Bekas Gabenor New Mexico Bill Richardson Meninggal Dunia pada Usia 75 Tahun

Obit-Bill Richardson

WASHINGTON — Bill Richardson, gabenor dua penggal Parti Demokratik New Mexico dan duta besar Amerika ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang juga bekerja bertahun-tahun untuk menjamin pembebasan rakyat Amerika yang ditahan oleh musuh asing, telah meninggal dunia. Beliau berusia 75 tahun.

Pusat Penglibatan Global Richardson, yang diasaskan dan diketuainya, berkata dalam satu kenyataan pada hari Sabtu bahawa beliau meninggal dunia dalam tidurnya di rumahnya di Chatham, Massachusetts.

[time-brightcove not-tgx=”true”]

“Dia menjalani keseluruhan hidupnya dalam perkhidmatan orang lain — termasuk kedua-dua masa dalam kerajaan dan kerjaya berikutnya membantu membebaskan orang yang ditahan sebagai tebusan atau ditahan secara salah di luar negara,” kata Mickey Bergman, naib presiden pusat itu. “Tidak ada orang yang tidak akan Tuan Gabenor Richardson bercakap dengan jika ia menjanjikan pemulangan seseorang ke kebebasan. Dunia telah kehilangan seorang juara bagi mereka yang ditahan secara tidak adil di luar negara dan saya telah kehilangan seorang mentor dan sahabat yang baik.”

Sebelum pilihan raya pada tahun 2002 sebagai gabenor, Richardson adalah duta Amerika Syarikat ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan setiausaha tenaga di bawah Presiden Bill Clinton dan berkhidmat selama 14 tahun sebagai ahli Kongres yang mewakili utara New Mexico.

Tetapi beliau juga membina identiti sebagai penyelesai masalah diplomat tidak rasmi. Dia melakukan perjalanan ke seluruh dunia merundingkan pembebasan tebusan dan anggota tentera Amerika dari Korea Utara, Iraq, Cuba dan Sudan dan berunding dengan siapa sahaja diktator Amerika, termasuk diktator Iraq Saddam Hussein. Itu adalah peranan yang disukai Richardson, suatu ketika menggambarkan dirinya sebagai “timbalan menteri tidak rasmi untuk penjahat.”

“Saya mengaku bersalah untuk foto-foto dan mendapatkan manusia diselamatkan dan memperbaiki kehidupan manusia,” kata beliau suatu ketika kepada wartawan.

Dia membantu menjamin pembebasan pada tahun 2021 wartawan Amerika Danny Fenster dari penjara Myanmar dan tahun ini merundingkan kebebasan Taylor Dudley, yang menyeberangi sempadan dari Poland ke Rusia. Dia terbang ke Moscow untuk pertemuan dengan pegawai kerajaan Rusia dalam beberapa bulan sebelum pembebasan tahun lalu Marin veteran Trevor Reed dalam pertukaran tahanan dan juga bekerja pada kes-kes Brittney Griner, bintang WNBA yang dibebaskan oleh Moscow tahun lalu, dan Michael White, veteran Tentera Laut yang dibebaskan oleh Iran pada tahun 2020.

Bersenjatakan resume emas dan pengalaman yang luas dalam hal ehwal luar negara dan dalam negeri, Richardson bertanding untuk pencalonan presiden Demokrat 2008 dengan harapan menjadi presiden Hispanik pertama negara itu. Dia menarik diri dari perlumbaan selepas keputusan tempat keempat dalam undian awal Iowa dan utama New Hampshire.

Richardson adalah satu-satunya gabenor Hispanik semasa dua penggalnya. Dia menggambarkan menjadi gabenor sebagai “kerja terbaik yang pernah saya ada.”

“Ia paling menyeronokkan. Anda boleh mendapatkan yang paling banyak dilakukan. Anda menetapkan agenda,” kata Richardson.

Sebagai gabenor, Richardson menandatangani undang-undang pada tahun 2009 yang membatalkan hukuman mati. Dia menyebutnya sebagai “keputusan paling sukar dalam hidup politik saya” kerana sebelum ini dia menyokong hukuman mati.

Pencapaian lain sebagai gabenor termasuk gaji minimum $50,000 setahun untuk guru paling layak di New Mexico, peningkatan gaji minimum negeri dari $5.15 ke $7.50 sejam, program prasekolah untuk kanak-kanak 4 tahun, keperluan tenaga boleh diperbaharui untuk utiliti dan pembiayaan untuk projek infrastruktur besar, termasuk lapangan antariksa komersial di selatan New Mexico dan sistem rel komuter $400 juta.

Sen. Ben Ray Lujan, D-N.M., menyebut Richardson sebagai “raksasa dalam perkhidmatan awam dan kerajaan.”

“Dalam kerjaya pasca-kerajaan beliau, beliau dipercayai untuk mengendalikan beberapa krisis diplomatik paling sensitif, dan beliau melakukannya dengan sangat berjaya. Di sini di New Mexico, kita akan selalu mengingati beliau sebagai gabenor kita. Dia tidak pernah berhenti memperjuangkan negeri yang dia panggil rumah,” kata Lujan dalam satu kenyataan.

Beberapa kerja global paling menonjolnya bermula pada Disember 1994, ketika beliau melawat tapak nuklear Korea Utara dan datang berita bahawa seorang juruterbang helikopter Amerika telah ditembak jatuh dan kopilotnya terbunuh.

Rumah Putih Clinton merekrut bantuan Richardson dan, selepas beberapa hari rundingan yang sukar, bekas ahli Kongres itu menemani sisa-sisa Ketua Warrant Officer David Hilemon sementara membuka jalan untuk Ketua Warrant Officer Bobby Hall pulang.

Tahun berikutnya, dan selepas rayuan peribadi dari Richardson, Saddam Hussein membebaskan dua orang Amerika yang telah dipenjarakan selama empat bulan, didakwa dengan menyeberang secara haram dari Kuwait ke Iraq.

Richardson terus melakukan diplomasi bebas walaupun berkhidmat sebagai gabenor. Dia hampir memulakan penggal pertamanya sebagai gabenor ketika bertemu dengan dua utusan Korea Utara di Santa Fe. Dia melakukan perjalanan ke Korea Utara pada tahun 2007 untuk mendapatkan semula sisa-sisa anggota tentera Amerika yang terbunuh dalam Perang Korea.

Pada tahun 2006, dia membujuk Presiden Sudan Omar al-Bashir untuk membebaskan wartawan Amerika pemenang Hadiah Pulitzer Paul Salopek.

Richardson mengubah landskap politik di New Mexico. Dia mengumpul dan membelanjakan jumlah rekod untuk kempen-kempennya. Dia membawa politik gaya Washington ke negeri barat yang santai dengan Perhimpunan Negara separuh masa.

Para pembuat undang-undang, baik Republikan mahupun Demokrat, mengadu bahawa Richardson mengancam pembalasan terhadap mereka yang menentangnya. Bekas senator negeri Demokratik Tim Jennings dari Roswell pernah berkata Richardson “memukul orang di atas kepala” dalam urusannya dengan lobi mengenai isu penjagaan kesihatan. Richardson menolak kritikan terhadap gaya pentadbirannya.

“Saya mengakui, saya agresif. Saya menggunakan mimbar gabenor,” kata Richardson. “Tetapi saya tidak mengancam pembalasan. Mereka berkata saya orang yang dendam. Saya hanya tidak percaya itu.”

Kawan-kawan dan penyokong lama menganggap kejayaan Richardson sebahagiannya disebabkan ketidakhentiannya. Bob Gallagher, yang mengetuai Persatuan Minyak dan Gas New Mexico, berkata jika Richardson mahu sesuatu dilakukan maka “jangkakan dia mempunyai senapang di hujung lorong. Atau batang besi.”

Selepas menarik diri dari perlumbaan presiden 2008, Richardson menyokong Barack Obama berbanding Hillary Clinton. Itu berlaku walaupun persahabatan lama dengan keluarga Clinton.

Obama kemudiannya menamakan Richardson sebagai setiausaha perdagangan, tetapi Richardson menarik diri pada awal 2009 kerana siasatan persekutuan ke dalam skim dugaan bayar untuk bermain yang melibatkan pentadbirannya di New Mexico.

Beberapa bulan kemudian, siasatan persekutuan berakhir tanpa tuduhan terhadap Richardson dan bekas pegawai atasannya. Richardson mempunyai penggal yang bermasalah sebagai setiausaha tenaga kerana skandal peralatan komputer hilang dengan rahsia senjata nuklear di Makmal Kebangsaan Los Alamos dan siasatan dan pendakwaan kerajaan terhadap bekas saintis nuklear Wen Ho Lee.

Richardson meluluskan pemecatan Lee di Los Alamos pada tahun 1999. Lee menghabiskan sembilan bulan dalam kurungan solitary, didakwa dengan 59 tuduhan menyalahgunakan maklumat sensitif. Lee kemudiannya mengaku bersalah kepada satu tuduhan menyalahgunakan fail komputer dan dibebaskan dengan permintaan maaf hakim persekutuan.

William Blaine Richardson dilahirkan di Pasadena, California, tetapi dibesarkan di Bandar Mexico dengan ibu Mexico dan bapa eksekutif bank Amerika Syarikat.

Dia menghadiri sekolah persiapan di Massachusetts dan merupakan pemain bola keranjang bintang. Kemudian dia pergi ke Tufts University dan sekolah pascasiswazahnya dalam hubungan antarabangsa, memperoleh ijazah sarjana dalam hal ehwal antarabangsa.

Richardson berpindah ke New Mexico pada tahun 1978 selepas bekerja sebagai kakitangan Capitol Hill. Dia mahu bertanding untuk jawatan politik dan berkata New Mexico, dengan akar Hispaniknya, kelihatan seperti tempat yang baik. Dia berkempen untuk Kongres hanya dua tahun kemudian — satu-satunya perlumbaan yang dia kalah.

Pada tahun 1982, dia memenangi kerusi Kongres baru dari utara New Mexico yang diperoleh negeri itu dalam peruntukan semula. Dia meletak jawatan dari Kongres pada tahun 1997 untuk menyertai pentadbiran Clinton sebagai duta PBB dan menjadi setiausaha tenaga pada tahun 1998, memegang jawatan itu hingga akhir