Juri Khas Georgia Cadangkan Tuduhan terhadap Lindsey Graham dan 2 Bekas Senator

(ATLANTA) — Sebuah laporan yang dikeluarkan pada hari Jumaat mendedahkan bahawa juri agung khas yang menyiasat usaha untuk menggulingkan keputusan pilihan raya presiden Georgia pada tahun 2020 mengesyorkan tuduhan terhadap kumpulan yang jauh lebih besar daripada yang Peguam Daerah Fulton Fani Willis akhirnya didakwa, termasuk seorang senator AS semasa dan dua bekas senator AS.

Laporan sembilan halaman menunjukkan juri mencadangkan tuduhan terhadap 39 orang, berbanding dengan 18 orang yang didakwa bersama-sama dengan bekas Presiden Donald Trump. Nama-nama yang tidak didakwa termasuk Senator Republikan AS Lindsey Graham dari Georgia, bekas Senator AS Kelly Loeffler dan David Perdue dari Georgia dan bekas penasihat keselamatan negara Trump Michael Flynn.

Bahagian laporan, dengan 19 halaman lampiran, telah dikeluarkan pada bulan Februari, tetapi hakim telah menangguhkan pembebasan apa-apa cadangan untuk tuduhan tertentu terhadap orang tertentu sehingga selepas dakwaan bulan lalu. Walaupun kebanyakan intrik dalam kerja dalaman kes telah berkurangan dengan penfailan tuduhan, adalah penting untuk dicatat bahawa juri agung khas mengesyorkan banyak orang yang sebenarnya tidak didakwa.

Graham tidak segera membalas mesej yang meminta komen pada hari Jumaat. Seorang peguam yang pernah mewakili Flynn tidak segera membalas e-mel yang meminta komen.

Panel itu menghabiskan tujuh bulan mendengar keterangan daripada sekitar 75 orang saksi sebelum menyiapkan laporan pada bulan Disember dengan cadangan untuk Peguam Daerah Fulton Fani Willis mengenai tuduhan berkaitan dengan percubaan untuk menggulingkan pilihan raya presiden 2020. Willis telah berkata beliau memerlukan kuasa saman panel untuk memaksa keterangan saksi yang mungkin tidak bersedia hadir sebaliknya.

Hakim Mahkamah Agung Fulton County Robert McBurney memerintahkan pembebasan sebahagian laporan pada bulan Februari tetapi enggan segera membebaskan cadangan panel mengenai siapa yang harus atau tidak boleh didakwa. Hakim itu berkata pada masa itu bahawa beliau mahu melindungi hak proses wajar orang ramai.

McBurney berkata dalam perintah baru yang difailkan pada 28 Ogos bahawa kebimbangan proses wajar telah lapuk kerana juri agung biasa telah mendakwa Trump dan 18 orang lain di bawah undang-undang anti-racket negeri itu. Semua telah mengaku tidak bersalah.

Ramai yang didakwa — termasuk bekas datuk bandar New York dan peguam Trump Rudy Giuliani dan ketua staf Rumah Putih Trump Mark Meadows — diketahui telah memberi keterangan di hadapan juri agung khas. Trump, pelari hadapan awal untuk pencalonan presiden Republikan 2024, tidak pernah dipanggil dan tidak hadir di hadapan panel.

Bahagian laporan yang sebelum ini dikeluarkan pada bulan Februari termasuk pengenalan dan kesimpulannya, serta satu bahagian di mana ahli juri agung khas menyatakan kebimbangan bahawa satu atau lebih saksi mungkin telah berbohong di bawah sumpah dan mendesak pendakwa raya untuk mencari tuduhan sumpah palsu.