Dalam Musim 3, The Morning Show Akhirnya Menjadi—Akhirnya—Siri Billy Crudup

Apabila episod dari The Morning Show musim ketiga dibuka dengan penghormatan kepada Saturday Night Fever, ia lebih daripada hanya contoh keterbukaan diri yang bermain-main drama prestij Apple TV+ yang sering kali konyol tetapi sentiasa menyeronokkan yang nada dan cita-citanya terletak di antara And Just Like That dan Succession. Dalam satu keputusan bijak lain, cerita melompat dua tahun ke hadapan selepas finale Musim 2 yang menampilkan Jennifer Aniston penyampai berpengaruh namun boleh dikaitkan Alex Levy bangkit semula daripada pembatalan dengan mendokumentasikan perjuangannya melawan COVID di perkhidmatan striming UBA+, UBA+. Kini Mac 2022; episod kilas balik pertengahan musim akan mengurangkan perjuangan panjang kami melalui penguncian, pilihan raya 2020, dan 6 Januari. Ketika Cory mengorek dana ke dalam lubang wang yang UBA+ dan jabatan lain menggerutu tentang bajet hemat, komunikasi peribadi pekerja disandera dalam pelanggaran data yang mengingatkan kepada hack Sony 2014.

Terdedah kepada penyingkiran dan muak menjadi bertanggungjawab kepada lembaga kaku, Cory mendapati apa yang dia percaya sebagai juara dalam Paul Marks, seorang bilionair teknologi yang menakjubkan dimainkan oleh Jon Hamm pilihan sempurna. Seperti Jeff Bezos selepas penuh kursus infusi karisma, Paul memecah tanah dalam penerbangan angkasa komersial. Kawan karibnya Cory telah menarik tali untuk menyiarkan pelancaran berawak pertama roket Hyperion, dengan Alex ditetapkan untuk menyertai jutawan itu di atas kapal. Ujian penerbangan itu akan berganda sebagai ujian nilai UBA kepada Paul, yang melihat untuk membeli syarikat itu dan, Cory berharap, memberi presidennya kebebasan yang dia rindui. Kami pertama kali melihat lelaki bersama-sama dalam sauna, di mana Cory berusaha tahan panas sambil membuat tawarannya: “Ia akan membuat siaran akhbar yang hebat: Sementara semua orang sedang meratapi di bawah selimut semasa COVID, dua orang lelaki, mereka bersilang jalan di air pasang tertinggi di Hamptons untuk menempa kesepakatan media terbesar dalam satu dekad.”

Paul pada dasarnya, siapa yang ingin Cory jadi bila dia besar. Cory menurut kebanyakan ukuran adalah lelaki yang sangat berkuasa. Tetapi Paul membuatnya, ahli ultra-elit korporat baru dan agak goyah, kelihatan seperti hamba. Lelaki alfa mutlak, seorang pencinta adrenalin dengan kapal roket dan kisah-kisah tentang hampir mati di gunung di Nepal, Paul – secara fizikal dan dari segi pengaruh – yang lebih besar, lebih kuat, dan lebih menakutkan daripada kedua-duanya. Cory cuba bercakap keras dengannya. Tetapi apabila Paul berkata “Kamu perlukan keajaiban, dan kawan, akulah dia,” Cory, untuk sekali, bisu.

Apa yang mungkin menghalangnya menjadi Paul Marks seterusnya adalah hati nuraninya. Banyak perbincangan musim ini tentang bagaimana kekayaan melampau mengikis empati; berapa banyak yang terakhir Cory pernah miliki kekal sebagai pertanyaan terbuka. Dalam Musim 1 dia sebagai ejen kekacauan, bersuka ria merancang untuk menggulingkan pendahulunya yang kaku, Fred (Tom Irwin), yang menutup salah laku seksual bekas rakan sepenyampai Alex Mitch Kessler (Steve Carell). Apabila mangsa Mitch Hannah (Gugu Mbatha-Raw) bunuh diri, Cory menghabiskan kebanyakan Musim 2 cuba mencegahnya difitnah.

Sudah tentu, dia mungkin bertindak keluar kesakitan tulen dalam kes itu. Sentiasa sosok paling dinamik dalam bilik, berkat tenaga Jenis A licik tetapi menyenangkan Crudup – persembahan paling menarik dalam rancangan yang dibawa oleh lakonannya – Cory paling hampir membiarkan penjagaannya turun di sekitar Bradley. Dia hanya tidak dapat menyembunyikan bahawa dia jatuh cinta padanya, atau bahawa kebenaran dan keberaniannya yang menariknya kepadanya; di tengah-tengah semua membusung dadanya, Crudup membenarkan kita melihat kilasan kerapuhan yang singkat. Sambungan sengsara ini dengan Bradley, yang diuji lagi dalam Musim 3, adalah tanda paling meyakinkan yang kita miliki bahawa ada jiwa yang baik tersembunyi di bawah pakaian besar Cory.

Sekadar ia telah bertambah baik sejak Musim 1, The Morning Show sentiasa akan agak konyol. Episod baru terus memperlihatkan dunia kebetulan absurd, di mana dua dozen watak yang sama, tidak semuanya terkenal atau berpengaruh, terus muncul berkaitan dengan setiap cerita berita yang dapat dibayangkan. Ini boleh menjadi sangat menjengkelkan apabila datang kepada Bradley, yang plot selalu kembali ke keluarganya di West Virginia, lambang generik untuk kesengsaraan, keputusasaan dan kemarahan kulit putih yang mendapat masalah tepat yang anda jangka akan berlaku antara 2020 dan 2022.

Tetapi rancangan ini benar-benar mendapat sesuatu dengan Cory. Melaluinya, ia menawarkan wawasan yang mengaitkan bakat rangkaian dan kepimpinannya: bahawa ahli perniagaan hanyalah pelakon sebanyak penyampai berita. Seperti Tony Manero berlagak melalui Brooklyn, dia berpura-pura yakin untuk menyembunyikan ketakutan bahawa dia tidak cukup baik. Persoalan sama ada dia mempunyai ego untuk menjadi Paul yang lain atau idealisme yang menjadikannya lebih seperti Bradley, sama ada di sebalik pengacauan dia dimotivasikan oleh kuasa atau integriti, menghasilkan pencarian watak paling berbuah The Morning Show