Hunter Biden Saman IRS Atas Pendedahan Cukai

Hunter Biden

Hunter Biden menyaman Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri pada hari Isnin, mendakwa bahawa dua ejen secara terbuka mendakwa campur tangan siasatan cukai dengan salah berkongsi maklumat peribadinya, satu kes yang timbul di tengah-tengah perjuangan perundangan dan politik yang semakin meningkat menjelang pilihan raya 2024.

Ejen itu “mensasarkan dan cuba memalukan Encik Biden” dengan perkongsian maklumat cukai sulit dalam temu bual akhbar dan keterangan di hadapan Kongres, saman itu berkata. Peguam beliau berhujah bahawa perlindungan pemberi maklumat tidak terpakai, tetapi peguam untuk seorang ejen berkata apa-apa maklumat sulit yang didedahkan datang di bawah kebenaran pemberi maklumat dan menyebut saman itu sebagai “fitnah remeh”.

Saman itu menandakan desakan undang-undang terbaru dari Biden ketika siasatan persekutuan yang berlarutan ke atasnya berlangsung dalam latar belakang politik yang tajam. Termasuk inkuiri pemecatan yang bertujuan kepada bapanya, Presiden Joe Biden, cuba mengaitkannya dengan urusan perniagaan anaknya.

“Encik Biden adalah anak lelaki Presiden Amerika Syarikat. Dia mempunyai semua tanggungjawab yang sama seperti mana-mana warganegara Amerika yang lain, dan IRS boleh dan sepatutnya memastikan bahawa dia mematuhi tanggungjawab itu,” kata saman itu. “Begitu juga, Encik Biden tidak kurang atau lebih hak daripada mana-mana warganegara Amerika yang lain, dan tiada agensi kerajaan atau ejen kerajaan” mempunyai kebebasan untuk melanggar hak-haknya semata-mata kerana siapa dia.

Saman itu menyatakan IRS tidak cukup berbuat demikian untuk menghentikan penyiaran maklumat peribadinya. Ia bertujuan untuk “memaksa pematuhan undang-undang cukai dan privasi persekutuan” dan ganti rugi sebanyak $1,000 untuk setiap pendedahan tanpa kebenaran.

Pengawas khas IRS Greg Shapley, dan ejen kedua, Joe Ziegler, mendakwa terdapat corak “melengah-lengahkan langkah siasatan” ke dalam Hunter Biden dalam keterangan di hadapan Kongres. Mereka mendakwa bahawa pendakwa yang menyelia siasatan itu, Peguam Negara Amerika Syarikat David Weiss, tidak mempunyai kuasa penuh untuk membawa tuduhan di bidang kuasa lain. Weiss dan Jabatan Keadilan telah menafikan bahawa.

Peguam Shapley menyebut saman itu sebagai “fitnah remeh” yang bertujuan untuk “menakut-nakutkan mana-mana pemberi maklumat semasa dan masa depan.” Dia tidak mengeluarkan maklumat cukai sulit kecuali melalui pendedahan pemberi maklumat yang sah, kata peguamnya. “Setelah Kongres mengeluarkan keterangan itu, seperti setiap warganegara Amerika, dia mempunyai hak untuk membincangkan maklumat awam itu.”

Peguam Ziegler berkata dia akan “terus bersuara” tentang apa yang dianggapnya sebagai “layanan istimewa” untuk Hunter Biden dalam pengendalian kes itu.

Jawatankuasa Pengawasan Dewan yang dikawal GOP menyebut dua lelaki itu sebagai “orang baik yang melakukan segala-galanya dengan betul untuk mendapatkan perlindungan pemberi maklumat dengan kepentingan terbaik negara kita dalam fikiran,” dalam pos di X, sebelum ini dikenali sebagai Twitter. Agen itu memberi keterangan di hadapan jawatankuasa pada bulan Julai, dan berkata “siasatan mereka akan diteruskan.”

IRS enggan mengulas, merujuk kepada litigasi yang sedang berjalan.

Sementara itu, Rumah Putih berkata bahawa Joe Biden tidak terlibat dalam urusan perniagaan anaknya, dan bulan siasatan sejauh ini tidak menemui bukti salah laku yang signifikan oleh Biden yang lebih tua, yang kerap bercakap dengan anaknya dan sebagai naib presiden memang singgah di jamuan perniagaan dengan rakan-rakan anaknya.

Siasatan terhadap Hunter Biden bertarikh beberapa tahun, dan dia dijangka akan mencapai perjanjian tawar menawar dengan pendakwa raya mengenai tuduhan salah laku pada musim panas yang lalu. Tetapi perjanjian itu musnah semasa pendengaran mahkamah pada bulan Julai, dan dia didakwa beberapa hari yang lalu atas tuduhan senjata api persekutuan. Dia dituduh berbohong tentang penyalahgunaan dadahnya untuk membeli dan seketika menyimpan senjata pada Oktober 2018.

Ahli Republikan yang menyiasat hampir setiap aspek urusan perniagaannya mengecam perjanjian tawar menawar itu yang terlepas dari hukuman penjara sebagai “perjanjian manis hati.”

Peguam pembelaan Biden telah menunjukkan mereka merancang untuk melawan tuduhan itu dan kes itu mungkin dalam laluan menuju perbicaraan berisiko tinggi yang mungkin.

Saman sivil baru yang difailkan di Washington mendakwa pendedahan tanpa kebenaran itu termasuk tahun cukai spesifik yang disiasat, potongan dan dakwaan mengenai liabiliti.

Weiss akhirnya memohon dan diberikan status penasihat khas bulan lalu, memberikannya kuasa luas untuk menyiasat dan melaporkan penemuannya. Pendakwaraya beliau telah menunjukkan mereka boleh memfailkan tuduhan cukai baru di Washington atau California.