Kisah Di Sebalik Pelabur Amatur Sebenar Yang Menjadi Inspirasi Kepada Dumb Money

Dumb Money

Dumb Money mendramakan kisah sebenar di sebalik pelabur amatur kelas pekerja Reddit yang menjungkirbalikkan Wall Street. Kini ditayangkan di pawagam terhad dan akan diperluaskan dalam beberapa minggu akan datang, komedi drama arahan pengarah Craig Gillespie, ditulis oleh Lauren Schuker Blum dan Rebecca Angelo, menganyam beberapa garisan cerita untuk membawa kehidupan fenomena GameStop 2021. Kisah itu, yang mendominasi tajuk berita ketika ramai terkurung di rumah semasa hari varian Omicron, berakar umbi dalam amalan oleh dana lindung nilai gergasi untuk melabur saham dalam syarikat peruncit permainan video seperti GameStop, dengan harapan untuk penjualan singkat yang menguntungkan, strategi pelaburan yang bertujuan untuk memperoleh keuntungan daripada harga saham yang jatuh. Dan anjing besar itu muncul dalam Dumb Money, dalam bentuk watak-watak yang dilakonkan oleh Nick Offerman, Seth Rogen, dan Vincent D’Onofrio.

Tetapi kisah ini menjadi menarik apabila pelabur kelas pekerja bersatu di forum Internet Reddit r/WallStreetBets dan melakukan pemerasan singkat terhadap pelabur bilionair, menyebabkan kenaikan mendadak dalam harga saham, sekali gus menyebabkan penjual singkat mengalami kerugian besar. Pada kemuncaknya, saham GameStop diperdagangkan pada $483 setiap saham. Dengan pelabur individu ini memberi kesan yang belum pernah terjadi sebelum ini terhadap pasaran, penjual singkat ditawarkan beberapa bailout – menyebabkan kritikan bahawa sistemnya condong ke arah mereka.

“Saya fikir sangat mudah untuk melihat sekeliling dan melihat betapa rosak, terpecah-belah, dan nampaknya putus asa, perkara-perkara ini. Tetapi di sini adalah kisah yang menggalakkan tentang kumpulan orang yang sangat pelbagai dan besar datang bersama-sama dengan satu idea,” kata Schuker Blum kepada TIME.

Dan kumpulan orang itu – diwakili dalam filem oleh watak-watak yang dilakonkan oleh Paul Dano, America Ferrera, dan Anthony Ramos, antara lain – berkhidmat sebagai wakil penonton orang biasa. Sesetengah menggambarkan watak sebenar, sementara yang lain memainkan watak rekaan atau gabungan berdasarkan pengalaman beberapa pelabur.

Semasa proses penyelidikan mereka, pembuat filem mengumpul pelbagai maklumat daripada temu bual dengan peserta pelabur Reddit seperti Harmony Murphy (yang watak filem Harmony Williams dinamakan, tetapi tidak langsung berdasarkan, dan yang kini dalam tindakan undang-undang tertunda terhadap Robinhood, aplikasi yang secara kontroversi membekukan perdagangan pada GameStop). Mereka juga menggunakan sebagai bahan sumber buku Ben Mezrich 2021 The Antisocial Network: The GameStop Short Squeeze and the Ragtag Group of Amateur Traders That Brought Wall Street to Its Knees. Mezrich adalah salah seorang penerbit eksekutif filem itu.

Berikut perlu diketahui tentang orang sebenar di sebalik kisah itu.

Keith Gill

Dumb Money

Keith Gill, dilakonkan oleh Paul Dano, adalah pusat kisah ini, sebagai otak di sebalik rampasan saham. Mengenakan bandana merah dan baju-t dengan anak kucing di atasnya sebagai penghormatan kepada nama pengguna dalam talian beliau, “Roaring Kitty,” Gill digambarkan dalam filem sebagai mendapat pengikut kultus dari rakan pelabur amatur meme-bersahabatnya yang menyambung dengan video yang beliau rakamkan dari bilik bawah tanah rumahnya di Massachusetts tentang pelaburannya dalam GameStop.

Walaupun kehadiran dalam talian yang kuatnya menjamin hampir setengah juta langganan pada saluran YouTube-nya, filem itu menyajikan kehidupan Gill sebagai normal, seorang penganalisis kewangan yang tinggal dengan isteri dan anaknya di rumah pinggir bandar yang sederhana, yang hobi utamanya selain daripada melabur adalah berlari.

Gill pada asalnya melabur sekitar AS$50,000 tabungan keluarganya dalam GameStop, ketika sahamnya dijual pada kira-kira AS$5 setiap saham. Apabila dia berkongsi strateginya dengan pengikutnya, yang mula melihat saham itu naik secara eksponen di hadapan mata mereka, dia dianggap sebagai semacam wira rakyat.

Pada Februari 2021, Gill dipanggil untuk memberi keterangan mengenai peranannya dalam saga itu kepada Jawatankuasa Perkhidmatan Kewangan Dewan Perwakilan Rakyat. Semasa pendengaran itu, dia menyatakan, “Pelaburan saya dalam GameStop dan kiriman saya di media sosial sepenuhnya milik saya sendiri. Saya tidak meminta sesiapa untuk membeli atau menjual saham untuk keuntungan saya sendiri.”

Tidak jelas berapa banyak wang yang Gill peroleh daripada pelaburannya dalam GameStop, tetapi pada satu ketika pelaburannya mencapai nilai AS$48 juta. Gill sejak itu mengekalkan kehidupan peribadi jauh dari sorotan.

Pembuat filem menghubungi Gill, tetapi tidak ada hubungan langsung dengan beliau untuk pembuatan filem ini.

Bilionair dana lindung nilai

Nick Offerman and Seth Rogan star in DUMB MONEY.

Dumb Money juga menggambarkan sumbangan beberapa bilionair dana lindung nilai yang terlibat dalam kekacauan itu. Untuk buku Mezrich, penulis itu bercakap dengan puluhan sumber peringkat tinggi yang kini bekerja atau pernah bekerja dengan pengurus dana lindung nilai utama dalam kisah ini, serta beberapa bilionair yang mengenali mereka secara profesional dan sosial. Dia menghubungi dana lindung nilai tambahan untuk pembuatan filem itu, tetapi hanya mendapat respons daripada segelintir, menurut penerbit.

Rogen memegang watak Gabe Plotkin, Ketua Pegawai Eksekutif Melvin Capital, dana lindung nilai yang pertaruhan jualan singkat GameStop gagal. Offerman memegang watak Kenneth Griffin, pengasas dana lindung nilai Citadel, yang membantu bailout AS$2 bilion kepada Plotkin dan Melvin Capital. (Puck News melaporkan bahawa Griffin berada dalam pertempuran undang-undang atas gambaran beliau dalam filem itu. Dalam temu bual CNBC Leaders pada 18 September, Griffin menafikan dakwaan itu, dengan berkata “Saya ada perkara lain untuk dilakukan dalam hidup saya” dan bergurau ringan sebagai respons kepada soalan tentang pembuat filem melantik Offerman untuk memainkan beliau: “Jika saya boleh mendapatkan Daniel Craig, anda tahu, saya lebih suka itu. Tetapi, anda tahu, Nick berfungsi dengan baik.”) Sementara itu, D’Onofrio menggambarkan Steve Cohen, pengasas dana lindung nilai Point72 dan pemilik New York Mets, yang, serupa dengan dana Citadel, melabur AS$750,000 dalam Melvin Capital semasa lonjakan saham GameStop.

Sebastian Stan dan Rushi Kota memegang watak Vlad Tenev dan Baiju Bhatt, masing-masing pengasas bersama syarikat perkhidmatan kewangan Robinhood, yang menawarkan “dagangan saham, pilihan, ETF, dan kripto tanpa komisen”. Sebagai platform utama di mana pelabur individu membeli dan menjual saham Gamestop, Robinhood terjebak dalam kontroversi apabila pengasas bersama memutuskan untuk membekukan perdagangan GameStop pada 28 Januari 2021. Filem itu menggambarkan pengasas bersama sebagai berada dalam poket pengurus dana lindung nilai, walaupun misi mereka yang diakui untuk mendemokrasikan akses ke perdagangan. Pada masa itu, Barron’s melaporkan bahawa penjelasan syarikat itu bahawa ia “perlu menyekat perdagangan dalam saham-saham itu sehingga ia dapat meningkatkan cagaran dengan Depository Trust & Clearing Corporation” adalah sah; tanpa mengira motivasi sebenar, langkah itu dikritik hebat oleh pengguna Robinhood.