Gempa Bumi Kuat di Maghribi Bunuh Lebih Daripada 1,000 Orang

MARRAKECH, Morocco — Satu gempa bumi yang jarang berlaku dan kuat melanda Morocco lewat malam Jumaat lalu, mengorbankan lebih daripada 1,000 orang dan merosakkan bangunan dari kampung-kampung di Pergunungan Atlas ke bandar bersejarah Marrakech. Bilangan keseluruhan mangsa yang terkorban masih belum diketahui kerana pasukan penyelamat berusaha untuk menerobos jalan berbatu-batan menuju ke kampung-kampung gunung yang terpencil yang paling teruk terjejas.

Orang yang terjaga daripada gempa bumi bermagnitud 6.8 itu berlari keluar dalam ketakutan dan tidak percaya. Seorang lelaki yang melawat apartmen berdekatan berkata pinggan mangkuk dan hiasan dinding mula jatuh, dan orang dijatuhkan dari kaki mereka dan kerusi. Seorang wanita menceritakan melarikan diri dari rumahnya selepas mengalami “getaran yang kuat”. Seorang lelaki yang memegang seorang kanak-kanak berkata dia terjaga dari tidur di katil kerana gegaran itu.

Televisyen negara menunjukkan orang berkumpul di jalan-jalan Marrakech, takut untuk kembali ke dalam bangunan yang mungkin masih tidak stabil. Ramai membungkus diri mereka dengan selimut ketika cuba tidur di luar.

Gempa itu adalah yang terbesar melanda Morocco dalam 120 tahun, dan ia merobohkan bangunan dan tembok di bandar-bandar purba yang dibina daripada batu dan tukang batu yang tidak direka untuk menahan gempa bumi.

“Masalahnya ialah apabila gempa bumi memusnahkan adalah jarang berlaku, bangunan hanya tidak dibina dengan kukuh untuk menghadapi goncangan tanah yang kuat, jadi banyak runtuh menyebabkan mangsa yang tinggi,” kata Bill McGuire, profesor emeritus bahaya geofizik dan iklim di University College London. “Saya menjangkakan bilangan kematian akhir akan melonjak ke ribuan sebaik sahaja lebih banyak diketahui. Seperti mana-mana gempa bumi besar, gegaran susulan berkemungkinan, yang akan membawa kepada lebih banyak mangsa dan menghalang usaha mencari dan menyelamat.”

Sebagai tanda skala besar bencana itu, Raja Mohammed VI Morocco memerintahkan angkatan tentera untuk mengerahkan aset udara dan darat, pasukan mencari dan menyelamat khas, dan hospital medan pembedahan, menurut kenyataan dari tentera. Tetapi walaupun tawaran bantuan yang melimpah ruah dari seluruh dunia, kerajaan Morocco tidak secara rasmi meminta bantuan, langkah yang diperlukan sebelum krew penyelamat luar boleh dikerahkan.

Di Marrakech, Masjid Koutoubia yang terkenal, dibina pada abad ke-12, rosak, tetapi tahap kerosakannya tidak diketahui dengan serta-merta. Menara minaretnya yang setinggi 69 meter (226 kaki) dikenali sebagai “bumbung Marrakech.” Orang Morocco juga menyiarkan video yang menunjukkan kerosakan kepada bahagian tembok merah terkenal yang mengelilingi bandar lama, tapak Warisan Dunia UNESCO.

Sekurang-kurangnya 1,037 orang terbunuh, kebanyakannya di Marrakech dan lima wilayah berhampiran pusat gempa, dan 1,204 orang lagi cedera, lapor Kementerian Dalam Negeri Morocco pada pagi Sabtu. Daripada yang cedera, kementerian menulis, 721 dalam keadaan kritikal.

Penyelamat bekerja sepanjang malam, mencari mangsa dalam kegelapan, debu dan runtuhan.

Kebanyakan kampung kecil Moulay Brahim, diukir ke dalam sisi gunung di selatan Marrakech, tidak boleh didiami selepas tembok runtuh, tingkap pecah dan lebih daripada 12 buah rumah dikurangkan kepada timbunan konkrit dan tiang logam bengkok. Sekurang-kurangnya lima penduduk terperangkap.

Ayoub Toudite berkata dia sedang bersenam dengan kawan-kawan di gimnasium apabila “kami merasakan goncangan yang besar seperti hari kiamat.” Dalam masa 10 saat, katanya, semuanya hilang.

“Kami menemui mangsa dan orang berlari dan kanak-kanak menangis,” katanya kepada Associated Press. “Kami tidak pernah melihat apa-apa seperti ini, 20 kematian di kawasan itu, 30 kecederaan.”

Penyelamat menggunakan tukul dan kapak untuk membebaskan seorang lelaki yang terperangkap di bawah bangunan dua tingkat. Orang yang mampu memasuki ruang kecil itu memberinya air.

“Kami semua ketakutan ini berlaku lagi,” kata Toudite.

Ketua sebuah bandar berhampiran pusat gempa memberitahu laman berita Morocco 2M bahawa beberapa rumah di bandar-bandar berdekatan sebahagiannya atau sepenuhnya runtuh, dan bekalan elektrik dan jalan raya dipotong di beberapa tempat.

Abderrahim Ait Daoud, ketua bandar Talat N’Yaaqoub, berkata pihak berkuasa sedang berusaha membersihkan jalan raya di Wilayah Al Haouz untuk membolehkan laluan ambulans dan bantuan kepada penduduk yang terjejas, tetapi berkata jarak yang jauh antara kampung-kampung gunung bermakna akan mengambil masa untuk mengetahui tahap kerosakan sepenuhnya.

Tentera Morocco mengerahkan pesawat, helikopter dan dron dan perkhidmatan kecemasan mengerahkan usaha bantuan ke kawasan yang rosak akibat kerosakan, tetapi jalan menuju ke kawasan pergunungan di sekitar pusat gempa sesak dengan kenderaan dan disekat dengan batu runtuh, memperlahankan usaha penyelamat. Lorong memuatkan selimut, katil kem dan peralatan pencahayaan cuba mencapai kawasan yang teruk terjejas itu, lapor agensi berita rasmi MAP.

Pada selekoh curam dan berliku dari Marrakech ke Al Haouz, ambulans dengan siren mengaum dan kereta membunyikan hon mengelak timbunan batu merah seperti Marikh yang jatuh dari tebing gunung dan menyekat jalan raya. Pekerja Palang Merah cuba membersihkan batu besar yang menyekat lebuh dua lorong itu.

Kemudian pada pagi Sabtu di Marrakech, ambulans dan motosikal berderau melalui tepi bandar lama, di mana perniagaan seperti biasa kebanyakannya disambung semula pada pagi Sabtu. Pelancong dan pejalan kaki mengemudi sekatan jalan dan mengambil gambar bahagian tembok tanah liat oker yang retak, menumpahkan fragmen dan debu ke trotoar dan jalan.

Pemimpin dunia menawarkan untuk menghantar bantuan atau krew penyelamat ketika ucapan takziah datang dari negara-negara di seluruh Eropah, Timur Tengah dan persidangan Kumpulan 20 di India. Presiden Turki, yang negaranya kehilangan puluhan ribu orang dalam gempa bumi besar awal tahun ini, antara yang mencadangkan bantuan. Perancis dan Jerman, dengan populasi besar orang berketurunan Morocco, juga menawarkan bantuan, dan pemimpin kedua-dua Ukraine dan Rusia menyatakan sokongan kepada orang Morocco.

US Geological Survey berkata gempa itu mempunyai magnitud awal 6.8 apabila ia melanda pada pukul 11:11 malam (2211 GMT), dengan goncangan yang berlangsung beberapa saat. Agensi AS melaporkan magnitud 4.9 gegaran susulan melanda 19 minit kemudian.

Pusat gempa bumi Jumaat malam itu berhampiran bandar Ighil di Wilayah Al Haouz, kira-kira 70 kilometer (43.5 batu) selatan Marrakech. Al Haouz dikenali kerana kampung dan lembah indah yang tersembunyi di High Atlas, dan kampung yang dibina di sisi gunung.

USGS berkata pusat gempa itu 18 kilometer (11 batu) di bawah permukaan Bumi, sementara agensi seismik Morocco meletakkannya pada 11 kilometer (7 batu) ke bawah. Gempa sedemikian cetek lebih berbahaya.

Laporan awal menunjukkan kerosakan dan kematian teruk di seluruh wilayah Marrakech-Safi, di mana lebih daripada 4.5 juta orang menetap, menurut angka kerajaan.

Gempa bumi agak jarang berlaku di Afrika Utara. Lahcen Mhanni, Ketua Jabatan Pemantauan dan Amaran Seismik di Institut Geofizik Kebangsaan, memberitahu TV 2M bahawa gempa bumi itu adalah yang terkuat pernah direkodkan di rantau ini.

Pada tahun 1960, gempa bumi magnitud 5.8 melanda berhampiran bandar Agadir di Morocco dan menyebabkan ribuan kematian.

Gempa Agadir mencetuskan perubahan dalam peraturan pembinaan di Morocco, tetapi banyak bangunan, terutamanya rumah luar bandar, tidak dibina untuk menahan gempa sedemikian.

Pada tahun 2004, gempa bumi magnitud 6.4 berhampiran bandar pantai Mediterranean Al Hoceima mengorbankan lebih 600 nyawa.

Gempa Jumaat dirasai sejauh Portugal dan Algeria, menurut Institut Portugis untuk Laut dan Atmosfera dan agensi Pertahanan Awam Algeria, yang menyelia tindak balas kecemasan.