Menghadapi Tekanan dari Kanan Keras, McCarthy Arahkan Dewan untuk Membuka Siasatan Pemakzulan Biden

House Speaker McCarthy Addresses Members Of The Media

Pengerusi Dewan Perwakilan Rakyat Kevin McCarthy mengarahkan sebuah jawatankuasa Dewan untuk membuka siasatan rasmi pemecatan terhadap Presiden Joe Biden berhubung urusan perniagaan keluarganya, meningkatkan siasatan Republikan yang bermula pada bulan Januari di tengah-tengah tekanan yang semakin meningkat dari sayap kanan parti itu.

Siasatan itu akan memberi tumpuan kepada sama ada Biden memainkan peranan atau mendapat manfaat daripada urusan perniagaan luar negara anaknya Hunter Biden, McCarthy mengumumkan dalam ucapan ringkas di Capitol pada hari Selasa. Beliau berkata bahawa siasatan Dewan Perwakilan Rakyat telah mendapati wujud “budaya rasuah” di sekitar keluarga Biden dan menuduh Presiden itu berbohong tentang pengetahuannya mengenai urusan perniagaan anaknya.

“Ini adalah tuduhan penyalahgunaan kuasa, halangan dan rasuah dan memerlukan siasatan lanjut oleh Dewan Perwakilan Rakyat,” kata McCarthy. “Itulah sebabnya hari ini saya mengarahkan jawatankuasa Dewan kita untuk membuka siasatan rasmi pemecatan terhadap Presiden Joe Biden.”

Siasatan berbulan-bulan Jawatankuasa Pengawasan Dewan masih belum menemui bukti bahawa Presiden itu mendapat keuntungan daripada urusan perniagaan anaknya, walaupun beberapa anggota Republikan Dewan berhujah bahawa terdapat maklumat yang mencukupi untuk mewajarkan siasatan lanjut.

McCarthy melangkau undian penuh Dewan tentang sama ada untuk meneruskan siasatan pemecatan—perubahan strategi yang ketara selepas sebelum ini berkata beliau tidak akan melancarkan siasatan tanpa undian. Pada tahun 2019, McCarthy mengkritik ketika itu Pengerusi Dewan Perwakilan Nancy Pelosi kerana membuka siasatan pemecatan pertama ke atas bekas Presiden Donald Trump tanpa undian penuh Dewan.

Langkah untuk melancarkan siasatan rasmi pemecatan memberi penyiasat kongres lebih kuasa untuk menyiasat kewangan keluarga Biden. Penyiasat, contohnya, boleh mengeluarkan saman untuk rekod bank Biden dan ahli keluarganya.

Siasatan Dewan datang pada masa yang sensitif bagi McCarthy, yang telah cuba untuk menyenangkan ahli-ahli sayap kanan jauh yang mengancam untuk menyingkirkannya sambil bergelut untuk meluluskan undang-undang yang diperlukan untuk mengelakkan penutupan kerajaan pada akhir bulan ini.

Selama berminggu-minggu, McCarthy telah memberi isyarat bahawa beliau mahu meneruskan siasatan pemecatan terhadap Biden, tetapi beliau kekurangan bilangan untuk berbuat demikian di tengah perpecahan GOP. Beberapa anggota Republikan Dewan menunjukkan bahawa siasatan kongres gagal membuktikan bahawa Biden melakukan jenayah atau salah laku yang serius, dan bahawa mereka tidak akan menyokong siasatan kecuali penyiasat dapat mengaitkan urusan perniagaan Hunter Biden dengan bapanya.

Jurucakap Rumah Putih Ian Sams menanggapi siasatan pemecatan dengan menyebutnya sebagai “politik melampau pada tahap terburuknya.”

“Ahli-ahli Republikan Dewan telah menyiasat Presiden selama 9 bulan, dan mereka tidak menemui sebarang bukti salah laku,” tulis Sams dalam pos di X, platform yang dahulunya dikenali sebagai Twitter. “Ahli-ahli GOP mereka sendiri telah berkata demikian. Dia bersumpah untuk mengadakan undian untuk membuka pemecatan, sekarang dia berbalik kerana dia tidak mempunyai sokongan.”

Siasatan itu akan diketuai oleh Ahli Republikan James Comer dari Jawatankuasa Pengawasan, Jim Jordan dari Jawatankuasa Kehakiman, dan Jason Smith dari Jawatankuasa Cara dan Sarana. “Kami komited untuk mendapatkan jawapan untuk orang awam – tidak lebih, tidak kurang,” kata McCarthy. “Kami akan pergi ke mana sahaja bukti membawa kami.”