Kajian Penting PBB Memberi Amaran Kegagalan Meluas Untuk Memenuhi Matlamat Iklim

Penilaian penting Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu kemajuan global memotong pelepasan menunjukkan negara-negara sebahagian besarnya gagal memenuhi komitmen mereka, meletakkan planet ini dalam laluan untuk pemanasan global bencana.

Sekretariat perubahan iklim PBB mengira kemajuan yang dicapai setiap negara di dunia terhadap janji mereka untuk mengurangkan pelepasan dan menilai sejauh mana ia membantu menangani pemanasan global. Jawapannya tidak mencukupi.

Laporan yang dikeluarkan Jumaat mengatakan kerajaan mesti cepat mencari cara untuk memotong berbilion-bilion tan karbon dioksida jika mereka mahu menghentikan dunia daripada melebihi 1.5 darjah Celsius pemanasan menjelang akhir dekad ini.

Masa semakin suntuk. Dunia berada di landasan untuk mencecah 1.5C pemanasan dalam jangka terdekat tanpa tindakan segera, menurut saintis Panel Antara Kerajaan mengenai Perubahan Iklim yang disokong PBB. Musim panas ini sudah menjadi yang terpanas secara global dalam rekod dengan margin besar kerana gelombang haba melampau melanda Amerika Utara, Eropah dan Asia, menurut agensi pemerhatian Bumi Eropah Copernicus.

Pemanasan selanjutnya akan membawa kepada lebih banyak peristiwa cuaca melampau, kebakaran hutan dan ribut, yang seterusnya boleh memusnahkan komuniti, memaksa orang melarikan diri dari rumah atau negara mereka. Ia juga boleh merosakkan tanaman, mewujudkan kekurangan makanan selanjutnya, sementara memanaskan laut dan mengancam spesies.

“Ada tingkap peluang yang menutup dengan cepat untuk menjamin masa depan yang boleh didiami dan mampan untuk semua,” kata laporan itu.

Laporan PBB hari ini telah ditulis untuk menopang perbincangan iklim global akan datang, dikenali sebagai COP28, yang akan berlangsung dari akhir November di Dubai. Dalam mesyuarat itu, negara-negara akan memeriksa buat kali pertama kemajuan yang telah dibuat sejak perbincangan iklim PBB 2015 di Paris, di mana negara-negara bersetuju untuk bekerja ke arah mengehad peningkatan suhu global sejak zaman pra-perindustrian kepada 2 darjah Celsius (3.6 darjah Fahrenheit) dan mengakui keperluan untuk berusaha mencapai 1.5 darjah menjelang akhir abad ini.

Walaupun pelepasan telah mencapai puncaknya di negara maju dan membangun tertentu, ia mesti berhenti meningkat secara global sebelum 2025 untuk mencapai had pemanasan 1.5C, kata laporan itu. Ia juga menyeru penggandaan semua tenaga boleh diperbaharui, menghapuskan semua bahan api fosil tanpa pelepasan, dan pengakhiran pencerobohan hutan dan degradasi hutan, di samping peningkatan penanaman pokok.

“Laporan ini adalah panggilan bangun terhadap ketidakadilan krisis iklim dan peluang penting untuk membetulkan haluan,” kata Ani Dasgupta, presiden dan ketua pegawai eksekutif World Resources Institute. “Kita sudah tahu dunia gagal memenuhi sasaran iklimnya, tetapi para pemimpin kini mempunyai cetak biru konkrit yang disokong oleh gunung bukti tentang bagaimana menyelesaikan tugas itu.”

Penilaian PBB yang pertama seumpamanya dikeluarkan dan muncul ketika para pemimpin dari 20 ekonomi terbesar bersiap untuk berkumpul di New Delhi untuk persidangan Kumpulan Dua Puluh (G20) tahunan mereka. Perdana Menteri India Narendra Modi, tuan rumah persidangan itu, mendesak kumpulan itu bersetuju sasaran untuk menggandakan kapasiti tenaga boleh diperbaharui sebanyak tiga kali ganda menjelang 2030. Walau bagaimanapun, draf teks itu juga bertujuan untuk membenarkan pembakaran bahan api fosil yang lebih banyak, walaupun dengan teknologi yang boleh menangkap pelepasan.