Episod kesihatan Mitch McConnell tidak menunjukkan bukti angin ahmar atau sawan

US-POLITICS-SENATE-MCCONNELL-HEALTH

(WASHINGTON) – Tiada “bukti” episod kesihatan Ketua Republikan Senat Mitch McConnell menunjukkan angin ahmar atau sawan, menurut doktor di Capitol dalam surat yang dikeluarkan Selasa selepas penilaian perubatan dan perundingan dengan pakar neurologi.

Pejabat McConnell mengeluarkan surat daripada doktor yang menghadiri Brian P. Monahan ketika Senat kembali dari rehat panjang musim panas dan persoalan meningkat mengenai kesihatan pemimpin Republikan yang sudah lama berkhidmat itu. Pemimpin berusia 81 tahun itu membeku minggu lalu semasa sidang akhbar di Kentucky, tidak dapat menjawab soalan, episod kedua dalam sebulan.

“Tidak ada bukti bahawa anda mempunyai gangguan sawan atau bahawa anda mengalami angin ahmar, TIA atau gangguan gerakan seperti penyakit Parkinson,” tulis Monahan, menggunakan singkatan untuk serangan iskemia transient, angin ahmar ringan.

Doktor itu berkata penilaian itu melibatkan beberapa penilaian perubatan termasuk pengimejan MRI otak dan “perundingan dengan beberapa pakar neurologi untuk penilaian neurologi yang komprehensif.”

“Tidak ada perubahan yang disarankan dalam protokol rawatan ketika anda terus pulih dari jatuh anda pada Mac 2023,” kata doktor itu.

Selepas pembekuan minggu lalu, doktor yang menghadiri Kongres membenarkan McConnell untuk meneruskan jadual yang dirancang. McConnell tiba di pejabat Capitol Selasa.

Tetapi episod itu telah meniup kebimbangan senyap di kalangan senator Republikan dan spekulasi sengit di Washington tentang keupayaan McConnell untuk kekal sebagai pemimpin. Senator yang sudah lama berkhidmat itu jatuh dan terkena kepalanya di makan malam politik awal tahun ini, mengalami gegar otak.

Semuanya berlaku di tengah-tengah pusaran kebimbangan kesihatan di Washington, terutama kerana kes COVID-19 menunjukkan tanda-tanda peningkatan menjelang musim luruh. Presiden Joe Biden diuji negatif untuk koronavirus selepas isteri pertama Jill Biden positif COVID-19 pada hujung minggu.

Walaupun begitu, banyak sekutu Republikan telah berbondong-bondong ke sisi McConnell, memastikan pemimpin yang terkenal berjaga-jaga sumur sokongan. Pesaing telah meredam sebarang panggilan untuk cabaran langsung kepada kepimpinan McConnell.

McConnell dijangka akan menyampaikan ucapan kepada Senat ketika ia dibuka untuk kejutan aktiviti musim luruh, yang paling penting ialah keperluan bagi Kongres untuk meluluskan pembiayaan untuk mencegah sebarang gangguan dalam operasi persekutuan menjelang 30 September, iaitu akhir tahun fiskal.

Beberapa ahli Republikan Dewan mahu menutup kerajaan pada akhir bulan ini jika mereka tidak dapat melaksanakan sekatan perbelanjaan curam yang mereka perjuangkan yang melampaui perjanjian yang dicapai Biden dengan Speaker Republikan Dewan Kevin McCarthy awal musim panas ini.

Dalam memimpin senator Republikan, McConnell dipandang oleh Gedung Putih dan Demokrat sebagai broker yang berpotensi lebih pragmatik yang lebih berminat untuk mengelakkan penutupan kerajaan yang berantakan yang berpotensi merugikan GOP secara politik.

McConnell juga menjadikannya keutamaan untuk memastikan Ukraine terus menerima sokongan dari AS ketika ia bertempur dengan Rusia kerana Presiden Volodymyr Zelenskyy melancarkan serangan balas yang melelahkan.

Pakej pembiayaan $40 bilion untuk Ukraine dan bantuan bencana AS untuk komuniti yang terjejas oleh kebakaran, banjir dan masalah lain, termasuk krisis fentanil, dicadangkan oleh Gedung Putih, tetapi disambut dengan skeptis oleh beberapa Republikan yang enggan membantu dalam usaha perang.

Kesihatan McConnell secara kelihatan merosot sejak gegar otak pada Mac selepas mana beliau mengambil beberapa minggu untuk pulih. Pertuturannya lebih tersekat, dan dia berjalan lebih perlahan dan berhati-hati.

Pertama kali dipilih pada 1984, beliau menjadi pemimpin parti Senat yang paling lama berkhidmat pada Januari. Soalan yang diajukan sebelum dia membeku minggu lalu adalah mengenai rancangannya sendiri, dan sama ada dia akan bertanding semula pada 2026.

McConnell telah berada di Kentucky pada masa itu mengekalkan jadual politik yang kukuh, kerap bercakap dengan orang ramai dan media. Sebelum membeku minggu lalu, McConnell baru sahaja memberi ucapan 20 minit tanpa masalah.

Begitu juga, ketika dia membeku semasa sidang media di Capitol bulan lalu, dia mengambil rehat singkat di pejabatnya dan kemudian kembali ke mikrofon untuk menjawab kira-kira setengah dozen soalan lain dan bergurau senda dengan media.