China Bendera ‘Insiden Keselamatan’ Dengan iPhone Apple

China-Apple-Iphone-Security

China menunjukkan masalah keselamatan dengan iPhone sambil mengatakan ia tidak menghalang pembelian, komen pertama kerajaan mengenai topik ini selepas laporan berita bahawa pihak berkuasa sedang menghadkan penggunaan produk Apple Inc. di jabatan sensitif dan syarikat milik negara.

“Kami perhatikan bahawa telah banyak laporan media mengenai insiden keselamatan yang melibatkan telefon Apple,” jurucakap Kementerian Luar Negeri China Mao Ning memberitahu sidang media biasa di Beijing pada hari Rabu, tanpa memberi butiran lanjut.

China merancang untuk memperluaskan larangan penggunaan iPhone kepada pelbagai syarikat dan agensi sokongan negara, Bloomberg News melaporkan, tanda cabaran semakin meningkat untuk Apple di pasaran asing terbesar dan pangkalan pengeluaran globalnya. Beberapa agensi telah mula mengarahkan kakitangan untuk tidak membawa iPhone mereka ke tempat kerja.

“China tidak mengeluarkan undang-undang dan peraturan untuk melarang pembelian telefon Apple atau jenama asing,” kata Mao, sambil menambah bahawa kerajaan memberi “keutamaan yang besar” kepada keselamatan dan semua syarikat yang beroperasi di China perlu mematuhi undang-undang dan peraturannya.

Komen Mao tentang insiden keselamatan agak berbeza dalam terjemahan bahasa Inggeris rasmi sidang akhbar itu. Terjemahan itu, yang disampaikan serentak di tempat oleh kementerian, tidak menyebut rujukan kepada laporan media. Sidang akhbar urusan luar biasanya dikawal rapi dan respons jurucakap biasanya disediakan terlebih dahulu dengan terjemahan yang konsisten.

Sidang akhbar itu diadakan beberapa jam selepas Apple mendedahkan model terbaru peranti andalannya, iPhone 15. Syarikat itu mendedahkan empat model baharu, mengekalkan kadar beberapa generasi terakhir: iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro dan 15 Pro Max. Saham Apple jatuh kurang daripada 1% dalam dagangan pra-pasaran AS.

Jika Beijing meneruskan larangan iPhone, sekatan tanpa preseden itu akan menjadi kemuncak usaha beberapa tahun untuk membasmi penggunaan teknologi asing dalam persekitaran sensitif, bertepatan dengan usaha Beijing untuk mengurangkan kebergantungannya pada perisian dan litar Amerika. Kurang daripada seminggu yang lalu, Huawei Technologies Co. dengan senyap mendedahkan telefon pintar dengan cip beberapa tahun di belakang barisan hadapan, yang media negara China sanjung sebagai kemenangan atas sekatan AS yang bertujuan untuk mengekang kebangkitan negara itu.

Buat masa ini, tidak jelas berapa banyak syarikat atau agensi yang akhirnya akan mengguna pakai sekatan peranti peribadi, dan belum ada arahan rasmi atau bertulis, Bloomberg News melaporkan. Firma atau organisasi milik negara mungkin berbeza dalam sejauh mana mereka akan menguatkuasakan larangan seperti itu, dengan sesetengah melarang peranti Apple dari tempat kerja sementara yang lain mungkin melarang pekerja daripada menggunakannya sama sekali.

—Dengab bantuan Lulu Shen dan Sarah Zheng.