China Tangkap 2 Pekerja Pembinaan kerana Memecah Laluan Pintas Melalui Tembok Besar China

Dua pekerja pembinaan China bernama Zheng dan Wang telah ditangkap kerana memecahkan laluan melalui bahagian Tembok Besar China, ikon budaya dan tapak warisan yang dilindungi oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Kawasan yang dilanggar itu adalah bahagian yang rosak jauh dari segmen yang dipulihkan yang paling dikenali oleh pelancong China dan asing.

Media negara menunjukkan jalan tanah yang dipotong melalui tembok terhadap lanskap luar bandar di Daerah Youyu, ratusan kilometer di sebelah barat Beijing, dan mengenal pasti suspek sebagai seorang lelaki berusia 38 tahun bernama Zheng dan seorang wanita berusia 55 tahun bernama Wang. Pasangan itu mahu laluan yang lebih pendek untuk beberapa kerja pembinaan yang mereka lakukan di bandar-bandar berdekatan, laporan itu mengatakan.

China meletakkan kebanggaan yang besar dalam sistem menara dan tembok yang menyambung yang cukup lebar untuk kereta lembu melalui kira-kira 8,850 kilometer (5,500 batu), dibina terutamanya semasa dinasti Ming yang berlangsung sehingga 1644.

Pada tahun itu, suku Manchu dari utara mengatasi pertahanan China dan mengambil alih empayar sebagai dinasti Qing.

Tembok itu kemudiannya ditinggalkan dan dirompak untuk batu bata dan batu oleh penduduk kampung tempatan, hanya untuk dihidupkan semula oleh kerajaan Komunis sebagai simbol patriotisme, mobilisasi massa dan rintangan tekanan luar.

Kerajaan Daerah Youyu berkata penangkapan dibuat selepas laporan pelanggaran diterima pada 24 Ogos. Ia berkata kedua-dua suspek berada dalam tahanan dengan tindakan undang-undang selanjutnya tertunggu.

Dalam sitasi Tembok Besarnya, UNESCO menggambarkannya sebagai mencerminkan “perlanggaran dan pertukaran antara peradaban pertanian dan peradaban nomad di China kuno”.

“Ia memberikan bukti fizikal yang signifikan tentang pemikiran strategi politik dan ketenteraan yang jauh pandangan serta tentera dan pertahanan negara yang perkasa bagi empayar-empayar pusat di China kuno, dan merupakan contoh yang unggul bagi seni bina tentera, teknologi dan seni China kuno,” kata sitasi itu.