Hemisfera Utara Baru Mengalami Musim Panas Terpanas yang Pernah Direkodkan

(GENEVA) – Bumi telah merana melalui musim panas Hemisfera Utara terpanas yang pernah diukur, dengan Ogos yang sangat panas mencatat rekod musim panas yang kejam dan maut, menurut Pertubuhan Meteorologi Dunia (WMO).

Bulan lepas bukan sahaja Ogos terpanas yang pernah direkodkan oleh saintis dengan peralatan moden, ia juga merupakan bulan kedua terpanas yang pernah diukur, di belakang hanya Julai 2023, WMO dan perkhidmatan iklim Eropah Copernicus mengumumkan pada hari Rabu.

Ogos lebih panas kira-kira 1.5 darjah Celsius (2.7 darjah Fahrenheit) daripada purata pra-perindustrian. Itu adalah ambang yang dunia cuba untuk tidak melepasi, walaupun saintis lebih prihatin tentang peningkatan suhu dalam dekad, bukan semata-mata lonjakan dalam tempoh sebulan.

Lautan dunia – lebih daripada 70% permukaan Bumi – mencatatkan suhu tertinggi yang pernah direkodkan, hampir 21°C (69.8°F), dan telah menetapkan rekod suhu tinggi selama tiga bulan berturut-turut, kata WMO dan Copernicus.

“Hari-hari anjing panas bukan sahaja menggonggong, mereka menggigit,” kata Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres dalam satu kenyataan. “Keruntuhan iklim telah bermula.”

Setakat ini, 2023 adalah tahun kedua terpanas yang pernah direkodkan, di belakang 2016, menurut Copernicus.

Para saintis menyalahkan pemanasan iklim yang semakin meningkat disebabkan oleh manusia akibat pembakaran arang batu, minyak dan gas asli dengan dorongan tambahan daripada El Nino semula jadi, yang merupakan pemanasan sementara di bahagian-bahagian Pasifik yang mengubah cuaca di seluruh dunia. Biasanya El Nino, yang bermula awal tahun ini, menambah suhu global tambahan tetapi lebih banyak pada tahun kedua.

Ahli klimatologi Andrew Weaver berkata angka yang diumumkan oleh WMO dan Copernicus tidak mengejutkan, meratapi bagaimana kerajaan tidak kelihatan mengambil isu pemanasan global dengan cukup serius. Dia bimbang orang ramai hanya akan melupakan isu itu apabila suhu turun semula.

“Sudah tiba masanya pemimpin global mula memberitahu kebenaran,” kata Weaver, profesor di Sekolah Sains Bumi dan Lautan di University of Victoria di Kanada. “Kita tidak akan mengehadkan pemanasan kepada 1.5°C; kita tidak akan mengehadkan pemanasan kepada 2.0°C. Semua tangan padu sekarang untuk mencegah pemanasan global 3.0°C – tahap pemanasan yang akan menimbulkan kekacauan di seluruh dunia.”

Copernicus, sebuah bahagian program angkasa EU, mempunyai rekod yang bermula pada tahun 1940, tetapi di United Kingdom dan Amerika Syarikat, rekod global bermula pada pertengahan 1800-an dan agensi cuaca dan sains negara-negara itu dijangka akan segera melaporkan bahawa musim panas itu memecah rekod.

“Apa yang kami amati, bukan sahaja keadaan ekstrem baharu tetapi juga kegigihan keadaan memecah rekod ini, dan kesannya terhadap manusia dan planet, adalah akibat yang jelas daripada pemanasan sistem iklim,” kata Pengarah Perkhidmatan Perubahan Iklim Copernicus Carlo Buontempo.

Para saintis telah menggunakan cincin pokok, teras ais dan proksi lain untuk menganggarkan bahawa suhu kini lebih panas daripada kira-kira 120,000 tahun yang lalu. Dunia pernah lebih panas sebelum ini, tetapi itu sebelum peradaban manusia, paras laut jauh lebih tinggi dan kutub tidak berais.

Setakat ini, suhu harian September lebih tinggi daripada yang pernah direkodkan sebelum ini pada waktu tahun ini, menurut Climate Reanalyzer University of Maine.

Walaupun udara dan lautan dunia mencatat rekod panas, Antartika terus mencatat rekod rendah jumlah ais laut, kata WMO.

“Luas ais laut Antartika secara harfiah di luar carta, dan suhu permukaan laut global sekali lagi mencatat rekod baru,” kata setiausaha agung WMO, Petteri Taalas, dalam kenyataan yang dikeluarkan kepada media. “Patut diberi perhatian bahawa ini berlaku SEBELUM kita melihat kesan pemanasan penuh daripada peristiwa El Nino, yang biasanya bermain pada tahun kedua selepas ia berkembang.”

El Nino yang kuat bertepatan dengan suhu tertinggi sepanjang zaman pada tahun 2016. Agensi cuaca PBB lebih awal tahun ini melancarkan ramalan yang menunjukkan bahawa Bumi akan dalam tempoh lima tahun akan datang mengalami tahun dengan purata 1.5 darjah Celsius lebih panas daripada pertengahan abad ke-19. Setiap tahun pada atau hampir 1.5 darjah penting.

Ia juga meramalkan kebarangkalian 98% memecah rekod 2016 antara sekarang dan 2027.

Bacaan baharu tentang suhu global yang tinggi tiba apabila WMO pada hari Rabu mengeluarkan buletin terbarunya mengenai kualiti udara dan iklim, mencatat bahawa haba melampau, ditambah dengan kebakaran hutan dan debu gurun, memberi kesan yang boleh diukur kepada kualiti udara, kesihatan manusia dan alam sekitar.

Penasihat saintifik WMO Lorenzo Labrador meratapi penurunan kualiti udara di seluruh dunia dan menyebut “musim kebakaran hutan memecah rekod” di banyak bahagian dunia, termasuk barat Kanada dan Eropah.

“Jika gelombang haba meningkat akibat El Nino, kita mungkin menjangkakan penurunan kualiti udara secara keseluruhan,” katanya.