Menganalisis Akhir The Nun II—Dan Tempatnya Dalam Alam Semesta Conjuring

Amaran: Post ini mengandungi spoiler untuk The Nun II.

Memandangkan The Nun meneroka asal-usul Valak, iaitu iblis utama dalam alam semesta Conjuring , tidak menghairankan bahawa filem itu berakhir dengan roh jahat diabolikal itu terlepas dari pengusiran kekal ke neraka. Kini, lima tahun selepas Nun asal menjadi kemasukan tertinggi dalam francais dengan jumlah kutipan box office global melebihi $365 juta, Valak (dilakonkan dalam bentuk biarawati oleh Bonnie Aarons) kembali untuk menimbulkan lebih banyak kekacauan iblis dalam sekuel baru.

The Nun II, ditayangkan pada 8 September, melompat empat tahun ke hadapan ke 1956, selepas Bapa Burke (Demián Bichir) meninggal dunia akibat kolera, Sister Irene (Taissa Farmiga) telah menyelinap ke dalam anonimiti di sebuah biara di Itali, dan Maurice (Jonas Bloquet) telah berpindah ke Perancis dan bekerja sebagai tukang kebun di sebuah sekolah berasrama. Malangnya, tidak lama kemudian terbongkar bahawa, selepas merasukinya dalam filem pertama, Valak telah menggunakan Maurice sebagai bekas untuk melakukan siri pembunuhan mengerikan di seluruh Eropah. Dan dengan itu, Sister Irene sekali lagi dipanggil oleh Vatican untuk memperbaiki situasi.

“Kita tahu dari filem pertama bahawa ada sesuatu yang mengerikan di dalam [Maurice],” kata pengarah Michael Chaves kepada MovieWeb. “Bahawa Valak melarikan diri dalam dirinya, dan peristiwa menarik Irene kembali pada lintasan berlanggar dengan teman lamanya.”

Bagaimana The Nun II berakhir?

Selepas Irene dan sahabat biarawati barunya Sister Debra (Storm Reid) mula menyiasat apa yang terjadi kepada mangsa Valak baru-baru ini, terungkap bahawa relik suci lain wujud yang berpotensi digunakan untuk menghentikan iblis itu: mata St. Lucy.

Menurut Gereja, Lucy adalah seorang santa yang matanya dicungkil oleh algojonya selepas mereka mengetahui bahawa dia tidak akan terbakar apabila dibakar. Valak, seorang malaikat yang dihalau oleh Tuhan, telah membunuh keturunan Lucy untuk menuntut kuasa suci mata itu untuk dirinya sendiri – dan lokasi terakhir yang diketahui tentang mata itu ternyata biara yang kemudian dijadikan sekolah berasrama tempat Maurice kini tinggal.

Dengan bantuan guru Kate (Anna Popplewell) dan anak perempuannya Sophie (Katelyn Rose Downey), Irene dapat menemui tempat rahsia di mana mata itu tersembunyi di kapel sekolah. Tetapi Valak adalah musuh yang kuat dan tidak akan dihentikan dengan mudah.

Pertarungan mengerikan antara kebaikan dan kejahatan berlaku di mana Valak akhirnya mendapat mata itu dan menggunakan kuasanya untuk mengangkat Irene ke udara dan membakarnya. Tetapi Irene tidak terbakar, mendedahkan bahawa dia juga keturunan St. Lucy. Dalam keperluan mukjizat, Irene dan Debra berdoa ke atas wain perjamuan yang tumpah di halaman semasa pertempuran untuk menjadikannya darah Kristus dan menggunakannya terhadap Valak. Iblis itu sekali lagi dihalau (sekurang-kurangnya buat masa ini) dan Maurice kembali seperti sediakala.

Bagaimana The Nun II sesuai dalam alam semesta Conjuring?

The Nun II adalah pelaksanaan kesembilan keseluruhan dalam francais The Conjuring tetapi yang ketiga secara kronologi, dengan filem Nun dimaksudkan untuk berfungsi sebagai kisah prakuel kepada peristiwa siri The Conjuring. Tetapi bintang Conjuring dan pasangan ahli gereja Ed dan Lorraine Warren (dilakonkan oleh Patrick Wilson dan Vera Farmiga) juga sudah mempunyai pertemuan mereka sendiri dengan Valak dalam The Conjuring 2.

Ditetapkan pada tahun 1977, filem Conjuring kedua melihat Warren melakukan perjalanan ke England untuk membantu sebuah keluarga yang diganggu oleh poltergeist di rumah majlis mereka di Enfield. Walau bagaimanapun, adegan pembukaan berlaku di rumah Amityville yang terkenal, di mana Lorraine ditarik ke dalam visi semasa seance di mana dia bertemu Valak buat kali pertama dan menyaksikan Ed ditikam.

Di Enfield, Lorraine akhirnya mendapati bahawa Valak berada di sebalik gangguan keluarga itu sepanjang masa. Dia berjaya mencegah kematian Ed dan menghalau Valak ke neraka dengan menyebut nama iblis itu secara langsung untuk mendapatkan kedaulatan ke atasnya.

Kita tahu dari filem Nun pertama bahawa pada suatu ketika sebelum peristiwa The Conjuring Warren melakukan eksorsisme ke atas Maurice yang dirasuk, menunjukkan bahawa dia nampaknya masih belum sepenuhnya terlepas dari cengkaman Valak pada akhir The Nun II. Pertemuan ini disarankan oleh adegan kredit tengah yang singkat, yang menunjukkan Warren menerima panggilan daripada Bapa Gordon (Steve Coulter), orang hubungan mereka di Gereja.

Persamaan antara Irene dan Lorraine – apatah lagi hakikat bahawa mereka dilakonkan oleh adik-beradik Farmiga sebenar – juga membuat sesetengah peminat berspekulasi bahawa mereka akan menjadi orang yang sama.