Kejayaan Kajian MDMA dalam PTSD Boleh Membuka Jalan untuk Kelulusan AS bagi Psychedelic

Dadah psikedelik MDMA boleh mengurangkan simptom gangguan tekanan pascatrauma (PTSD), lapor penyelidik dalam kajian baharu yang diterbitkan pada Khamis.

Syarikat yang menaja penyelidikan berkata ia merancang kemudian tahun ini untuk memohon kelulusan AS untuk memasarkan dadah itu, juga dikenali sebagai ekstasi, sebagai rawatan PTSD apabila digabungkan dengan terapi bualan.

“Ini adalah inovasi pertama dalam rawatan PTSD dalam lebih dua dekad. Dan ia penting kerana saya fikir ia juga akan membuka inovasi lain,” kata Amy Emerson, CEO MAPS Public Benefit Corporation, penaja penyelidikan.

Awal tahun ini, Australia menjadi negara pertama yang membenarkan ahli psikiatri mempreskripsikan MDMA dan psilosibin, bahan psikoaktif dalam cendawan psikedelik. Dadah itu mendapat penerimaan budaya yang lebih luas di AS sebahagiannya kerana usaha kumpulan advokasi nirlaba Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies.

Untuk kajian baharu ini, penyelidik mengukur simptom dalam 104 orang yang menghidap PTSD yang secara rawak diberikan sama ada MDMA atau pil dummy semasa tiga sesi, satu bulan sekali. Kedua-dua kumpulan menerima terapi bualan.

Kesan sampingan yang biasa dalam kumpulan MDMA adalah kekejangan otot, loya, pengurangan selera makan dan berpeluh. Tetapi hanya seorang dalam kumpulan MDMA yang menarik diri daripada kajian itu.

Selepas rawatan, 86% daripada kumpulan MDMA menunjukkan peningkatan dalam penilaian PTSD piawai berbanding 69% daripada kumpulan plasebo. Penilaian itu mengukur simptom seperti mimpi ngeri, kilasan balik dan insomnia.

Menjelang akhir kajian itu, 72% daripada mereka dalam kumpulan MDMA tidak lagi memenuhi kriteria diagnostik untuk PTSD, berbanding kira-kira 48% daripada kumpulan plasebo.

“Keputusan yang mereka dapat sangat menarik,” kata Barbara Rothbaum, yang mengarahkan Program Veteran Emory Healthcare di Atlanta. Dia tidak terlibat dalam penyelidikan itu, yang diterbitkan dalam jurnal Nature Medicine.

PTSD juga boleh dirawat dengan ubat-ubatan lain atau terapi bualan.

“Mereka sangat berkesan, tetapi tiada yang 100% berkesan,” kata Rothbaum. “Jadi kita pasti memerlukan lebih banyak pilihan rawatan.”

Sebelum MDMA boleh dipreskripsikan di AS, Pentadbiran Makanan dan Dadah perlu meluluskannya dan Pentadbiran Penguatkuasaan Dadah perlu mengubah klasifikasinya. MDMA pada masa ini diklasifikasikan sebagai Jadual 1, setanding dengan heroin dan dianggap sebagai “tiada kegunaan perubatan yang diterima pada masa ini dan berpotensi tinggi untuk disalahgunakan.”

___

Jabatan Kesihatan dan Sains Berita The Associated Press menerima sokongan daripada Kumpulan Media Sains dan Pendidikan Institut Sains Howard Hughes. AP bertanggungjawab sepenuhnya atas semua kandungan.