Mengapa Kevin McCarthy Begitu Takut Sehingga Membuka Siasatan Pemakzulan

Speaker Kevin McCarthy Delivers A Statement At The U.S. Capitol

Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, buletin politik TIME. Daftar di sini untuk mendapatkan cerita seperti ini dihantar ke peti masuk anda.

Tanpa mempunyai undi untuk meneruskan siasatan pemecatan terhadap Presiden Joe Biden, Speaker Dewan Kevin McCarthy pada hari Selasa membuat keputusan sepihak dan luar biasa untuk meneruskan siasatan peringkat jawatankuasa ke atas dakwaan mempengaruhi, rasuah, dan menyekat maklumat.

Secara ringkas, McCarthy telah memulakan proses untuk menyingkirkan Biden daripada kuasa tanpa mempunyai undi mencukupi di belakangnya untuk bermula. Sebaliknya, dia hanya akan menerbangkan dan berharap tiada sesiapa mempersoalkan kesahihan proses yang, apabila dilancarkan terakhir kali terhadap salah seorang daripada mereka sendiri tanpa undi direkodkan, telah disifatkannya sebagai helah politik.

Guaman McCarthy yang terbaru kepada sayap kanannya yang ekstrem mendedahkan tiga kebenaran: jawatannya sebagai speaker jauh lebih terancam daripada yang difahami orang di luar Lingkaran Beltway; minoriti kokusnya terus menentukan syarat-syarat agendanya; dan pertikaian perbelanjaan yang menanti di depan kini lebih mungkin mengakibatkan penutupan yang boleh menjejaskan ekonomi global lebih serius daripada yang dijangkakan secara meluas.

Pada bulan Januari, McCarthy mengambil masa 15 kali percobaan untuk mendapatkan jawatan speaker dan mendarat dengan harga membenarkan mana-mana ahli kokusnya untuk memanggil pemecatannya pada bila-bila masa. Oleh itu, dia sentiasa bergantung kepada sayap ekstremnya yang bising dan mudah teruja, dan mereka tidak begitu kagum dengan Dewan sekarang. Ini meninggalkan usaha berat membiayai kerajaan tergantung dengan hanya 11 hari bekerja sebelum kerajaan persekutuan berdepan penutupan kerana kehabisan wang.

Dalam mengumumkan langkah seterusnya ini, McCarthy secara aneh menggariskannya sebagai perlu kerana dia mendengar tuduhan – bukan bukti – salah laku semasa Biden menjadi Naib Presiden di bawah Barack Obama. Secara halus, lonjakan McCarthy bermaksud para pembuat undang-undang tidak lagi perlu berpura-pura kerja mereka untuk mengesan dakwaan rasuah dalam alam semesta Biden berkaitan dengan perundangan hipotetikal tetapi sebaliknya secara jelas untuk matlamat politik menendang Presiden keluar – satu usaha yang tidak pernah berjaya sebelum ini tetapi masih kekal sebagai pilihan yang dilindungi dalam sistem akauntabiliti Amerika yang berterusan.

Kedua-dua Bill Clinton dan Donald Trump mengambil undi penuh Dewan untuk melancarkan siasatan terhadap mereka. Kali ini, walaupun rungutan dari sayap kanan, tidak jelas sama ada terdapat sokongan mencukupi dalam kalangan 222 ahli Dewan Republikan untuk bermula. Republikan yang terdedah dan reaksioner sama-sama bertindak balas dengan masam terhadap pengumuman itu, bermakna pertaruhan McCarthy mungkin sudah terbukti gagal walaupun sebelum dia kembali ke pangkalan. Dan di Senat, tiada konservatif paling partisan pun memegang sebarang harapan bahawa ini adalah sesuatu yang lebih daripada lakonan persembahan yang dimaksudkan untuk menyenangkan basis parti yang dijanjikan pemecatan tetapi tidak pernah dijamin bagaimana ia akan berakhir.

Pada intipatinya, tuduhan terhadap Biden adalah bahawa, sebagai Naib Presiden, dia menggunakan pengaruhnya untuk membantu kepentingan perniagaan anaknya. Ahli-ahli Republikan Bukit mengakui mereka tidak mempunyai senjata api tetapi tetap berkeras bahawa mereka mempunyai cukup untuk mewajarkan siasatan lanjut, di mana arahan McCarthy memberi mereka sedikit perlindungan. Dengan terus mengajukan soalan, ahli-ahli Republikan Bukit berharap mereka dapat menggali sesuatu yang secara retrospektif membenarkan banyak masa dan wang yang dihabiskan mencari bukti yang, dalam setting jenayah, sudah diperlukan pada ketika ini untuk mengekalkan sarkas sedemikian.

“Ahli-ahli Republikan Dewan telah menyingkap tuduhan serius dan kredibel ke dalam kelakuan Presiden Biden,” kata McCarthy. “Jika digabungkan, tuduhan-tuduhan ini melukis gambaran budaya rasuah.”

Pemecatan, dengan sifatnya pada masa kini, adalah urusan politik. Kedua-dua pemecatan Trump berwarna-warni di Dewan oleh kepartisan buta. Pergerakan perlahan menuju pemecatan Biden tidak berbeza. Di mana Speaker ketika itu Nancy Pelosi terkenal menahannya selama yang dia mampu terhadap pemecatan pertama Trump, McCarthy kelihatan bersedia untuk membuang keberatan itu dengan pertukaran sokongan sayapnya.

Namun, persekutuan itu mungkin tidak wujud. Pengawal hadapan konservatif McCarthy tidak mempercayainya pada mulanya, meragui perjanjian had siling hutangnya, dan melihat penutupan segera kerajaan tidak pernah jauh dari pentas utama. Walaupun begitu, cabang zaitun itu tidak terbukti mencukupi, dan Freedom Caucus masih mendesak tindakan yang lebih cepat dan lebih pasti – walaupun tanpa secebis kredibiliti bahawa mereka mempunyai undi untuk meluluskan banyak apa-apa.

Pegangan McCarthy pada tukul speaker selemah yang pernah ada, tetapi pasukannya akan memberitahu anda dia pernah berada di sini sebelum ini dan mengetahui pegangan goyah itu. Walaupun majoriti nipis, gabungan renggang dan berkecamuk, dan hubungan yang meragukan dengan pemimpin didakwa parti di Bedminster, N.J., McCarthy entah bagaimana kekal di puncak susunan kepimpinan GOP di Dewan. Ramalan kejatuhannya terbukti, setakat ini, terlalu awal. Daya tahannya adalah satu yang menentang sejarah dan graviti. McCarthy telah bertahan setakat ini sebagai seorang yang mampu hidup, sering walaupun usaha terbaiknya untuk tersandung. Namun, nasib baik adalah sumber terhad, dan McCarthy terus mengujinya. Pilihan untuk memperakui siasatan pemecatan – dan melakukannya tanpa undi – adalah satu lagi ujian tekanan nasib baiknya.

Membuat kefahaman tentang apa yang penting di Washington. Daftar untuk buletin D.C. Brief.