McCarthy Kurang Undi untuk Siasatan Pemecatan. Sekutu Trump Ada Rancangan untuk Mendapatkannya.

Semasa ahli Dewan kembali dari rehat musim panas minggu depan, dengan kurang dari sebulan untuk meluluskan bajet Persekutuan, sayap kanan GOP yang keras merancang untuk mengenakan ultimatum berduri kepada kaukus mereka: buka siasatan pemecatan terhadap Presiden Joe Biden atau risiko penutupan kerajaan.

Senario itu mengatur pertentangan yang berpotensi meletup. Republikan hanya mempunyai majoriti lima anggota yang nipis, dan terdapat hampir dua puluh pembangkang Dewan GOP, menurut sumber yang mengetahui perkara itu. Speaker Kevin McCarthy telah berkata beliau hanya akan memulakan siasatan pemecatan selepas undian penuh Dewan.

Ini adalah saat yang dinantikan Washington Rasmi sejak November lepas, apabila Republikan memenangi kawalan dewan rendah dan terus untuk tekak Biden. Tetapi siasatan berbulan-bulan Jawatankuasa Pengawasan Dewan masih gagal menemui bukti bahawa Presiden itu memperoleh keuntungan daripada urusan perniagaan anaknya Hunter Biden. Hal itu telah menimbulkan tentangan di kalangan beberapa pemimpin GOP yang berkuasa, termasuk Ketua Minoriti Senat Mitch McConnell. “Pemecatan sepatutnya jarang berlaku,” katanya. “Ini tidak baik untuk negara.”

Tiada satu pun yang memperlahankan Republikan Dewan yang kelaparan untuk Biden mengalami ujian pemecatan sementara Donald Trump menghadapi empat kes mahkamah berasingan, yang kesemuanya boleh pergi ke perbicaraan dalam tempoh setahun akan datang. Dan mereka menggembleng strategi untuk menarik rakan-rakan GOP yang enggan: paksa undian dan dedahkan pembelot kepada kemarahan pembalasan dan serangan media sosial yang digerakkan MAGA.

“Biar saya beritahu anda perkara terhebat yang boleh berlaku,” kata Rep. Marjorie Taylor Greene dari Georgia kepada TIME. “Jika saya menjadi Speaker Dewan, saya akan meletakkan undi siasatan pemecatan ke lantai pada 12 September apabila kami kembali, sama ada ia gagal atau tidak. Kemudian saya akan membiarkan ahli-ahli yang mengundi menentangnya mendengar daripada pengundi mereka. Dan kemudian saya akan meletakkannya semula untuk undian sekali lagi, dan saya boleh menjamin mereka akan menyanyikan lagu yang berbeza.”

Ini adalah taktik yang telah berkesan untuk Republikan bersekutu Trump sebelum ini. Pada bulan Jun, Rep. Anna Paulina Luna memaksa undian untuk mengutuk Rep. Adam Schiff, Demokrat California yang memimpin pemecatan Trump pertama dan berkhidmat dalam Jawatankuasa 6 Januari, tetapi langkah itu gagal kerana 20 pembangkang GOP. Selepas Luna dan sekutunya mengatur kecaman media sosial terhadap pengkritik Republikan – dan mengeluarkan peruntukan yang akan mengenakan denda $16 juta kepada Schiff – ahli segar Florida itu memperkenalkan semula mosi itu seminggu kemudian. Kali ini, ia diluluskan melalui undian parti. Tidak ada Republikan yang mengundi menentangnya.

Kini, Republikan sedang meneroka cetak biru yang sama untuk meneruskan siasatan pemecatan, mekanisme rasmi yang memulakan proses pemecatan. “Saya tidak ada masalah menyebut nama,” kata Greene. Dalam temu bual itu, beliau menyebut Rep. Don Bacon dari Nebraska, Ken Buck dari Colorado, Brian Fitzpatrick dari Pennsylvania, Mike Lawler dari New York, Tom McClintock dari New York, dan Darrell Issa dari California sebagai penentang pemecatan. “Saya fikir orang perlu mula mengambil rakyat Amerika dengan serius dan bukannya risau tentang artikel buruk atau Demokrat yang mengatakan bahawa ia akan menjejaskan peluang pemilihan semula Republikan. Saya akan berhujah bahawa itu sangat bohong.”

Dia bukan yang tunggal. Rep. Matt Gaetz dari Florida, sekutu Trump yang lain, mengancam untuk memaksa undian untuk melancarkan siasatan, mencadangkan bahawa rakan Republikannya boleh bergerak untuk menggulingkan speaker jika McCarthy tidak meletakkan langkah itu di lantai.

Sepanjang musim panas, momentum telah membina dalam kalangan GOP untuk mengejar penyingkiran Presiden selepas dua pemberi maklumat IRS mendakwa bahawa Jabatan Keadilan memberi Hunter Biden perjanjian istimewa. Keghairahan mereka untuk memecat Biden semakin meningkat selepas mendapati bahawa dia menggunakan alias e-mel sebagai Naib Presiden. Republikan seperti Greene dan Gaetz berkata Jawatankuasa Pengawasan telah mengumpul aktiviti mencurigakan yang cukup untuk membenarkan siasatan penuh. Sekarang, Greene menegaskan dia tidak akan mengundi untuk membiayai kerajaan kecuali Republikan Dewan melakukan tepat itu.

McCarthy secara vokal menyokong pembukaan siasatan pemecatan tetapi menghadapi tentangan dalam persidangannya. Beberapa ahlinya, seperti Lawler, berada di daerah di mana Biden memenangi pada 2020 dan risau bahawa siasatan akan menjejaskan peluang pemilihan semula mereka, kata sumber. Ini adalah sentimen yang disuarakan oleh Demokrat, yang mengesyaki mereka akan mendapat manfaat secara politik daripada tontonan itu. “Teruskan. Lakukan, saya berani anda,” kata Sen. John Fetterman dari Pennsylvania kepada wartawan Rabu. “Ia hanya akan seperti lingkaran onani besar pada sayap kanan fringe.”

Namun Republikan lain, seperti Bacon, berkata siasatan kongres tidak berjaya membuktikan bahawa Biden melakukan jenayah atau salah laku tinggi. “Kita harus ada beberapa bukti langsung tentang jenayah yang menunjuk kepada Presiden,” kata Bacon kepada TIME. “Atau jika Presiden tidak menjawab saman atau menyediakan maklumat yang diminta, itu juga akan menjadi alasan untuk siasatan.” Sehingga itu, Bacon menambah, dia tidak akan goyah: “Kita tidak mahu pemecatan menjadi sesuatu yang kita lakukan dengan setiap presiden. Ia tidak sepatutnya menjadi politik balas dendam. Walaupun ia terasa bagus untuk membalas dendam, ia tidak baik untuk negara.”

Pentadbiran Biden telah menolak desakan GOP untuk memecat Biden sebagai direka lebih untuk menjejaskan prospek pemilihan Presiden 2024 daripada mempertanggungjawabkannya atas pelanggaran yang didakwa. “Jika Speaker McCarthy membuka siasatan pemecatan hanya untuk melemparkan daging merah kepada ahli paling ekstrem sayap kanan jauhnya, ia akan membuktikan selanjutnya bahawa ini tidak lebih daripada stunt politik tanpa bukti untuk menyerang Presiden secara tidak berasas,” kata jurucakap Rumah Putih Ian Sams kepada TIME.

Republikan, sebaliknya, telah berhujah bahawa mereka hanya meminta untuk membuka siasatan pemecatan untuk memperluas penyiasatan mereka terhadap Presiden dan anaknya Hunter yang sesat, yang penuntut persekutuan merancang untuk mendakwa kemudian bulan ini atas tuduhan senjata api. “Siasatan pemecatan sama sekali berbeza daripada pemecatan itu sendiri,” kata Greene. “Ia hanya siasatan. Ia seperti, bolehkah kami mengajukan soalan? Mari kita intip sedikit, hanya intipan kecil. Bagi saya, adalah absurd untuk tidak dapat mengundi ya untuk itu.”

Penyiasatan sedemikian berpotensi meletakkan Biden dalam dilema, menurut Michael Conway, seorang peguam yang berkhidmat sebagai penasihat Jawatankuasa Kehakiman Dewan Perwakilan untuk siasatan pemecatan 1974 terhadap bekas Presiden Richard Nixon. Salah satu daripada tiga artikel pemecatan yang dipertimbangkan terhadap Nixon, katanya, adalah kerana menentang siasatan pemecatan itu sendiri.

“Ini adalah kuasa tertinggi kongres dan keengganan Presiden untuk mematuhi saman itu sendiri adalah tindakan yang boleh dipecat,” kata Conway kepada TIME. “Kami tidak mempunyai keupayaan yang lebih besar untuk sebenarnya mendapatkan dokumen. Tetapi Perlembagaan memberi kami kuasa Dewan untuk memecat jika anda menghalang siasatan pemecatan. Itu sendiri adalah kesalahan yang boleh dipecat. Mereka boleh menghantar apa-apa jenis saman dan kemudian melalui undian partisan mengatakan Presiden tidak memberi kami apa yang kami minta.”

Oleh sebab itu, beberapa Republikan sederhana takut bahawa sebaik sahaja mereka memulakan proses memecat Biden, tidak ada jalan kembali. Dan mereka bersedia