Ken Burns tentang Bagaimana Mengajar Bahagian Gelap Sejarah

Dengan tahun sekolah baru sedang berjalan, apa yang diajar dalam kelas sejarah K-12 masih menjadi isu politik yang sensitif.

Selepas pembunuhan pada tahun 2020 seorang lelaki kulit hitam yang tidak bersenjata, George Floyd, oleh seorang pegawai polis kulit putih di Minneapolis, terdapat desakan baru untuk latihan kepelbagaian, kesaksamaan, dan inklusi di tempat kerja dan sekolah. Ketika negara bergelut untuk menghadapi rasisme dalam sejarah dan masa kini, beberapa ibu bapa menjadi risau bahawa bagaimana guru mendekati sejarah gelap yang memberi konteks untuk tragedi itu boleh menyebabkan anak-anak membesar dengan membenci Amerika. Seperti yang digambarkan oleh satu iklan konservatif 2021 yang menyokong rang undang-undang New Hampshire untuk mencegah pengajaran “konsep memecahbelahkan” menggambarkan apa yang dipertaruhkan: “Tahun lalu, radikal memusnahkan patung dan membakar bandar. Sekarang di banyak sekolah New Hampshire mereka mencuci otak anak-anak kita untuk membenci Amerika dan antara satu sama lain.”

Pertempuran sengit di bilik darjah, lembaga sekolah, badan perundangan, dan perlumbaan politik tentang bagaimana mengajar sejarah di Amerika masih berterusan. Sejak Januari 2021, sekurang-kurangnya 44 negeri telah mencadangkan atau mengambil tindakan yang bertujuan untuk menyekat bagaimana guru membincangkan rasisme dan seksisme, menurut Education Week. Dan pada tahun 2022, Persatuan Perpustakaan Amerika melihat gelombang terbesar percubaan larangan buku sejak ia mula mengesannya lebih 20 tahun yang lalu — usaha yang sering datang dari kanan dan menyasarkan buku yang membincangkan identiti gender dan ras. Beberapa calon Republikan yang bertanding untuk Presiden pada tahun 2024 telah menonjolkan isu ini, mungkin tiada yang lebih daripada Gabenor Florida Ron DeSantis, yang cuba melarang AP Sejarah Afrika Amerika awal tahun ini dan menyokong alternatif kepada SAT di Florida yang menguji pengetahuan tentang tulisan Kristian.

Dalam video ini yang diberikan secara eksklusif kepada TIME, pembikin dokumentari yang dinominasikan Oscar Ken Burns membincangkan bagaimana mengajar sejarah Amerika yang lengkap sambil masih memberi inspirasi kepada pelajar dengan Katharina Matro, seorang guru sejarah sekolah menengah di Bethesda, Maryland, yang dibesarkan di Jerman. Video yang dihasilkan oleh laman web Burns UNUM menampilkan Matro menerangkan pelajaran yang boleh diambil oleh guru Amerika dari cara Jerman menangani sejarah Holokausnya di bilik darjah, sementara Burns bercakap tentang keadaan perang budaya di AS dan kelas sejarah yang paling menarik yang dihadirinya sewaktu membesar.

“Banyak perkara ini telah menjadi politik,” kata Burns, “jadi idea bahawa jika anda mengajar sejarah yang lengkap anda ‘sedar’ dan oleh itu entah bagaimana mempengaruhi dan menakluk orang kepada jenis manipulasi, itu mengabaikan manipulasi yang lebih buruk jika anda tidak memberitahu, jika anda mensterilkannya.”

Klik di sini untuk menonton perbualan penuh di UNUM.