Kontroversi di sebalik Muzium Kebangsaan Latino Amerika

From left: Henry R. Muñoz III, Eduardo Díaz, J. Mario Molina, Martha Molina Bernadett, Steve Case, Lonnie Bunch, III, Josephine Molina, Jorge Zamanillo and John C. Molina cut the opening ribbon during the '¡Presente! A Latino History of the United States' exhibition reception at the National Museum of American History in Washington, D.C., on June 16, 2022.

Muzium Kebangsaan Latino Amerika bahkan belum mempunyai bangunan, tetapi kerjanya sudah kontroversi.

Selama dua tahun yang lalu, ahli sejarah telah mengusahakan pameran tentang sejarah gerakan belia Latino yang akan membantu berfungsi sebagai pratonton untuk muzium baru. Pertunjukan itu sepatutnya menjadi pameran sejarah hak sivil Latino terbesar yang dibiayai oleh Kerajaan Persekutuan Smithsonian, dan ia menarik input daripada ahli sejarah Latino terkemuka negara dan veteran pergerakan itu. Ia dijadualkan untuk menampilkan pemboikotan pelajar, usaha untuk menyatukan sekolah, dan aktivisme alam sekitar dan imigresen.

Tetapi selepas tentangan daripada konservatif Latin di sektor swasta dan dewan Kongres, pameran itu ditangguhkan. Satu pameran baru mengenai salsa dan muzik Latin sedang dibangunkan sebagai gantinya, disahkan Smithsonian kepada TIME.

Insiden itu adalah sebahagian daripada pertempuran yang lebih besar yang akan menentukan siapa yang akan menceritakan sejarah Latin di muzium yang didedikasikan kepadanya. Nasib muzium itu sendiri mungkin terancam. Di satu sisi adalah sejarawan liberal seperti Johanna Fernandez dan Felipe Hinojosa, dua daripada cendekiawan yang membantu membangunkan pameran yang ditangguhkan. Di sisi lain adalah aktivis politik konservatif Hispanik dan ahli politik Kuba-Amerika seperti Kongresman Florida Mario Diaz-Balart, yang mengundi untuk memotong dana muzium musim panas ini. “Jika konservatif serius tentang peperangan budaya, mereka seharusnya pasti memotong dana muzium ini,” kata Alfonso Aguilar, Presiden Perkongsian Prinsip Konservatif Latino.

Tertangkap di tengah-tengah adalah pentadbir Smithsonian. Ketika ditanya mengapa dia menukar fokus pameran pratonton berikutnya dari gerakan belia Latino ke salsa, pengarah muzium Jorge Zamanillo berkata pameran muzik itu akan mempunyai “daya tarikan yang lebih luas.” “Saya perlu memikirkan – kami akan mempunyai lebih dari 100,000 kaki persegi ruang pameran awam dalam muzium masa depan – bagaimana saya mengisinya? Cerita apa yang saya katakan yang mempunyai daya tarikan yang lebih luas?” kata Zamanillo kepada TIME dalam perbualan telefon pada 14 September.

Pertikaian itu menunjukkan bagaimana peperangan budaya yang lebih besar tentang pengajaran sejarah Amerika mempengaruhi muzium – bahkan di Smithsonian yang berprestij, muzium terbesar di dunia. Apabila Bulan Warisan Hispanik bermula pada 15 September, pertempuran mengenai muzium sedang meniup perdebatan tentang bagaimana kisah Orang Amerika Latin – kumpulan etnik dan ras kedua terbesar selepas orang Amerika Kulit Putih bukan Hispanik – harus diceritakan kepada audiens antarabangsa. Aktivis konservatif bersikeras bahawa Latin tidak boleh digambarkan sebagai mangsa penindasan, sementara sejarawan liberal percaya bahawa perjuangan Latin melawan ketidakadilan adalah sebahagian penting sejarah ini.

“Tragedi dan benar-benar kisah di sini,” kata Hinojosa, profesor Sejarah di Baylor University, “adalah tentang siapa yang mengawal masa depan sejarah Latin.”


A museum worker adds finishing touches to '¡Presente! on June 9, 2022.

Kongres secara rasmi menubuhkan muzium sejarah Latin pada Dis 2020 pada masa yang sama ia membenarkan muzium untuk sejarah wanita. Menurut rang undang-undang itu, 50% pembiayaan muzium akan datang daripada kerajaan persekutuan. Muzium sedang berusaha mengumpul separuh kedua – yang Zamanillo kata sekurang-kurangnya $500 juta – daripada penyumbang sektor swasta dan orang ramai.

Smithsonian sudah mengenal pasti dua tapak berpotensi untuk muzium sejarah Latin di D.C. – satu di Tidal Basin, rumah kepada beberapa monumen kebangsaan, dan satu merentasi National Mall dari Muzium Sejarah Afrika Amerika Kebangsaan. Tetapi Smithsonian memerlukan kebenaran kongres tambahan untuk memulakan pembinaan, dan jurucakap muzium berkata bahawa ia masih 10-12 tahun lagi sebelum dibuka kepada orang ramai di bangunannya sendiri.

Sementara itu, muzium Latin mempunyai ruang di mana ia boleh mempamerkan pameran dan cuba menimbulkan semangat untuk projek itu: Galeri Keluarga Molina Latino seluas 4,500 kaki persegi di Muzium Sejarah Amerika Kebangsaan. “‘¡Presente! Sejarah Orang Amerika Latin di Amerika Syarikat” telah dipamerkan sejak Jun 2022, dibentangkan sebagai pratonton apa yang akan menjadi Muzium Kebangsaan Orang Amerika Latin. “Galeri Keluarga Molina Latino adalah iterasi pertama Muzium Kebangsaan Orang Amerika Latin,” kata Zamanillo dalam kenyataan 14 Jun 2022, menjelaskan bahawa “galeri memberi orang awam pratonton potensi muzium itu.”

Di belakang tabir, Fernandez dan Hinojosa sedang membangunkan pameran tentang sejarah hak sipil Latin dan gerakan belia yang sepatutnya diletakkan di galeri Molina selepas ‘¡Presente!’, pada 2025. Tetapi apa yang tidak mereka ambil kira adalah bahawa masa depan pameran itu – dan mungkin muzium secara keseluruhan – bergantung sebahagian kepada reaksi terhadap ‘¡Presente!’. Dan di sudut berpengaruh tertentu Washington, ‘¡Presente!’ tidak mendapat reaksi yang baik.

Tidak lama selepas ‘¡Presente!’ dibuka musim panas lalu, The Hill menerbitkan op-ed oleh tiga pengulas politik konservatif bertajuk, “Pameran Smithsonian Latin adalah aib.” Penulisnya ialah Aguilar; Joshua Treviño, pengarah di Yayasan Dasar Awam Texas yang sebelum ini bekerja dalam pentadbiran bekas Presiden George W. Bush; dan Mike Gonzalez, rakan penyelidik di pemikir tank konservatif The Heritage Foundation yang merupakan ahli Suruhanjaya 1776 yang Donald Trump lantik sebahagiannya sebagai reaksi terhadap Projek 1619 New York Times, yang bertujuan untuk membingkai semula kisah pengasasan Amerika atas orang Afrika pertama mendarat di Virginia. Jika apa yang dipamerkan di Galeri Molina adalah petunjuk apa yang akan menjadi Muzium Kebangsaan Orang Amerika Latin, ia akan menjadi “gambaran sejarah, agama dan ekonomi Marxist yang tidak malu,” tulis penulis itu. “Kualiti penebusannya yang satu-satunya adalah bahawa ia menjelaskan mengapa Muzium Kebangsaan Orang Amerika Latin yang akan datang tidak boleh dibiayai.”

Selepas op-ed Hill keluar, Zamanillo mula menerima panggilan marah daripada ahli Kongres dan bekas ahli Kongres, menurut pekerja Smithsonian yang meminta anonim kerana mereka tidak dibenarkan membincangkan kontroversi itu. David Coronado, pegawai komunikasi kanan muzium, menafikan Zamanillo menerima panggilan sedemikian. Selama beberapa bulan selepas op-ed itu, pengarah itu tidak memanggil sebarang perubahan besar.

Tetapi Fernandez dan Hinojosa berkata bahawa dalam minggu-minggu berikutnya mereka mula merasakan tekanan daripada pemimpin muzium untuk menekankan tema positif dalam sejarah Amerika dalam pameran Galeri Molina masa depan mereka dan mengelakkan angka militan dan kontroversi. “Mereka lebih suka mempunyai jenis imigran Amerika linear ini datang ke negara ini, mendapati peluang, berjaya, asimilasi, daripada melekatkan bendera Puerto Rico ke puncak Patung Liberty pada tahun 1977 di New York,” kata Hinojosa.

Pada 28 November 2022, Fernandez dan Hinojosa menerima e-mel daripada Zamanillo memberitahu mereka bahawa pameran mereka akan ditangguhkan.