Donald Trump Bincangkan Dakwaan, Perang Ukraine, Pengguguran di Meet the Press

Donald-Trump-on-the-podium

Bekas Presiden Donald Trump, yang bercita-cita untuk menjadi calon presiden Parti Republik 2024, muncul di NBC Meet the Press pada hari Ahad. Dalam temu bual dengan Kristen Welker, Trump bercakap tentang tuduhan jenayahnya, kemungkinan dia memilih rakan wanita sebagai calon timbalan presiden, pendiriannya terhadap dasar pengguguran kandungan Republik, dan banyak lagi.

Trump, yang telah didakwa empat kali, kini menghadapi 91 tuduhan jenayah yang berkaitan dengan percubaan untuk menumbangkan kekalahannya dalam pilihan raya 2020 di negeri Georgia, penyimpanan dokumen sulit secara haram, menipu bank dan syarikat insurans, dan memalsukan rekod perniagaan untuk menyembunyikan bayaran sogokan kepada bintang filem dewasa Stormy Daniels, yang mendakwa dia mempunyai hubungan seksual dengan Trump sebelum perlumbaan pilihan raya 2016.

Bekas Presiden itu secara berterusan mendakwa ketidakbersalahannya dan telah mengaku “tidak bersalah” di mahkamah. Trump juga terus mendakwa bahawa pilihan raya 2020 telah diatur.

Walaupun masalah undang-undangnya, Trump berharap menjadi calon presiden GOP 2024, di mana dia berdepan dengan calon seperti Gabenor Florida Ron DeSantis dan bekas Naib Presidennya sendiri Mike Pence.

Semasa temu bual duduk bersama Welker, ahli perniagaan itu meliputi beberapa topik kontroversi. Lihat ringkasan di bawah.

Trump membincangkan kemungkinan memaafkan dirinya jika dia dipilih

Trump berkata bahawa dia memilih untuk tidak memaafkan dirinya sebelum meninggalkan Pejabat Oval, dengan mengatakan dia “tidak berminat langsung memikirkannya.”

“Perkara terakhir yang akan saya lakukan adalah memberi pengampunan kepada diri saya sendiri,” kata Trump kepada Welker. “Hari terakhir saya boleh mendapatkan pengampunan yang akan menyelamatkan saya daripada semua peguam dan semua tuduhan palsu ini.”

Trump menambah bahawa “sangat tidak mungkin” dia akan memaafkan dirinya pada masa depan jika dia dipilih kerana dia percaya dia tidak melakukan kesalahan apa-apa.

Trump tidak mendengar nasihat peguam yang mengatakan dia kalah pilihan raya

Bekas Presiden Trump mengakui bahawa dia mempertikaikan pilihan raya 2020, walaupun pegawai pentadbiran utama dan peguam nasihat menasihatinya bahawa tiada bukti penipuan. Ditanya mengapa dia mengabaikan mereka, dia berkata: “Saya tidak menghormati mereka sebagai peguam.” Dia menambah bahawa dia tidak mendengar peguam kempen kerana peguam itu adalah “RINOs,” singkatan untuk Republikan Hanya Nama.

Bagaimanapun, Trump mematuhi cadangan yang diberikan kepadanya dari peguam luar yang lain. Tetapi keputusan muktamad adalah miliknya. “Saya mendengar diri saya sendiri. Saya melihat apa yang berlaku… naluri saya adalah sebahagian besar daripadanya, itulah yang membawa saya ke tempat saya berada, katanya.

Trump menafikan penglibatannya dalam usaha pemecatan Biden

Trump menafikan sebarang penglibatan dalam usaha untuk memecat Presiden Joe Biden, yang diumumkan pada 12 September oleh Ketua Dewan Perwakilan Kevin McCarthy. McCarthy berkata bahawa Republikan telah mengumpul bukti yang menunjukkan kepada “budaya rasuah” dalam keluarga Biden, dan menyiasat sama ada Presiden Biden mendapat manfaat daripada urus niaga perniagaan anaknya, Hunter Biden di luar negara.

Trump berkata bahawa dia tidak bercakap dengan McCarthy mengenai siasatan pemecatan semasa, dengan menyatakan: “Saya tidak bercakap dengannya seperti itu.” Dia menambah bahawa McCarthy tidak akan mengambil keputusan itu berdasarkan dirinya.

Trump berkata dia memerlukan 22,000 undi lagi untuk memenangi pilihan raya, tetapi masih bersikeras perlumbaan itu diatur

Trump berkata bahawa dia memerlukan kira-kira 22,000 undi lagi untuk memenangi pilihan raya 2020, tetapi dia tidak mengakui bahawa dia kalah. “Saya kata saya memenangi pilihan raya,” katanya kepada Welker, ketika ditanya sama ada dia mengakui bahawa dia tidak menang.

Trump bersuara menentang larangan pengguguran tanpa pengecualian

Bekas Presiden itu juga bersuara menentang larangan pengguguran yang tidak mempunyai pengecualian untuk kesihatan ibu, atau dalam kes serangan seksual.

“Selain beberapa bahagian negara, anda tidak boleh – anda tidak akan menang dalam isu ini,” kata Trump, menunjukkan bahawa pembuat undang-undang Republik tidak akan mendapat sokongan popular untuk meluluskan larangan pengguguran yang luas. “Tetapi anda akan menang dalam isu ini apabila anda muncul dengan jumlah minggu yang betul.”

Trump tidak menentukan skop peraturan pengguguran yang tepat yang akan dia sokong tetapi berkata dia akan bekerja pada angka yang kedua-dua belah pihak akan setuju.

Trump terbuka untuk memilih rakan wanita sebagai calon timbalan presiden

Trump, yang kekal fokus untuk memenangi pencalonan presiden Republik, berkata dia masih belum memilih calon timbalan presiden. Bekas Presiden itu mendedahkan bahawa dia akan “memilih orang terbaik,” tetapi menyukai idea memilih seorang wanita.

Welker menunjuk Gabenor Dakota Selatan Kristi Noem, yang sepenuhnya menyokong Trump semasa perhimpunan September, sebagai calon Naib Presiden yang berpotensi. Trump memanggil gabenor itu “hebat.”

“Sudah pasti dia akan menjadi salah seorang yang akan saya pertimbangkan, atau untuk sesuatu yang lain mungkin. Tetapi kami mempunyai banyak orang. Kami mempunyai banyak orang hebat i