Isteri Presiden AS Jill Biden Positif COVID-19 Beberapa Hari Sebelum Lawatan Presiden Joe Biden ke Persidangan G-20

U.S. first lady Jill Biden menghadiri Majlis Anugerah Kebangsaan untuk Perkhidmatan Muzium dan Perpustakaan 2023 di Bilik Timur Rumah Putih di Washington, DC, pada 17 Julai 2023.

Ibu Negara Amerika Syarikat Jill Biden telah didiagnosis positif COVID-19, menurut Rumah Putih pada hari Isnin, beberapa hari sebelum Presiden Joe Biden dijadualkan untuk melancong ke persidangan Kumpulan Dua Puluh (G-20) di India.

[time-brightcove not-tgx=”true”]

Biden telah diberi ujian pada malam Isnin dan hasilnya negatif, menurut jurucakap Rumah Putih Karine Jean-Pierre.

“Presiden akan menjalani ujian pada kadar biasa minggu ini dan memantau gejala,” tambahnya.

Rumah Putih tidak segera menjawab permintaan komen mengenai sama ada Presiden mempertimbangkan semula jadual perjalanannya.

Presiden dijadual menghadiri Kumpulan Dua Puluh (G-20), yang akan diadakan pada 9-10 September di New Delhi. Selepas persidangan itu, Biden merancang untuk melancong ke Vietnam.

Ibu Negara telah melancong bersama Biden ke rumah mereka di Rehoboth pada hari Sabtu selepas memeriksa kerosakan akibat hurikan di Florida. Presiden berada di Rehoboth dengannya sehingga pagi Isnin.

“Beliau kini hanya mengalami gejala ringan,” menurut pengarah komunikasi Ibu Negara, Elizabeth Alexander, dalam satu kenyataan. “Beliau akan kekal di rumah mereka di Rehoboth Beach, Delaware.”

Biden bulan lalu berkata Rumah Putih akan memohon dana tambahan daripada Kongres untuk membiayai pusingan seterusnya suntikan vaksin coronavirus.

Variasi baru virus “Eris” telah menjadi dominan di Amerika Syarikat, dan hospital melaporkan peningkatan kes.