Ini Sebabnya Ribuan Orang Terperangkap di Burning Man

Burning Man

Satu kematian di festival Burning Man di Black Rock City, Nevada sedang disiasat di tengah hujan lebat pada hujung minggu yang meninggalkan ribuan peserta terkandas dan dengan perkhidmatan sel dan komunikasi yang terhad di kawasan itu.

Pejabat Sheriff Pershing County tidak berkongsi butiran lanjut mengenai punca kematian atau identiti mangsa, tetapi berkongsi bahawa “keluarga telah dimaklumkan,” dalam satu kenyataan akhbar.

[time-brightcove not-tgx=”true”]

Kematian diumumkan sehari selepas penganjur festival menggalakkan orang ramai berlindung di tempat dan menjimatkan makanan dan air selepas hujan menjadikan perjalanan keluar dari kawasan festival hampir mustahil. “Tiada pemanduan dibenarkan di playa kecuali kenderaan kecemasan. Jika anda berada di BRC, sila berlindung di tempat dan kekal selamat,” cuit penganjur .

Sekitar 70,000 orang yang berkumpul di festival tahun ini terjejas oleh lebih setengah inci hujan yang menjadikan tanah berlumpur dan sukar dilalui. Beberapa peserta festival yang memilih untuk memandu keluar telah merosakkan tanah “playa”, menurut pejabat Sheriff. Peserta yang merancang untuk melancong ke acara itu diberitahu oleh penganjur untuk tidak datang.

“Akses ke bandar ditutup untuk baki acara, dan anda akan dipusingkan,” kata penganjur pada hari Sabtu.

Burning Man dijangka berlangsung dari 27 Ogos hingga 4 September. Ini perlu diketahui.

Apa yang berlaku?

Selepas keadaan hujan lebat melanda kawasan pada hari Jumaat, lantai gurun menjadi semakin sukar dilalui dan sukar ditinggalkan, mendorong pihak berkuasa menutup akses ke kawasan berdekatan. Hanya kenderaan pacuan empat roda dengan tayar segala medan berkemungkinan dapat membuat perjalanan keluar, menurut penganjur festival.

Pada pagi Ahad, pintu masuk ke acara masih ditutup. “Pintu masuk dan lapangan terbang keluar dan masuk Black Rock City kekal ditutup. Pendatangan dan pelepasan dihentikan sehingga notis selanjutnya,” penganjur umumkan pada hari Jumaat.

Ramalan cuaca menunjukkan bahawa hujan dan ribut petir dijangka menjejaskan kawasan itu pada pelbagai titik hari. Cuaca buruk juga telah menangguhkan pembakaran beruang gergasi tahunan festival, yang pada asalnya dijadualkan berlaku pada malam Sabtu.

Pada hari Ahad, dilaporkan kekecewaan semakin meningkat dalam kalangan peserta festival yang tidak dapat meninggalkan kawasan dengan kenderaan. Walaupun penganjur berkata orang ramai boleh meninggalkan acara dengan berjalan kaki, terdapat perjalanan 5 batu ke jalan berturap terdekat dan penganjur menasihati agar tidak dilakukan pada waktu malam. Penganjur mengatur bas ulang-alik untuk mengangkut orang dari Gerlach ke Reno bagi mereka yang telah berjalan kaki kerana bilik hotel di Gerlach penuh, menurut kakitangan Burning Man.

“Ini bukan penyelesaian mudah, tetapi ia adalah satu kemungkinan sekiranya anda perlu atau mahu membuat perjalanan itu.” Antara selebriti yang memilih untuk meninggalkan Burning Man ialah Diplo yang mengatakan beliau dan Chris Rock berjalan keluar dari festival sebelum dijemput oleh peminat.

Pada hari Sabtu, penganjur juga berkata bahawa mereka akan membawa masuk trailer sel mudah alih dan membuka akses internet kepada orang ramai. Mereka juga mendedahkan bahawa mereka tidak pasti bila tanah akan cukup kering untuk memudahkan akses keluar masuk festival.

“Kami tidak mempunyai anggaran masa bila jalan-jalan akan cukup kering untuk RV atau kenderaan untuk melalui dengan selamat. Hujung hari Isnin adalah kemungkinan jika keadaan cuaca memihak kepada kami. Kami akan beritahu anda. Ia boleh lebih awal, dan ia boleh lebih lewat,” kata penganjur dalam kenyataan akhbar yang dikemaskini pada 2 September.

Peserta boleh mendengar Burning Man Information Radio (BMIR) 94.5 FM untuk mendapatkan kemaskini terkini.