Gambar Menunjukkan Daya Tahan di Morocco di Tengah Kematian dan Kehancuran

Orang di Marrakech dan di seluruh Pergunungan Atlas Tinggi Morocco tidur di jalanan untuk malam ketiga berturut-turut setelah gempa bumi 6.8 skala Richter pada 8 September merobohkan rumah dan membunuh lebih dari 2,600 orang. Angka kematian ini dijangka meningkat.

“Kami tidak ada apa-apa lagi, rumah benar-benar musnah,” kata Hmed Elmouden, kepada CNN dari sebuah desa kecil di selatan Marrakech yang hancur sama sekali. “Saya tidak tahu apa yang akan terjadi seterusnya.”

Episentrum gempa bumi itu 45 batu di barat daya Marrakech, bandar keempat terbesar di Morocco, dengan lebih 300,000 orang terjejas, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Walaupun penyelamat telah mula mencapai sebahagian daripada kampung terpencil di rantau itu, usaha mereka dilaporkan terhalang kerana jalan tanah ditutupi batu besar dan runtuhan.

Kritikan awam semakin meningkat di Morocco terhadap tindak balas kerajaan terhadap gempa bumi itu. Ambulans masih belum sampai ke banyak kawasan yang terjejas, dan ramai orang terpaksa menghantar diri mereka sendiri ke Marrakech untuk rawatan, menurut New York Times.

Walaupun banyak negara, termasuk Perancis dan Amerika Syarikat, telah menawarkan bantuan, Morocco setakat ini hanya menerima bantuan daripada empat buah negara. Beberapa pertubuhan bantuan antarabangsa telah mengadu bahawa mereka masih menunggu kebenaran daripada pihak berkuasa untuk memulakan kerja. “Ada orang yang mati di bawah runtuhan, dan kami tidak dapat berbuat apa-apa untuk menyelamatkan mereka,” kata Arnaud Fraisse, pengasas Rescuers Without Borders, kepada Associated Press. Pasukannya masih menunggu lampu hijau untuk memasuki Morocco.

“Pada masa ini, ia sangat sukar kerana suhu tinggi dan cara bangunan runtuh. Saya rasa saya belum melihat mangsa selamat diselamatkan,” kata David Andersen, seorang jururawat dengan UK-Med, badan amal perubatan British, dari kampung Anougal di Pergunungan Atlas. “Ada orang yang terselamat tetapi terperangkap,” tambahnya.

Bagi mereka yang ingin membantu, Andersen mengesyorkan menderma wang dan bukannya makanan atau selimut, kerana “sistem cenderung terlebih beban dengan perkara seperti itu. Dan ia tidak selalu berguna seperti yang orang percaya.”

Di kawasan yang kumpulan bantuan belum sampai, komuniti telah bersatu padu, berkongsi rumah dan bekalan. “Jika rumah anda separuh rosak dan anda masih ada perabot, makanan, anda berkongsi dengan orang yang rumahnya musnah sama sekali,” kata Ali Ouali Abdelgahni kepada Washington Post di bandar kecil Amizmiz.

“Ini bencana,’’ kata Salah Ancheu kepada AP dari Amizmiz. “Kami tidak tahu apa masa depan kami. Bantuan masih tidak mencukupi.”

—Anna Gordon menyumbang laporan