Letupan Kereta Bom dan Penyanderaan di Penjara Menggariskan Keselamatan yang Rapuh di Ecuador

APTOPIX Ecuador Car Bomb

QUITO, Ecuador – Keadaan keselamatan yang rapuh di Ecuador ditekankan pada hari Khamis oleh siri letupan bom kereta dan penyanderaan lebih daripada 50 pegawai penguatkuasaan undang-undang di dalam pelbagai penjara, hanya beberapa minggu selepas negara ini digemparkan oleh pembunuhan seorang calon presiden.

Polis Kebangsaan Ecuador melaporkan tiada kecederaan akibat empat letupan di Quito, ibu negara, dan di wilayah yang bersempadan dengan Peru, sementara Menteri Dalam Negeri Juan Zapata berkata tiada daripada pegawai penguatkuasaan undang-undang yang diambil sebagai tebusan di enam buah penjara yang berlainan cedera.

Pihak berkuasa berkata tindakan berani itu adalah tindak balas kumpulan jenayah terhadap pemindahan pelbagai banduan dan langkah-langkah lain yang diambil oleh sistem pembetulan negara itu. Jenayah itu berlaku tiga minggu selepas pembunuhan calon presiden Fernando Villavicencio.

Sistem pembetulan, dikenali sebagai Perkhidmatan Kebangsaan untuk Menjaga Orang yang Hilang Kebebasan, dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah kehilangan kawalan ke atas penjara-penjara besar, yang menjadi tempat rusuhan ganas yang mengakibatkan puluhan kematian. Ia telah memindahkan banduan untuk menguruskan pertikaian berkaitan geng.

Di Quito, bom pertama meletup pada malam Rabu di kawasan di mana pejabat sistem pembetulan negara itu terletak sebelum ini. Letupan kedua di ibu negara itu berlaku awal pagi Khamis di luar lokasi semasa agensi itu.

Jeneral Polis Kebangsaan Ecuador Pablo Ramírez, pengarah kebangsaan penyiasatan anti-dadah, memberitahu wartawan pada hari Khamis bahawa polis menemui silinder gas, bahan api, pemicu dan blok bahan letupan di antara runtuhan tempat kejadian jenayah di Quito, di mana kereta pertama yang meletup adalah kereta kecil dan yang kedua adalah trak pikap.

Pihak berkuasa berkata tangki gas digunakan dalam letupan di komuniti El Oro Casacay dan Bella India.

Jabatan bomba di bandar Cuenca, di mana salah satu penjara di mana pegawai penguatkuasa undang-undang ditahan sebagai tebusan, melaporkan bahawa peranti letupan meletup pada malam Khamis. Jabatan itu tidak memberikan butiran tambahan di luar mengatakan letupan itu merosakkan sebuah kereta.

Zapata berkata tujuh daripada tebusan penjara adalah pegawai polis dan selebihnya adalah pengawal penjara. Dalam video yang dikongsi di media sosial, yang Zapata kenal pasti sebagai autentik, seorang pegawai polis yang mengenalkan dirinya sebagai Lt. Alonso Quintana meminta pihak berkuasa “untuk tidak membuat keputusan yang melanggar hak orang yang kehilangan kebebasan mereka.” Dia kelihatan dikelilingi sekumpulan pegawai polis dan pembetulan dan berkata bahawa kira-kira 30 orang ditahan oleh banduan.

Pihak berkuasa Ecuador mengaitkan peningkatan keganasan di negara itu dalam tempoh tiga tahun kebelakangan ini dengan kekosongan kuasa yang dicetuskan oleh pembunuhan pada tahun 2020 Jorge Zambrano, alias “Rasquiña” atau “JL,” pemimpin geng tempatan Los Choneros. Ahli melakukan pembunuhan kontrak, menjalankan operasi pemerasan, memindahkan dan menjual dadah, dan memerintah penjara.

Los Choneros dan kumpulan serupa yang mempunyai hubungan dengan kartel Mexico dan Colombia berjuang untuk laluan penyeludupan dadah dan kawalan wilayah, termasuk dalam kemudahan tahanan, di mana sekurang-kurangnya 400 banduan telah meninggal dunia sejak 2021.

Villavicencio, calon presiden itu, mempunyai pendirian yang terkenal keras terhadap jenayah terancang dan rasuah. Beliau dibunuh pada 9 Ogos di penghujung perhimpunan politik di Quito walaupun mempunyai pasukan keselamatan yang merangkumi polis dan pengawal peribadi.

Beliau menuduh Los Choneros dan pemimpinnya yang dipenjarakan sekarang Adolfo Macías, alias “Fito,” yang beliau kaitkan dengan kartel Sinaloa Mexico, mengancam beliau dan pasukan kempennya beberapa hari sebelum pembunuhan itu.

Setiausaha Keselamatan Ecuador, Wagner Bravo, memberitahu stesen radio FMundo bahawa enam banduan yang dipindahkan mungkin terlibat dalam pembunuhan Villavicencio.

Datuk Bandar Quito, Pabel Muñoz, memberitahu stesen televisyen Teleamazonas bahawa beliau berharap “keadilan bertindak dengan cepat, jujur ​​dan tegas.”

“Kami tidak akan menyerah. Semoga kedamaian, ketenteraman dan keselamatan berkuasa di kalangan rakyat,” kata Muñoz.

Polis Kebangsaan Ecuador mencatatkan 3,568 kematian ganas dalam enam bulan pertama tahun ini, jauh lebih tinggi daripada 2,042 yang dilaporkan dalam tempoh yang sama pada tahun 2022. Tahun itu berakhir dengan 4,600 kematian ganas, yang tertinggi dalam sejarah negara itu dan dua kali ganda jumlah pada tahun 2021.

Bandar pelabuhan Guayaquil telah menjadi pusat keganasan, tetapi Esmeraldas, sebuah bandar pesisir Pasifik, juga dianggap salah satu daripada yang paling berbahaya di negara itu. Di sana, enam kenderaan kerajaan dibakar awal minggu ini, menurut pihak berkuasa.