FDA Meluluskan Suntikan Penggalak COVID-19 Baharu Untuk Melindungi Daripada Varian Terkini

COVID Vaccines

WASHINGTON (AP) – FDA meluluskan vaksin COVID-19 terkini pada hari Isnin, berharap dapat meningkatkan perlindungan terhadap varian koronavirus terbaru dan mengurangkan sebarang peningkatan pada musim luruh dan sejuk ini.

Keputusan Food and Drug Administration membuka suntikan terbaru daripada Moderna dan Pfizer dan rakan kongsinya BioNTech kepada kebanyakan rakyat Amerika walaupun mereka tidak pernah menerima vaksinasi koronavirus. Ini adalah sebahagian daripada peralihan untuk merawat kemas kini musim luruh vaksin COVID-19 seperti mendapatkan suntikan flu setiap tahun.

Masih ada satu langkah lagi: Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (Centers for Disease Control and Prevention) mesti meluluskannya. Panel penasihat CDC dijadualkan mengeluarkan cadangan pada hari Selasa tentang siapa yang paling memerlukan suntikan terkini. Vaksinasi boleh bermula lewat minggu ini, dan kedua-dua suntikan COVID-19 dan flu boleh diberikan dalam satu lawatan.

Pembuat vaksin ketiga, Novavax, berkata suntikan terkini mereka masih diteliti oleh FDA.

Kemasukan hospital COVID-19 telah meningkat sejak lewat musim panas walaupun – berkat imuniti berterusan daripada vaksinasi dan jangkitan terdahulu – tidak sebanyak tahun lalu.

Namun perlindungan berkurangan dari masa ke semasa dan koronavirus sentiasa menghasilkan varian baru yang boleh mengelak imuniti terdahulu. Sudah setahun sejak kali terakhir vaksin dilaraskan, dan hanya kira-kira 20% orang dewasa pernah menerima kemas kini terdahulu.

“Vaksinasi kekal penting untuk kesihatan awam dan perlindungan berterusan terhadap akibat serius COVID-19, termasuk kemasukan hospital dan kematian,” kata ketua vaksin FDA Dr. Peter Marks dalam satu kenyataan. “Kami sangat menggalakkan mereka yang layak untuk mempertimbangkan mendapatkan vaksinasi.”

Sama seperti vaksinasi terdahulu, pusingan musim luruh ini diluluskan untuk orang dewasa dan kanak-kanak berusia seawal 6 bulan. FDA berkata bermula usia 5 tahun, kebanyakan orang boleh mendapat satu dos walaupun mereka tidak pernah mendapat suntikan COVID-19 sebelum ini. Kanak-kanak yang lebih muda mungkin memerlukan dos tambahan bergantung pada sejarah jangkitan COVID-19 dan vaksinasi mereka.

FDA dengan jelas tidak menyebut pusingan terkini ini sebagai “suntikan penggalak” tetapi sebaliknya vaksin yang dikemas kini untuk lebih sepadan dengan virus yang beredar pada masa ini. Resipi baru menyasarkan varian omicron bernama XBB.1.5 – menggantikan gabungan vaksin usang yang mencampur perlindungan terhadap strain koronavirus asal dan versi omicron yang lebih lama.

Dan walaupun varian XBB.1.5 sendiri tidak lagi dominan, FDA menentukan bahawa ia cukup hampir dengan strain koronavirus yang menyebabkan kebanyakan penyakit COVID-19 hari ini untuk memberikan perlindungan silang yang baik. Seperti versi terdahulu, dijangka paling melindungi terhadap akibat terburuk COVID-19 dan bukannya jangkitan ringan.

Tetapi walaupun keputusan FDA membenarkan penggunaan meluas suntikan terkini, CDC akan menentukan sejauh mana kumpulan yang berbeza akan digalakkan untuk mendapatkannya.

Pegawai persekutuan berkata suntikan masih akan percuma kepada kebanyakan rakyat Amerika melalui insurans persendirian atau Medicare. Tetapi untuk yang tidak berinsurans atau kurang insurans, CDC bekerjasama dengan jabatan kesihatan, klinik dan farmasi tertentu untuk sementara menyediakan suntikan percuma.

___

Jabatan Sains dan Kesihatan The Associated Press menerima sokongan daripada Kumpulan Media Pendidikan dan Sains Howard Hughes Medical Institute. AP bertanggungjawab sepenuhnya untuk semua kandungan.