‘Kita Boleh Buat’: Chef Selebriti Andrew Zimmern tentang Menemukan Kehendak untuk Menyelesaikan Kelaparan

2023 James Beard Restaurant And Chef Awards

Pada malam sebelum Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, ketika 50 tetamu berkumpul untuk wain dan makan malam di Aretsky’s Patroon di New York City, topik malam itu adalah kelaparan.

Ia adalah isu yang melibatkan lebih daripada 33 juta orang di Amerika Syarikat dan sebanyak 1 dalam 10 orang di seluruh dunia – dan ia adalah peribadi kepada chef pemenang Anugerah James Beard dan pengacara TV Andrew Zimmern, pembicara utama untuk acara itu, Embracing Progress: The Challenges and Impact of Disruption, yang dianjurkan oleh TIME dengan kerjasama Philip Morris International.

Zimmern, yang mengatakan perjuangannya sendiri dengan ketagihan dan alkoholisme dahulu pernah membawanya makan makanan Thanksgiving yang disediakan oleh Salvation Army, kini menggunakan status selebritinya untuk menyokong perjuangan melawan kelaparan – masalah yang dia percaya masih belum selesai bukan kerana kekurangan kemampuan tetapi kekurangan kemahuan.

“Kita ada makanan,” tekan Zimmern, serta sistem untuk pengedaran. Menyelesaikan kelaparan di AS dianggarkan menelan kos antara $23 hingga $40 bilion.

“Kenyataan bahawa kita mampu melakukannya namun beberapa orang membuat pilihan untuk tidak meletakkan itu sebagai keutamaan adalah memalukan,” katanya. “Saya telah menggunakan perkataan genosida. Dan saya menerima sedikit tekanan untuk itu. Tetapi apabila anda melihat definisi kamus, jika anda sebenarnya mampu melakukannya, tetapi anda membuat pilihan untuk tidak – saya rasa pada satu ketika, anda perlu mula menghadapi kenyataan bahawa kelaparan bukan sesuatu yang sesiapa pun perlu hadapi di negara ini pada tahun 2023, dan jujurnya di mana-mana negara pada tahun 2023.”

Semasa pandemik COVID-19, apabila impak rantaian bekalan menyaksikan harga makanan melonjak dan berjuta-juta menganggur, Kongres meningkatkan pembiayaan untuk Program Bantuan Nutrisi Tambahan, atau SNAP, dan program bantuan lain, yang membantu AS mencapai pada tahun 2021 bahagian isi rumah dengan kanak-kanak yang mengalami ketidakcukupan makanan pada rekod terendah. Tetapi pembiayaan itu sementara dan telah berakhir, melibatkan sekitar 41 juta rakyat Amerika.

Walaupun Kongres bertanggungjawab untuk bertindak, Zimmern memberitahu tetamu pada malam Isnin bahawa semua orang boleh memainkan peranan. Dia menggalakkan melihat kelaparan secara langsung dengan menjadi sukarelawan di tempat perlindungan dan bercakap tentangnya untuk memastikan isu itu kekal di barisan hadapan sebagai soal “kecemasan moral”.

“Ia adalah mendapatkan lebih ramai orang menyedari apa yang sebenarnya berlaku,” kata Zimmern. “Jika kita menggunakan perkataan lapar sepanjang masa, ia akan meningkatkan jumlah malu yang kita miliki kerana tidak menyelesaikannya – atau jenayah kerana tidak menyelesaikannya.”

Dan jenis perbualan itu boleh berlaku hanya melalui makanan yang dikongsi, tambahnya.

“Saya tidak pernah duduk untuk makan dengan seseorang dan bangun dengan memahami mereka kurang.”