Hunter Biden Dituduh atas Tuduhan Senjata Api Persekutuan

President Biden Arrives To Washington After Camp David Travel

(WASHINGTON) – Hunter Biden telah didakwa pada hari Khamis atas tuduhan senjata api persekutuan, langkah terbaru dan paling berat sehingga kini dalam penyiasatan jangka panjang ke atas anak lelaki presiden itu.

Biden dituduh berbohong tentang penggunaan dadahnya apabila dia membeli senjata api pada Oktober 2018, satu tempoh apabila dia mengakui bergelut dengan ketagihan kokain, menurut dakwaan yang difailkan di mahkamah persekutuan di Delaware.

Anak lelaki Presiden Joe Biden juga disiasat kerana urusan perniagaannya. Kaunsel khas yang menyelia kes itu menunjukkan bahawa tuduhan gagal membayar cukai tepat pada masanya boleh difailkan di Washington atau di California, di mana dia tinggal.

Dakwaan itu datang ketika ahli Kongres Republikan mengejar inkuiri pemakzulan terhadap presiden Demokrat, sebahagian besarnya kerana urusan perniagaan Hunter Biden. Republikan telah mendapatkan keterangan tentang bagaimana Hunter Biden menggunakan “jenama Biden” untuk mendapatkan kerja di luar negara, tetapi mereka tidak menghasilkan bukti keras salah laku oleh presiden.

Tuduhan memiliki senjata terhadap Hunter Biden, 53, sebelum ini merupakan sebahagian daripada perjanjian tawar menawar bersalah yang juga termasuk pengakuan bersalah kepada tuduhan cukai salah laku, tetapi perjanjian itu runtuh semasa pendengaran mahkamah pada bulan Julai apabila seorang hakim menimbulkan soalan tentang peruntukannya yang luar biasa.

Peguam pembelaan telah berhujah bahawa sebahagian perjanjian yang melindungi Hunter Biden daripada pendakwaan atas tuduhan senjata jika dia tidak mendapat masalah kekal berkuat kuasa. Ia termasuk peruntukan imuniti terhadap tuduhan potensi lain. Peguam menunjukkan mereka akan melawan tuduhan tambahan yang difailkan terhadapnya.

Walau bagaimanapun, pendakwa raya mengekalkan bahawa perjanjian itu tidak pernah berkuat kuasa dan kini tidak sah.

Republikan telah mengecam perjanjian tawar menawar itu sebagai “perjanjian manis”. Ia akan membolehkan Hunter Biden menjalani hukuman percobaan dan bukannya penjara selepas mengaku bersalah kerana gagal membayar cukai pada 2017 dan 2018.

Jumlah pendapatan peribadinya pada dua tahun itu kira-kira AS$4 juta, termasuk yuran perniagaan dan perundingan daripada sebuah syarikat yang ditubuhkannya dengan Ketua Pegawai Eksekutif konglomerat perniagaan Cina dan syarikat tenaga Ukraine Burisma, pendakwa raya telah berkata.

Ahli Kongres Republikan telah meneruskan penyiasatan mereka sendiri kepada pengendalian kes oleh Jabatan Kehakiman serta hampir setiap aspek urusan perniagaan Hunter Biden, berusaha menghubungkan hal ehwal kewangannya secara langsung kepada bapanya. Mereka gagal menghasilkan bukti bahawa presiden secara langsung menyertai kerja anaknya, walaupun kadang-kadang dia makan malam dengan klien anaknya atau mengucapkan halo kepada mereka dalam panggilan.