Gerakan Anti-Vaksin Tidak Akan Hilang. Kita Mesti Menyesuaikan Diri Dengannya

Pengentangan vaksin di Amerika menghadapi masa depan yang suram. Pertembungan politik mengenai dasar vaksin mungkin akan menyebabkan wabak penyakit berjangkit yang sebelum ini terkawal. Jika kita tidak dapat mencegah bencana ini, kita harus mengalih fokus ke arah menguruskannya.

Penentangan vaksin bukanlah masalah baru, tetapi pandemik COVID-19 memburukkannya. Sudah jelas sekarang bahawa sama ada bujukan atau paksaan tidak mencukupi untuk mengubah fikiran atau tingkah laku orang yang bertekad menolak vaksin. Pendidikan dan penyelidikan tidak dapat menewaskan salah maklumat yang terancang. Dan usaha kerajaan – di peringkat persekutuan, negeri, dan tempatan – terhalang oleh gabungan kuasa yang tidak mencukupi, kemahuan politik yang tidak mencukupi, dan kekurangan persepsi kesahan oleh penolak vaksin. Salah satu pelajaran teras Amerika dari pandemik COVID-19 adalah bahawa tindak balas yang keras terhadap penolakan vaksin boleh memburukkan keadaan.

Banyak negeri AS telah mengakhiri mandat vaksin COVID-19 mereka. Tetapi mandat vaksin kanak-kanak Amerika untuk kemasukan sekolah juga terdedah. Sebagai penyelidik sains sosial, etika, dan dasar vaksinasi, kami kadangkala menemui pandangan optimis bahawa imunisasi di Amerika akan segera kembali ke “normal” pra-pandemik. Tetapi harapan ini mengabaikan retakan yang sudah ada dalam tertib sosial imunisasi Amerika sebelum pandemik, retakan yang hanya diperluas oleh COVID-19. Konflik antara negeri berdasarkan mandat vaksinasi pendaftaran sekolah menjadi semakin politik dan sengit pada 2010-an. Pertembungan politik yang berterusan tentang mandat vaksin kemungkinan akan mengurangkan kadar imunisasi dan mencetuskan kembalinya penyakit yang sebelum ini terkawal. Itulah sebabnya sudah tiba masanya untuk menyesuaikan diri dengan penolakan vaksin dan bersiap sedia untuk mengurus wabak ini, bukan berharap ia dapat dicegah.

Semua negeri Amerika mewajibkan vaksin untuk pendaftaran sekolah, tetapi kebanyakannya membenarkan ibu bapa untuk menarik diri daripada pemvaksinan dengan mendapatkan pengecualian bukan perubatan. Pengecualian bukan perubatan mungkin tersedia berdasarkan kepercayaan agama atau peribadi, bergantung pada negeri. Usaha untuk mengubah dasar pengecualian ini muncul sebagai titik api yang memecahbelahkan bagi Demokrat dan Republikan. Pada tahun 2015, California mengambil langkah pertama yang belum pernah terjadi sebelumnya dengan menghapuskan pengecualian bukan perubatan kepada keperluan vaksinnya untuk mengurangkan kadar penolakan vaksin. Sejak 2015, ahli-ahli Demokrat, organisasi doktor utama seperti Persatuan Perubatan Amerika, dan aktivis ibu bapa pro-vaksin telah cuba menghapuskan pengecualian bukan perubatan di banyak negeri lain.

Ahli-ahli dewan undangan Demokrat kini telah menghapuskan pengecualian bukan perubatan di California, New York, Washington State (untuk vaksin measles), Maine, dan Connecticut. Organisasi nasional baru, seperti Safe Families Coalition, mendesak untuk perubahan serupa di banyak negeri lain. Di mana Demokrat mengatur untuk menghapuskan pengecualian vaksin, Republikan berjuang untuk melindungi atau memperluaskannya. Perjuangan ini berterusan, kerana Republikan mencari cara untuk melemahkan lagi mandat vaksin kanak-kanak.

Usaha untuk menghapuskan pengecualian bukan perubatan memasukkan jenis paksaan baru ke dalam tertib sosial imunisasi yang retak. Ini memperhebatkan politisasi mandat vaksin sekolah dan mengikis sokongan awam untuk dasar penting ini. Konflik tentang langkah kawalan pandemik COVID-19 bukan pengecualian, tetapi sebaliknya tanda-tanda konsensus imunisasi yang runtuh. Kebenaran pahit adalah bahawa dasar vaksin nonpartisan sudah mati sebelum dunia mendengar tentang COVID-19.

Menghapuskan pengecualian vaksin bukan perubatan tidak akan mengatasi penolakan vaksin atau mencegah wabak. Hanya di negeri-negeri di mana Demokrat mengendalikan semua tuas kuasa negara bahawa rang undang-undang sedemikian boleh diluluskan, mengingat penentangan Republikan yang sebulat suara. Dasar-dasar ini boleh menyampaikan peningkatan vaksinasi tempatan. Walau bagaimanapun, walaupun di negeri-negeri yang dipimpin Demokrat, penguatkuasaan mungkin tidak sekata pada yang terbaik, dan akan lebih buruk di komuniti di mana kadar imunisasi sudah rendah. Sebagai contoh, kepimpinan sekolah swasta tidak mungkin akan menegakkan mandat vaksin yang ketat yang mereka percaya tidak konsisten dengan nilai-nilai mereka, atau yang akan menyebabkan mereka kehilangan pendapatan yuran yang substansial.

Kejayaan tempatan di negeri-negeri yang dipimpin Demokrat mungkin akan ditenggelamkan oleh kegagalan dasar imunisasi di negeri-negeri yang dipimpin Republikan. Dalam iklim politik semasa, Demokrat memiliki isu menghapuskan pengecualian bukan perubatan. Sebaliknya, Republikan telah muncul sebagai juara memelihara dan memperluaskannya, atau bahkan menghapuskan mandat sama sekali. Republikan akan melemahkan mandat yang sedia ada di negeri-negeri yang mereka kawal, dan ini akan menyebabkan kadar imunisasi yang lebih rendah di tempat-tempat itu, dan mungkin di luar itu juga, kerana dasar vaksinasi semakin melekat dalam perang budaya Amerika.

Implikasinya penting. Masa depan terdekat mungkin membayangkan sengketa semakin meningkat tentang dasar imunisasi, kadar vaksinasi yang lebih rendah, dan kebangkitan semula penyakit yang pernah ditenteramkan oleh vaksin. Tindak balas kita harus beradaptasi dengan penolakan vaksin yang meluas dan bukannya memupuk harapan naif untuk mengatasinya. Jika kita tidak dapat mencegah wabak, kita perlu belajar hidup dengannya.

Institusi kesihatan awam memainkan peranan penting dalam peralihan ini ke arah adaptasi. Mereka mesti meningkatkan kapasiti mereka, memperluaskan teknik pengawasan COVID-19 seperti pensampelan pembetung kepada penyakit lain. Kaedah ini membantu Jabatan Kesihatan Negeri New York mengesan virus polio dalam sampel air sisa pada tahun 2022. Terdapat juga keperluan mendesak untuk melatih profesional perubatan dalam mendiagnosis dan merawat penyakit yang boleh dicegah dengan vaksin yang dahulu dianggap terkawal atau dihapuskan. Dan kerajaan harus bersedia untuk dengan cepat mengerahkan klinik mudah alih dan pasukan tindak balas ke kawasan yang dilanda wabak.

Perancangan peringkat komuniti adalah penting untuk beradaptasi dengan wabak yang lebih kerap di sekolah-sekolah dan institusi lain. Strategi harus termasuk keupayaan untuk beralih antara pengajaran secara bersemuka dan dalam talian dan penyediaan perkhidmatan penjagaan kanak-kanak untuk anak-anak pekerja penting, terutamanya untuk melindungi kapasiti institusi penjagaan kesihatan.

Institusi swasta, dari perniagaan hingga organisasi budaya, mesti merancang langkah kawalan penyakit mereka sendiri. Ini mungkin termasuk mandat vaksin swasta, walaupun badan perundangan negeri mungkin mengharamkan dasar sedemikian, seperti yang dilakukan untuk COVID-19. Walau bagaimanapun, perniagaan akan dapat terus menjalankan talian pemasangan dan kaunter perkhidmatan hanya jika mereka dapat mengurangkan kesan penyakit terhadap tenaga kerja mereka.

Memandangkan prospek sokongan negara dan institusi yang tidak sekata untuk vaksinasi, individu dan keluarga juga harus bersedia untuk wabak penyakit yang lebih kerap. Sesetengah ibu bapa baru sudah menghalang saudara-mara yang tidak divaksinasi dari melawat bayi mereka. Keluarga akan perlu mempertimbangkan untuk memperluas bentuk tadbir urus imunisasi peribadi ini apabila negeri tidak lagi dapat melindungi mereka.

Kita tidak bercakap tentang “menyerah”. Kerajaan harus terus menggalakkan penerimaan vaksin dan menguatkuasakan mandat vaksin. Jenis penglibatan yang betul boleh mempengaruhi sesetengah orang yang bimbang tentang pemvaksinan. Tetapi usaha ini sahaja tidak mungkin mencukupi untuk mencegah wabak masa depan. Beradaptasi dengan zaman yang kita hidupi adalah jalan ke hadapan yang paling realistik.