Google Hadapi Perbicaraan Antitrust Terbesar Dalam Beberapa Dekad

Google-Antitrust-Trial

WASHINGTON (AP) – Google akan berhadapan dengan ancaman terhadap enjin carian dominannya bermula Selasa apabila pengawal selia persekutuan melancarkan percubaan untuk membubarkan empayar internetnya dalam perbicaraan antitrust terbesar AS dalam tempoh suku abad.

Selama 10 minggu akan datang, peguam persekutuan dan peguam negara akan cuba membuktikan Google mengatur pasaran memihaknya dengan mengunci enjin cariannya sebagai pilihan lalai di pelbagai tempat dan peranti. Hakim Daerah Amit Mehta mungkin tidak akan mengeluarkan keputusan sehingga awal tahun depan. Jika dia memutuskan Google melanggar undang-undang, perbicaraan lain akan memutuskan langkah apa yang perlu diambil untuk mengekang syarikat Mountain View, California itu.

Eksekutif kanan di Google dan syarikat induk korporatnya Alphabet Inc., serta mereka dari syarikat teknologi berkuasa lain dijangka memberi keterangan. Antara mereka mungkin Ketua Pegawai Eksekutif Alphabet Sundar Pichai, yang menggantikan pengasas Google Larry Page empat tahun lalu. Dokumen mahkamah juga menunjukkan bahawa Eddy Cue, eksekutif Apple yang berpangkat tinggi, mungkin dipanggil ke pendakwaan.

Jabatan Kehakiman menfailkan saman antitrustnya terhadap Google hampir tiga tahun lalu semasa pentadbiran Trump, mendakwa bahawa syarikat itu telah menggunakan dominasi enjin cariannya di internet untuk mendapatkan kelebihan yang tidak adil terhadap pesaing. Peguam kerajaan mendakwa bahawa Google melindungi francaisnya melalui bentuk sogokan, mengeluarkan berbilion-bilion dolar setiap tahun untuk menjadi enjin carian lalai pada iPhone dan penyemak imbas web seperti Safari Apple dan Firefox Mozilla.

Pengawal selia juga mendakwa bahawa Google secara haram memanipulasi pasaran memihaknya dengan mewajibkan enjin cariannya dibundarkan dengan perisian Android untuk telefon pintar jika pengilang peranti mahu akses penuh ke kedai aplikasi Android.

Google membalas bahawa ia menghadapi pelbagai persaingan walaupun memerintah kira-kira 90% pasaran carian internet. Pesaingnya, Google berhujah, merangkumi enjin carian seperti Bing Microsoft ke laman web seperti Amazon dan Yelp, di mana pengguna boleh mempost soalan tentang apa yang perlu dibeli atau ke mana pergi.

Dari perspektif Google, penambahbaikan berterusan pada enjin cariannya menerangkan mengapa orang hampir refleks terus kembali kepadanya, tabiat yang sudah lama menjadikan “Googling” sinonim dengan mencari sesuatu di internet.

Perbicaraan bermula hanya beberapa minggu selepas ulang tahun ke-25 pelaburan pertama dalam syarikat itu – cek $100,000 yang ditulis oleh pengasas Sun Microsystems Andy Bechtolsheim yang membolehkan Page dan Sergey Brin menubuhkan kedai di garaj Silicon Valley.

Hari ini, induk Google, Alphabet, bernilai $1.7 trilion dan menggaji 182,000 orang, dengan kebanyakan wang datang daripada $224 bilion jualan iklan tahunan yang mengalir melalui rangkaian perkhidmatan digital yang diperkukuhkan oleh enjin carian yang memproses bilion pertanyaan setiap hari.

Kes antitrust Jabatan Kehakiman mencerminkan satu yang difailkannya terhadap Microsoft pada 1998. Pengawal selia kemudian menuduh Microsoft memaksa pengilang komputer yang bergantung pada sistem pengendalian Windows yang dominan untuk juga menampilkan Internet Explorer Microsoft – ketika internet mula popular. Amalan pembundaran itu menghancurkan persaingan dari pelayar Netscape yang pernah popular.

Beberapa ahli pasukan Jabatan Kehakiman dalam kes Google – termasuk pendakwa utama Jabatan Kehakiman Kenneth Dintzer – juga bekerja dalam siasatan Microsoft.

Google boleh terencat jika perbicaraan berakhir dengan konsesi yang melemahkan kuasanya. Satu kemungkinan ialah syarikat itu boleh dipaksa berhenti membayar Apple dan syarikat lain untuk menjadikan Google enjin carian lalai pada telefon pintar dan komputer.

Atau pertempuran undang-undang itu boleh menyebabkan Google kehilangan fokus. Itulah yang terjadi kepada Microsoft selepas pertembungan antitrustnya dengan Jabatan Kehakiman. Sibuk, raksasa perisian itu berjuang untuk menyesuaikan diri dengan kesan carian internet dan telefon pintar. Google memanfaatkan gangguan itu untuk melonjak dari akar permulaannya menjadi kuasa yang menakjubkan.