Bolehkah Dasar Iklim Bertahan Pentadbiran GOP Masa Depan?

Dalam setahun sejak Akta Pengurangan Inflasi (IRA) menjadi undang-undang, saya telah mendengar versi yang sama berulang kali dari orang yang berminat untuk memanfaatkan program undang-undang itu: Adakah insentif akan kekal jika Republikan mengambil alih?

Ia adalah persoalan yang baik. Undang-undang itu tidak menerima sebarang sokongan Republikan di Kongres, dan, pada masa lalu, Republikan telah menjadikan membatalkan dasar Demokrat yang berpengaruh sebagai teras agenda mereka, satu tren yang dititikberatkan dalam perdebatan calon presiden Republikan minggu lalu di mana calon utama GOP mengecam agenda iklim Pentadbiran Biden. Usahawan-bertukar-ahli politik Vivek Ramaswamy menyebut agenda iklim sebagai “selimut basah pada ekonomi kita” dan berjanji “perang” terhadap “peraturan toksik.” Bekas Duta Besar PBB Nikki Haley berkata subsidi teknologi bersih hanya membantu China. Trump, yang tidak berada di atas pentas, menjadikan membatalkan peraturan iklim sebagai keutamaan empat tahun pertamanya di pejabat—dan tidak ada alasan untuk berfikir perspektifnya tentang isu ini telah berubah.

Namun, walaupun pembangkang yang kuat itu, laluan untuk benar-benar membatalkan agenda iklim Biden secara keseluruhan akan mencabar. Sebahagiannya kerana proses pembuatan dasar tidak memudahkannya dan juga kerana dasar-dasar itu sendiri tidak mempunyai konstituen politik yang besar yang menentangnya. Tidak ada cara, tentu sahaja, untuk menjamin apa-apa dalam dunia politik AS yang bergolak, tetapi sekarang wang pintar bertaruh bahawa dasar iklim sudah tiba untuk kekal.

Di tengah-tengah gambaran adalah peringatan sivik yang mudah. Meluluskan undang-undang di AS adalah sukar—membalikkannya boleh menjadi lebih sukar lagi. Untuk membatalkan IRA, presiden Republikan masa depan perlu meluluskan undang-undang baru melalui Kongres, kemungkinan besar memerlukan kawalan GOP kedua-dua Dewan Perwakilan dan Senat. Dan, walaupun Republikan mengawal kerajaan persekutuan, ramai dalam parti itu mungkin menilai bahawa membalikkan undang-undang itu terlalu berisiko secara politik. Syarikat-syarikat telah melabur ratusan bilion dolar—termasuk dalam komuniti condong ke kanan—dengan anggapan bahawa mereka akan menerima insentif yang berkaitan dengan IRA. Membalikkan undang-undang akan mengganggu pelaburan yang pengundi boleh lihat. Malah, awal tahun ini, banyak wakil Republikan dengan pelaburan teknologi bersih di daerah mereka mengelak cubaan rakan mereka untuk membatalkan subsidi IRA sebagai sebahagian daripada rundingan mengenai had hutang. (Pada masa itu, beberapa Republikan berkata bahawa maneuver sedemikian sebenarnya tidak akan mendapat undi GOP untuk menjadi undang-undang).

Pada masa yang sama, ramai Republikan mungkin tidak melihat banyak faedah politik dalam pembalikan. Tinjauan menunjukkan bahawa kebanyakan pengundi tidak tahu banyak tentang IRA, dan aktivis konservatif tidak memprotesnya dengan bersemangat. Beberapa kumpulan perdagangan korporat menentang kelulusan asalnya, tetapi kebanyakannya kerana peruntukan cukai korporatnya dan bukannya subsidi tenaga bersihnya. Itu kontras tajam dengan dasar lampau yang telah menarik kemarahan Republikan, termasuk yang paling ketara ialah Akta Penjagaan Kesihatan Termampu Obama. Undang-undang itu berfungsi sebagai penyulut politik dan menarik kemarahan konservatif sejak ia diluluskan pada tahun 2010. Republikan memeranginya selama satu dekad, sekurang-kurangnya sebahagiannya kerana ia memberi mereka titik perbincangan politik yang baik. Walaupun kemudian, walaupun pada satu ketika mengawal kedua-dua dewan Kongres dan jawatan presiden, mereka tidak dapat mengumpul undi untuk membatalkannya.

Tiada apa dalam ini untuk mengatakan bahawa kepresidenan Republikan tidak akan memberi kesan kepada dasar iklim. Mudah untuk membayangkan presiden masa depan membatalkan perintah eksekutif Biden yang mewajibkan kerajaan persekutuan mempertimbangkan isu keadilan alam sekitar dalam pelaksanaan dasar iklim, misalnya. Selain itu, agensi-agensi persekutuan yang diarahkan oleh Rumah Putih bertanggungjawab untuk benar-benar melaksanakan IRA, dan pentadbiran masa depan boleh cuba mengikis undang-undang itu di tepi: dalam pelaksanaannya—walaupun maneuver sedemikian akan tertakluk kepada litigasi yang memakan masa.

Malah, sebarang percubaan untuk membatalkan undang-undang itu mungkin akan berlarutan selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun, yang merupakan sebab lain untuk meragui kejayaan pergerakan sedemikian. Inti IRA adalah program subsidi dan insentif yang dijadualkan selama 10 tahun. Setiap tahun yang berlalu, undang-undang itu akan mengedarkan bilion dolar subsidi lagi yang tidak dapat ditarik balik, dan setiap satu dolar yang dibelanjakan mempercepatkan peralihan AS ke ekonomi karbon rendah. Pasaran sepertinya bersetuju dengan penilaian bahawa undang-undang itu sudah tiba untuk kekal. Syarikat-syarikat melabur bilion dalam projek dalam pelbagai teknologi, dari pembuatan solar ke infrastruktur hidrogen, yang, dalam banyak kes, memerlukan subsidi untuk menjadi menguntungkan.

Hasil daripada semua pelaburan ini adalah bahawa ekonomi sedang berubah di sekeliling kita—tanpa mengira titik perbincangan Republikan. Apa pun yang terjadi dalam pentadbiran masa depan, transformasi itu tidak akan dibalikkan.