Junta Anti-Demokratik Myanmar Cari Bantuan Rusia tentang Cara Menjalankan Pilihan Raya

Apabila Rusia semakin terasing di pentas global sejak pencerobohan ke atas Ukraine tahun lepas, ia menjadi putus asa untuk mencari kawan di mana sahaja ia boleh. Minggu ini, Vladimir Putin, yang telah mengelakkan sidang kemuncak antarabangsa seperti the G20 kerana menghadapi waran tangkap jenayah perang antarabangsa, mengalu-alukan pemerintah Korea Utara Kim Jong Un, di mana para pemimpin dipercayai telah membincangkan perjanjian senjata. Tetapi itu bukanlah lawatan diplomatik baru-baru ini daripada negara paria Asia sahaja.

Minggu lepas, satu delegasi dari Myanmar melawat Moscow dan menandatangani memorandum persefahaman untuk kerjasama antara suruhanjaya pilihan raya kedua-dua negara, menurut media negara Myanmar.

Sepanjang dekad lepas, pertubuhan bukan kerajaan dan kerajaan asing telah menghantar pemerhati untuk memantau pilihan raya di Myanmar, dengan 1,000 pemerhati antarabangsa diberi akreditasi untuk memerhati pilihan raya 2015 dan lebih 100 pemerhati antarabangsa memantau pilihan raya 2020.

Tetapi sejak rampasan kuasa tentera 2021 mencampakkan negara itu ke dalam kekacauan politik ganas, organisasi yang akan memantau undian telah memutuskan untuk duduk pilihan raya seterusnya yang diadakan oleh junta untuk mengelakkan memberikan sebarang rupa kesahan kepada proses “sandiwara” yang dijangka.

Bila tepatnya Myanmar akan mengadakan pilihan raya pertamanya sejak rampasan kuasa masih belum jelas. Ia pada asalnya dijadualkan tahun ini tetapi telah ditangguhkan sehingga sekurang-kurangnya 2025, kerana junta terus melanjutkan keadaan darurat negara dan melaksanakan undang-undang yang menghalang pembangkang bermakna.

Kini Myanmar beralih kepada rakan lama Rusia, yang telah membekalkan junta dengan senjata yang digunakan terhadap rakyat sendiri, untuk belajar bagaimana mengadakan pilihan raya. Lawatan delegasi Myanmar ke Moscow dari 6-12 September termasuk perbincangan mengenai “pendidikan pengundi” dan “penggunaan media yang berkesan,” antara topik lain. “Delegasi juga meneroka kaedah pilihan raya Rusia, syarat-syarat menjalankan pilihan raya, prosedur kempen, dan aspek budaya,” lapor media negara.

U Thein Soe, pengerusi suruhanjaya pilihan raya Myanmar, juga dijemput untuk memerhati pilihan raya presiden Rusia tahun depan, di mana Putin dijangka akan dipilih semula untuk penggal ke-5 memimpin sebuah negara yang konsisten dinilai sebagai autoritarian dalam Indeks Demokrasi Economist dan pilihan raya serantau dan kebangsaannya kerap dikritik sebagai telah ditentukan terlebih dahulu.

Perjanjian kerjasama baru adalah cara bagi Rusia untuk menunjukkan bahawa ia masih mempunyai sekutu, kata Anna Matveeva, felo penyelidik kanan yang melawat di Russia Institute di King’s College London. Dan bagi Myanmar, tambahnya, sokongan Rusia memberi junta pemilihan yang akan datang pengesahan yang sangat diperlukan di mana mungkin tidak ada.

“Akan ada semacam fasad kesahan,” kata Matveeva. “Sekurang-kurangnya, saya fikir mereka akan cuba memastikan ia akan betul secara prosedur. Mereka akan mahu memastikan bahawa ada penyertaan. Tetapi sudah pasti, prosedur dan penyertaan ini akan dalam tahap kawalan tertentu.”

Ini berlaku apabila Myanmar mendapati dirinya terbuang dalam kalangan rakan diplomatik biasanya. Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN), yang lama mematuhi dasar tidak campur tangan, telah berpecah mengenai bagaimana menangani Myanmar—ketegangan yang muncul lagi awal bulan ini apabila pemimpin Asia Tenggara berkumpul di Jakarta untuk persidangan terkini kumpulan itu. Walaupun ada negara seperti Indonesia dan Thailand yang memilih untuk melibatkan diri dalam diplomasi senyap dalam harapan menggalakkan keamanan di Myanmar, yang lain termasuk Malaysia, Singapura, dan Filipina secara terang-terangan mengutuk tindakan junta dan memboikot usahanya untuk melibatkan diri dalam kerjasama pertahanan.

Apabila perpecahan mengenai Myanmar menjadikan ASEAN kurang relevan, junta telah mula menjajarkan dirinya dengan negara yang juga sebahagian besarnya ditolak atau disisihkan oleh institusi Barat. Ia diberikan status rakan dialog kepada blok keselamatan yang diketuai China Shanghai Cooperation Organization awal tahun ini, dan kini cuba untuk menyertai BRICS—blok yang pada asalnya terdiri daripada Brazil, Rusia, India, China, dan Afrika Selatan dan diperluas tahun ini untuk merangkumi Arab Saudi, Iran, Ethiopia, Mesir, Argentina, dan Emiriah Arab Bersatu, yang membentangkan alternatif kepada tertib ekonomi didominasi Barat. (China dan India juga ketara mengelak daripada mengkritik junta Myanmar.)

“Objektif bagi Myanmar untuk bekerjasama dengan Rusia bukan untuk menentang sebarang struktur sedia ada, kerana mereka tahu ini bukan padang permainan mereka,” kata Amara Thiha, penyelidik kedoktoran di Peace Research Institute Oslo. Sebaliknya, katanya, junta sedang “cuba terlibat dalam seni bina baharu.”