubagaimanapun, ini merupakan tanda selanjutnya bahawa Korea Utara sedang perlahan-lahan melonggarkan protokol sekatan sempadannya dan berkemungkinan besar ingin memulakan semula aktiviti perdagangan biasa tidak lama lagi,” kata Shin.

Keputusan pemimpin Korea Utara Kim Jong Un untuk menutup sempadan pada permulaan pandemik membantutkan perdagangan sah yang sedikit dilakukan oleh negaranya yang dikenakan sekatan berat. Ia juga meninggalkan diplomat, pelajar dan ribuan pekerja yang dihantar ke luar negara terkandas.

Pyongyang kelihatannya sedang melonggarkan sekatan itu untuk membantu ekonominya yang terjejas apabila negara itu mengasingkan diri, menurut Kementerian Penyatuan Korea Selatan.

Tanda-tanda permulaan semula perdagangan dengan China, secara historinya rakan kongsi terbesar Pyongyang, mendorong Fitch Solutions menganggarkan ekonomi Korea Utara kembali ke pertumbuhan selepas dua tahun penuh mengecut. Walaubagaimanapun, ia menambah bahawa ketidaktentuan yang ketara kekal.

Tiada petunjuk Korea Utara bercadang memulakan semula pelancongan antarabangsa, yang pernah membawa masuk mata wang asing daripada pelawat dari tempat seperti China ke sebuah negara yang mempunyai rizab mata wang asing yang sedikit.

Pada hujung minggu lalu, Korea Utara menguji tembak beberapa peluru berpandu pengembaraan jarak jauh untuk simulasi serangan nuklear, hanya beberapa hari selepas ia melepaskan sepasang peluru berpandu balistik berkeupayaan nuklear dalam tunjuk perasaan marah terhadap latihan ketenteraan bersama AS-Korea Selatan.