Hollywood Mogok Masuk Fasa Baru apabila Rancangan Siang seperti Drew Barrymore Kembali

Hollywood Strikes

NEW YORK — “The Drew Barrymore Show” akan mula menyiarkan episod baru pada hari Isnin tetapi banyak kontroversi di luar udara akan melekat pada hosnya yang biasanya ceria.

Barrymore – anak perempuan dinasti lakonan yang bangga – membuat kelompok baru rancangan bual bicaranya yang disiarkan walaupun dengan penunjuk perasaan di luar studionya, ketika TV siang menjadi medan pertempuran terkini dalam ketegangan buruh Hollywood yang berlarutan.

“Kami sudah lebih kurang empat bulan dalam mogok ini dan tidak menghairankan jika ada pembelot,” kata Michael H. LeRoy, profesor hubungan buruh dan pekerjaan di University of Illinois di Urbana-Champaign. “Saya tidak dapat meramalkan bahawa ini akan berlaku pada TV siang, tetapi semua orang mempunyai titik pecah dalam pertikaian buruh.”

“The Drew Barrymore Show,” beroperasi tanpa tiga penulis kesatuannya, bukan satu-satunya rancangan siang yang kembali. “The View” telah kembali untuk musim ke-27 di ABC, sementara “Tamron Hall” dan “Live With Kelly and Ryan” – kedua-duanya tidak ditadbir oleh peraturan persatuan penulis – juga telah menghasilkan episod segar. “The Jennifer Hudson Show” dan “The Talk” juga akan memulakan semula Isnin ini.

Selagi hos dan tetamu tidak membincangkan atau mempromosikan karya yang dilindungi oleh kontrak televisyen, teater atau striming, secara teknikal mereka tidak melanggar mogok itu. Ini kerana rancangan bual bicara dilindungi di bawah kontrak yang berasingan – yang dikenali sebagai Kod Rangkaian – daripada satu yang para pelakon dan penulis mogok. Kod Rangkaian juga meliputi realiti TV, sukan, rancangan berita pagi, opera sabun dan permainan.

“Saya tahu tidak ada yang saya boleh lakukan yang akan menjadikan ini OK bagi mereka yang tidak bersetuju dengannya. Saya benar-benar menerimanya,” kata Barrymore dalam video yang diposkan Jumaat di Instagram yang kemudiannya dihapuskan. “Saya hanya mahu semua orang tahu niat saya tidak pernah berada di tempat yang menyinggung atau menyakiti sesiapa lagi. Bukan sifat saya.”

Keputusan Barrymore untuk kembali ke udara disambut dengan reaksi negatif di media sosial. “Anda mempunyai hati dan fikiran untuk lebih peka terhadap keperluan masyarakat daripada ini,” tulis seorang penonton di Instagram. Yang lain lebih terus terang: “Anda tidak boleh berlakon sebagai watak yang murah hati dan mudah didekati apabila ia menguntungkan anda secara kewangan dan kemudian mogok apabila dompet anda terancam.”

Pelakon dan aktivis Alyssa Milano, yang persahabatannya dengan Barrymore berlangsung bertahun-tahun, juga mengkritik kembalinya, menyebutnya “bukan langkah yang baik.”

“Saya sangat menyayanginya – saya membesar dengannya – tetapi saya tidak pasti sama ada ini langkah yang betul untuk mogok itu. Saya pasti dalam pandangannya ini langkah yang betul untuk dirinya dan rancangan itu, tetapi dari segi WGA dan SAG dan kesatuan yang kuat – bukan langkah yang baik.”

Pendirian Barrymore juga dilihat dengan sedikit kekeliruan kerana dia melepaskan jawatan sebagai hos Anugerah Filem & TV MTV pada bulan Mei, anugerah besar pertama yang disiarkan semasa mogok itu. Pada masa itu, dia menulis: “Saya telah mendengar para penulis, dan untuk benar-benar menghormati mereka, saya akan beralih daripada menjadi hos Anugerah Filem & TV MTV secara langsung sebagai tanda solidariti dengan mogok itu.”

Sejak itu dia telah kehilangan lagi jawatan hos: Anugerah Buku Kebangsaan pada bulan November. Organisasi itu menarik balik jemputannya “sehubungan dengan pengumuman bahawa ‘The Drew Barrymore Show’ akan meneruskan pengeluaran.”

Penonton yang menonton episod baru rancangan bual bicara pada hari ini akan mendapati lanskap yang berubah. Tetamu tidak selalu selebriti kelas A dengan rancangan TV atau filem blockbuster untuk mempromosikan. Sejak mogok bermula, penulis, pemuzik dan pelawak mengisi kekosongan.

Minggu ini, Neil deGrasse Tyson ada di “Live With Kelly and Ryan” bercakap tentang sains di sebalik Hulk sementara Cedric The Entertainer memberitahu Hall tentang novel sulungnya. Matthew McConaughey ada di “The View” untuk mempromosikan bukunya ”Just Because.”

Hos seperti Barrymore mungkin terperangkap dalam situasi kalah-kalah – terikat secara kontrak untuk kembali bekerja tetapi pasti akan membuat marah rakan sekerja apabila mereka melakukannya. Minggu lepas dia mencatatkan “Ini lebih besar daripada saya.”

Bill Maher, yang juga mengumumkan akan kembali ke rancangan bual bicaranya lewat malam, menyalahkan alasannya kerana mahu membantu semua kakitangannya, dengan mengatakan penulis “bukan satu-satunya orang dengan isu, masalah, dan kebimbangan.”

Dohrn tidak mempercayainya: “Mereka bercakap tentang mahu menyokong orang yang hanya lalu. Tetapi Bill Maher dan Drew Barrymore dan hos ‘The View’ bukan hanya lalu. Mereka boleh dengan mudah berdiri bersama rakan sekerja mereka dalam industri dan berkata, ‘Kami tidak akan memberi makan saluran studio sehingga mereka membuat tawaran yang adil,'” katanya.

“Mereka memutuskan atas pelbagai sebab yang rumit untuk kembali bekerja dan pada akhirnya cuba memecahkan mogok itu.”