Berita Baik: Suntikan Flu Harus Berkesan Tahun Ini

Strain influenza yang berbeza beredar dari tahun ke tahun, yang bermakna membuat suntikan selesema tahunan sentiasa agak bergantung kepada nasib. Dua kali setahun, Pertubuhan Kesihatan Sedunia berunding dengan pakar dari seluruh dunia untuk membantu memaklumkan cadangannya tentang strain yang perlu disasarkan oleh suntikan yang digunakan di Hemisfera Utara dan Selatan. Ramalan pakar tidak selalu sempurna, yang menjelaskan mengapa keberkesanan suntikan selesema berbeza-beza bergantung pada musimnya.

Data awal yang diterbitkan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat mencadangkan pertaruhan tahun ini mungkin membuahkan hasil. Suntikan selesema yang digunakan pada awal musim selesema Hemisfera Selatan—musim bunga dan musim panas di Hemisfera Utara—berjaya mencegah orang dimasukkan ke hospital, yang mencadangkan perkara yang sama mungkin benar semasa musim selesema luruh dan sejuk AS yang bakal tiba.

Suntikan itu mengurangkan risiko kemasukan hospital akibat selesema sebanyak 52%, yang meletakkannya dalam julat yang sama dengan suntikan yang digunakan di Hemisfera Utara semasa musim selesema 2022-2023. Keberkesanan terhadap kemasukan hospital meningkat kepada 70% dalam kalangan kanak-kanak enam tahun ke bawah dan jatuh ke kira-kira 38% dalam kalangan orang dewasa dalam usia enam puluhan, menurut laporan baharu ini.

Tiada jaminan apa yang berlaku di Hemisfera Selatan akan berulang di Hemisfera Utara, tetapi pakar selalu menggunakan musim selesema lebih awal untuk meramalkan apa yang akan datang untuk selebih dunia. Dan memandangkan vaksin yang digunakan di Hemisfera Utara tahun ini serupa dengan yang digunakan di Hemisfera Selatan, anggaran keberkesanan awal adalah menggalakkan.

Laporan CDC juga mengandungi satu lagi maklumat penting untuk orang di AS. Musim selesema bermula awal di negara-negara yang termasuk dalam laporan itu, yang bermakna orang di AS perlu—dalam pengulangan berpotensi musim lepas—bersiap sedia untuk perkara yang sama. Pihak berkuasa kesihatan biasanya mengesyorkan mendapatkan suntikan selesema anda menjelang akhir Oktober, terutamanya jika anda berisiko tinggi penyakit teruk disebabkan usia atau keadaan kesihatan yang sedia ada.

Penambah vaksin COVID-19 yang dikemas kini juga akan dilancarkan pada musim luruh ini, bersama-sama dengan—buat pertama kali—vaksin RSV yang diluluskan untuk kumpulan tertentu orang yang mudah terjejas. Seperti tahun lepas, anda sepatutnya boleh mendapatkan vaksin selesema dan COVID-19 anda pada masa yang sama untuk memasuki musim penyakit sejuk dengan perlindungan sebaik mungkin.