Korea Utara Dakwa Kapal Selam Baru Boleh Lancar Senjata Nuklear, Tetapi Ada Keraguan

SEOUL, Korea Selatan – Korea Utara berkata Jumaat kapal selam barunya mempunyai keupayaan serangan nuklear selepas bertahun-tahun pembangunan. Pemimpin Kim Jong Un menggambarkan tonggak ini sebagai penting dalam usahanya untuk membina tentera laut bersenjata nuklear untuk menentang Amerika Syarikat dan sekutu Asia.

Berita Rasmi Korea Tengah Korea Utara berkata kapal itu, bernama “Hero Kim Kun Ok,” direka untuk melancarkan senjata nuklear taktikal dari bawah air tetapi tidak menentukan bilangan peluru berpandu yang boleh dibawa dan dilancarkannya.

Para pegawai Korea Selatan bersikap skeptikal bahawa kapal selam itu akan berfungsi seperti yang digambarkan Korea Utara dan berkata ia mungkin tidak siap untuk tugas operasi. Namun begitu, pembangunan kapal menggariskan bagaimana Korea Utara terus berpotensi memanjangkan julat persenjataan nuklearnya dengan sistem yang lebih sukar dikesan terlebih dahulu.

Berdasarkan komen Kim Jong Un dan foto oleh media negara Korea Utara, kemungkinan besar kapal selam itu adalah kapal selam yang sama yang diperiksa Kim pada 2019 ketika masih dalam pembinaan. Pada masa itu, pakar menilainya sebagai usaha untuk menukar kapal selam kelas Romeo yang sedia ada.

Kapal selam itu kelihatan sekurang-kurangnya mempunyai 10 tiub pelancaran – empat daripadanya kelihatan lebih besar daripada enam yang lain – yang mungkin direka untuk peluru berpandu.

“Kapal selam ini, walaupun banyak diubah suai, adalah berdasarkan teknologi Soviet asal tahun 1950-an dan akan mempunyai batasan semula jadi. Walau bagaimanapun, dari segi mempersulit cabaran sasaran yang akan dihadapi oleh AS dan sekutunya, kapal selam itu akan berkhidmat untuk tujuan Korea Utara,” kata Ankit Panda, pakar Carnegie Endowment for International Peace.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Korea Utara menguji pelbagai jenis peluru berpandu yang direka untuk dilancarkan dari kapal selam ketika mengejar keupayaan untuk melaksanakan serangan nuklear dari bawah air. Secara teori, keupayaan sedemikian akan mengukuhkan pencegahan dengan memastikan keupayaan bertahan yang boleh dipercayai untuk membalas selepas menyerap serangan nuklear di darat.

Kapal selam peluru berpandu balistik juga akan menambah ancaman maritim kepada koleksi senjata bahan api pepejal Korea Utara yang dilancarkan dari kenderaan darat yang direka untuk mengatasi pertahanan peluru berpandu di Korea Selatan dan Jepun.

Namun begitu, negara yang dikenakan sekatan berat itu memerlukan masa, sumber dan peningkatan teknologi yang besar untuk membina armada sekurang-kurangnya beberapa buah kapal selam yang boleh bergerak senyap dan melaksanakan serangan dengan betul, menurut penganalisis.

Foto satelit yang dianalisis oleh The Associated Press pada Jumaat meletakkan kapal selam dan majlis yang Kim mengambil bahagian di bandar pelabuhan timur Sinpo, di mana Korea Utara mengendalikan limbungan besar yang membangunkan kapal selam.

Imej itu, diambil tidak lama sebelum pukul 8 pagi waktu tempatan pada Khamis oleh Planet Labs PBC, menunjukkan kapal selam bersebelahan dermaga. Kapal selam itu kelihatan membawa hiasan jalur merah-putih-biru yang kelihatan dalam foto yang dikeluarkan oleh media negara Korea Utara pada Jumaat. Butiran lain foto yang dikeluarkan negara itu sepadan dengan ciri-ciri sekitar kemudahan itu.

Kapal selam itu masih kelihatan berada di pelabuhan pada Jumaat pagi, menurut imej lain diambil oleh Planet. Pusat Kajian Bukan Penyebaran James Martin mula-mula mengenal pasti lokasi kapal selam itu.

Dalam ucapan di majlis pelancaran kapal pada Rabu dan pemeriksaan di atas kapal pada Khamis, Kim menyatakan kepuasan bahawa negara telah memperoleh kapal selam serangan nuklearnya sendiri untuk menentang aset tentera laut canggih AS, lapor KCNA. Pada bulan Julai, AS mendok kapal selam peluru berpandu balistik berkeupayaan nuklear di Korea Selatan buat pertama kali sejak 1980-an.

Kim berkata negara juga mengejar kapal selam bertenaga nuklear dan merancang untuk mengubah model kapal selam dan permukaannya yang sedia ada supaya mereka boleh mengendalikan senjata nuklear, dengan menggambarkan pembinaan tentera berkeupayaan nuklear sebagai “tugas mendesak.”

Tentera Korea Selatan bersikeras Korea Utara membesar-besarkan keupayaan kapal selam itu. Majlis Ketua Turus Bersama Korea Selatan berkata Korea Utara perlu meningkatkan saiz jambatan dan bahagian asal kapal lain untuk memuatkan sistem pelancaran peluru berpandu, tetapi penampilan kapal selam baru itu menunjukkan bahawa ia “tidak boleh dikendalikan secara normal.”

“Terdapat tanda-tanda penipuan atau pembesar-besaran,” kata Majlis Ketua Turus Bersama dalam kenyataan, tanpa memberi butiran lanjut.

KCNA berkata pelancaran kapal selam bertepatan dengan ulang tahun ke-75 penubuhan negara, yang jatuh pada Sabtu dan akan disambut dengan perayaan, termasuk perarakan paramiliter.

Sebelum ini, Korea Utara hanya mempunyai satu kapal selam diketahui mampu melancarkan peluru berpandu, tetapi kapal itu mempunyai satu tiub pelancaran dan para penganalisis menganggapnya sebagai platform ujian.

Korea Utara dianggarkan mempunyai 70-90 kapal selam berkuasa diesel dalam salah satu armada kapal selam terbesar di dunia. Tetapi kebanyakannya adalah kapal selam usang yang hanya mampu melancarkan torpedo dan periuk api, bukan peluru berpandu.

Kim Inae, jurucakap Kementerian Penyatuan Korea yang mengendalikan hal ehwal antara Korea, berkata semasa taklimat bahawa adalah “menyedihkan” Korea Utara terus menyalurkan sumber terhadnya untuk membangunkan senjata sambil mengabaikan perjuangan rakyatnya yang sangat miskin.

Dia tidak memberikan jawapan khusus apabila ditanya sama ada Seoul percaya Rusia mungkin telah memberi bantuan teknologi kepada Korea Utara tentang kapal selam barunya.

KCNA berkata pelancaran kapal selam bertepatan dengan ulang tahun ke-75 penubuhan negara, yang jatuh pada Sabtu dan akan disambut dengan perayaan, termasuk perarakan paramiliter.