Gempa Bumi Susulan Guncang Morocco ketika Penyelamat Mencari Mangsa yang Terselamat daripada Gempa Bumi yang Membunuh Lebih 2,000

AMIZMIZ, Morocco — Gempa bumi susulan menggegarkan rakyat Morocco pada hari Ahad ketika mereka berdoa untuk mangsa gempa bumi terkuat negara dalam lebih daripada satu abad dan berusaha untuk menyelamatkan mangsa sementara tentera dan pekerja membawa air dan bekalan ke kampung-kampung gunung yang musnah. Malapetaka itu mengorbankan lebih daripada 2,000 orang — jumlah yang dijangka meningkat.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menganggarkan kira-kira 300,000 orang terjejas akibat gempa bumi 6.8 pada malam Jumaat lalu dan beberapa rakyat Morocco mengadu di rangkaian sosial bahawa kerajaan tidak membenarkan lebih banyak bantuan dari luar. Krew bantuan antarabangsa bersedia untuk dikerahkan, tetapi menunggu kerajaan Morocco meminta bantuan mereka.

“Kami tahu terdapat kecemasan yang sangat besar untuk menyelamatkan orang dan menggali di bawah puingan bangunan,” kata pengasas Rescuers Without Borders, Arnaud Fraisse, yang mempunyai pasukan terkandas di Paris menunggu lampu hijau. “Terdapat orang yang mati di bawah runtuhan, dan kami tidak dapat berbuat apa-apa untuk menyelamatkan mereka.”

Bantuan lambat tiba di Amizmiz, di mana sebahagian besar bandar batu pasir jingga dan merah yang diukir ke dalam sisi gunung kelihatan hilang.

“Ini adalah bencana,” kata penduduk kampung, Salah Ancheu, 28. “Kami tidak tahu masa depan macam mana. Bantuan masih tidak mencukupi.”

Penduduk membersihkan semua puing-puing dari jalan utama tanah merah menuju ke bandar dan krew bantuan mula tiba tetapi memohon lebih banyak bantuan.

“Tiada ambulans, tiada polis, sekurang-kurangnya buat masa ini,” kata Ancheu.

Mereka yang kehilangan tempat tinggal — atau takut gempa susulan — tidur di luar pada malam Sabtu, di jalan-jalan bandar purba Marrakech atau di bawah kanopi sementara di bandar-bandar gunung Atlas seperti Moulay Brahim, antara yang paling teruk terjejas. Kerosakan paling teruk berlaku di komuniti luar bandar kecil yang sukar dicapai penyelamat kerana jalan yang melilit mendaki gunung ditutupi batu runtuh.

Kawasan-kawasan itu digegarkan sekali lagi pada hari Ahad oleh gempa susulan 3.9 magnitud, menurut Perkhidmatan Geologi Amerika Syarikat. Tidak jelas serta-merta jika ia menyebabkan lebih banyak kerosakan atau mangsa, tetapi kemungkinan cukup kuat untuk menggegarkan saraf di kawasan di mana kerosakan telah meninggalkan bangunan tidak stabil dan penduduk takut akan gempa susulan.

Episentrum gempa bumi Jumaat lalu berhampiran bandar Ighil di Wilayah Al Haouz, kira-kira 70 kilometer (44 batu) selatan Marrakech. Kawasan itu dikenali dengan perkampungan dan lembah indah yang tersembunyi di Pergunungan Atlas Tinggi.

Kira-kira 45 kilometer (28 batu) timur laut episentrum, tembok runtuh mendedahkan dalam rumah rosak, dan timbunan puing menyekat lorong kecil. Di Moulay Brahim, komuniti luar bandar miskin dengan kurang daripada 3,000 orang, banyak rumah dari bata tanah liat dan blok abu dibina semula atau tidak lagi selamat.

Kemusnahan mencengkam setiap bandar di sepanjang belitan curam dan berliku-liku Pergunungan Atlas, dengan rumah runtuh ke atas diri mereka sendiri dan orang menangis ketika budak lelaki dan polis bertopeng helm membawa mayat melalui jalan-jalan.

”Saya tidur ketika gempa bumi melanda. Saya tidak dapat melarikan diri kerana bumbung jatuh menimpa saya. Saya terperangkap. Saya diselamatkan oleh jiran saya yang membersihkan puing dengan tangan kosong,” kata Fatna Bechar di Moulay Brahim. “Sekarang, saya tinggal dengan mereka di rumah mereka kerana rumah saya hancur sama sekali.”

Hamid Idsalah, pemandu gunung berusia 72 tahun, berkata beliau dan ramai mangsa lain mempunyai masa depan yang sedikit untuk dinanti kerana mereka tidak mempunyai kemampuan kewangan untuk bangkit semula.

Penyelamat dibantu tentera dan polis mencari mangsa di rumah runtuh di bandar terpencil Adassil, berhampiran episentrum. Kenderaan tentera membawa jentolak dan peralatan lain untuk membersihkan batu-batu dari cerun gunung yang runtuh, lapor agensi berita MAP. Ambulans membawa puluhan cedera dari kampung Tikht, penduduk 800 orang, ke Hospital Universiti Mohammed VI di Marrakech.

Di Marrakech, di mana pihak berkuasa menilai kerosakan, cebisan besar hilang dari bumbung bergerigi, dan logam bengkok, konkrit hancur dan debu adalah semua yang tinggal dari bangunan yang dikawal polis dengan pita polis.

Pelancong dan penduduk berbaris untuk menderma darah yang sangat diperlukan. Jalila Guerina berkata beliau bergegas membantu apabila mengetahui keperluan itu disebabkan tanggungjawabnya sebagai warganegara Morocco.

“Saya tidak memikirkannya dua kali,” katanya kepada The Associated Press, “terutama dalam keadaan di mana orang mati, terutama pada saat ini apabila mereka memerlukan bantuan, apa-apa bantuan.”

Gempa bumi itu mempunyai magnitud awal 6.8 ketika ia melanda pada pukul 11:11 malam, berlangsung beberapa saat, kata USGS. Gempa susulan 4.9 magnitud melanda 19 minit kemudian, katanya. Perlanggaran plat tektonik Afrika dan Eurasia berlaku pada kedalaman yang agak cetek, yang menjadikan gempa bumi lebih berbahaya.

Ia adalah gempa bumi terkuat yang melanda negara Afrika Utara dalam lebih 120 tahun, menurut USGS, yang mempunyai rekod sejak 1900, tetapi ia bukan yang paling maut. Pada tahun 1960, gempa bumi 5.8 magnitud melanda berhampiran bandar Agadir di Morocco, mengorbankan sekurang-kurangnya 12,000 nyawa. Gempa bumi itu mendorong Morocco menukar peraturan pembinaan, tetapi banyak bangunan, terutamanya rumah luar bandar, tidak dibina untuk menahan gempa sedemikian.

Pada tahun 2004, gempa bumi 6.4 magnitud berhampiran bandar pantai Mediterranean Al Hoceima mengorbankan lebih 600 nyawa.

Gempa bumi Jumaat lalu dirasai sejauh Portugal dan Algeria, menurut Institut Portugis untuk Laut dan Atmosfera dan agensi Pertahanan Awam Algeria, yang menyelia tindak balas kecemasan.

___

Angela Charlton di Paris, Brian Melley di London, Mark Carlson di Marrakech dan Houda Benalla di Rabat, Morocco, menyumbang.