Menyelaraskan Kitaran Tidak Akan Membaiki Kebugaran Wanita

Wanita dalam pelbagai pose senaman

Walaupun kebanyakan siri video dan program yang terdapat di laman web “kesejahteraan holistik”/kecergasan yang popular – Alo Moves – yang dimiliki oleh jenama pakaian aktif trendi Alo Yoga – dikendalikan oleh pengajar individu, tawaran terbaru syarikat itu ditandai dengan gambar dan video empat orang wanita yang ditarik rapat antara satu sama lain dan menjelajahi pantai Hawaii.

Ia adalah persembahan yang jelas simbolik bagi program SYNCD syarikat yang baru, koleksi 24 video yang direka untuk membimbing pengguna melalui aktiviti jaga diri dan kecergasan yang disesuaikan untuk setiap daripada empat fasa kitaran haid. Program ini, yang dilancarkan pada akhir Ogos, adalah yang terkini – dan mungkin bukan yang terakhir – dalam gelombang tawaran daripada pembekal kecergasan dan kesihatan yang ingin memanfaatkan populariti baru-baru ini kaedah latihan yang dikenali sebagai “penyelarasan kitaran”. Tidak seperti pendekatan latihan semasa haid yang digunakan oleh wanita atlet selama berdekad-dekad, penyelarasan kitaran menjemput orang yang sama untuk membenarkan senaman mereka – dan sering kali, unsur gaya hidup lain – ditentukan bukan sahaja oleh tempoh mereka, tetapi oleh keseluruhan kitaran haid mereka. Empat pengajar yang memimpin kelas SYNCD, menurut Alo Moves, semuanya pengamal tekun strategi itu.

Penyelarasan kitaran adalah salah satu topik terbesar dalam kesihatan wanita pada masa ini. Sejak keluaran program penyelarasan kitaran Nike melalui aplikasi Nike Training Club pada tahun 2022, carian Google untuk istilah itu telah meningkat lebih daripada tiga kali ganda. Enam bulan kebelakangan ini menyaksikan letupan program dan aplikasi di rumah, termasuk tawaran daripada pemain utama seperti aplikasi penjejak tempoh Flo, penjejak aktiviti WHOOP, dan syarikat kecergasan di rumah Tonal. Di TikTok dan Instagram, beberapa pencipta kecergasan peribadi menawarkan rancangan mereka sendiri secara dalam talian dengan bayaran, direka untuk pengikut menggunakan aplikasi penjejak tempoh. Jika jenama gaya hidup atau senaman kegemaran anda sendiri masih belum menggalakkan penyelarasan kitaran, kemungkinan besar mereka mempunyai sesuatu yang sedang dirancang.

Secara teori, pendekatan sedemikian kedengaran seperti perubahan yang dialu-alukan, memandangkan wanita secara historikal telah dikecualikan daripada sains sukan; dalam amalan, pakar mengatakan bahawa program-program ini boleh terlalu murah hati dalam tafsiran mereka tentang sejumlah kecil penyelidikan tentang kesan fizikal dan emosi kitaran haid. Di mana pencipta kandungan dan syarikat di sebalik program baru mengatakan penyelarasan kitaran boleh membantu orang lebih peka terhadap tubuh mereka, pengkritik bimbang bahawa teknik itu boleh menggalakkan visi tubuh haid yang merendahkan dan sempit secara memudaratkan.

Kekhususan program ini tidak boleh diterapkan kepada semua orang, kata Tory Eisenlohr-Moul, seorang psikiatri klinikal di University of Illinois di Chicago. “Berdasarkan apa yang kita ketahui tentang betapa berbezanya orang bertindak balas terhadap kitaran … anda menyumbang kepada idea misoginis bahawa semua wanita didorong oleh hormon mereka.”

Hormon sepanjang kitaran

Penyelarasan kitaran memanfaatkan obsesi dunia kesejahteraan semasa terhadap hormon, pengutus kimia yang menggerakkan fungsi fisiologi utama tubuh. Satu idea utama yang digalakkan oleh pengaruh kecergasan dan pemakanan yang pertama kali membuat penyelarasan kitaran popular secara dalam talian adalah idea bahawa tubuh yang sihat adalah tubuh di mana hormon yang tidak ditentukan “seimbang”. Matlamat mereka adalah untuk mengawal pengawal tubuh, yang pada orang sihat berubah-ubah mengikut keperluan untuk melakukan perkara seperti mengekalkan suhu teras anda dan membuat anda tidur selepas hari yang panjang.

Tidak seperti usaha mengimbangi hormon, walau bagaimanapun, penyelarasan kitaran adalah tentang memanjakan, bukan mengawal, naik turun semula jadi hormon tertentu. Kitaran haid dikendalikan oleh hormon tertentu, seperti hormon merangsang folikel dan lutein, dan menyebabkan turun naik yang hampir berterusan dalam yang lain, termasuk estrogen, progesteron dan testosteron. Kita tahu banyak tentang apa corak ini kelihatan seperti dan beberapa kesan piawai mereka pada tubuh yang muncul sepanjang empat fasa kitaran. Semasa fasa luteal akhir, misalnya, yang berlaku tepat sebelum haid, progesteron merosot, yang boleh mempunyai kesan mendestabilisasi mood. Dalam kes serius, ini diiktiraf sebagai gangguan disforik prahaid (PMDD), tetapi hampir sesiapa yang pernah menjadi remaja perempuan atau tinggal dengan satu telah mengalami beberapa kesan mental progesteron. Puncak dan lembah yang sama terdokumentasi dengan baik dalam libido, pengawalan suhu, kesihatan kulit, dan persepsi rasa, semuanya mungkin, tetapi berbeza dari orang ke orang.

Walaupun aplikasi penyelarasan yang berbeza mempunyai pendekatan yang berbeza – sesetengah lebih tertumpu kepada peminat senaman, yang lain mempunyai aura New Age – mereka semua agak sama apabila ditanggalkan ke rancangan kecergasan mereka. Semasa kitaran haid, senaman yang dicadangkan adalah aktiviti ringkas seperti yoga dan pilates yang lembut, walaupun Nike mencadangkan latihan interval intensiti tinggi, atau HIIT, bagi mereka yang mempunyai tenaga. HIIT cenderung disyorkan untuk fasa folikel, yang berlaku selama sekitar seminggu setengah selepas haid, apabila pengguna diberitahu untuk mengharapkan kelimpahan kelajuan, kuasa, dan kreativiti. Fasa ovulasi yang jauh lebih pendek juga beroktan tinggi, sementara dalam fasa luteal pengguna digalakkan untuk menerima penurunan tenaga semula jadi dengan memberi tumpuan kepada senaman fleksibiliti dan pergerakan impak rendah lain.

“Berdasarkan pengalaman saya, dan pengetahuan saya tentang anatomi, dan fisiologi, dan kitaran haid, saya rasa ada sedikit kebenaran di dalamnya,” kata Amy Tremback-Ball, profesor fisioterapi di Universiti Misericordia yang telah mengkaji kesan kitaran haid pada atlet kolej wanita. “Bagi mereka yang mungkin berlatih untuk sesuatu dan tahu bahawa mereka akan meningkat – seperti menambah dua batu atau empat batu dalam larian – saya rasa ada masa yang lebih baik untuk melakukannya untuk mengelakkan kecederaan.” Tremback-Ball, bekas ultramaraton, berkata bahawa kecederaan larian paling seriusnya berlaku semasa fasa lutealnya, ketika tisu penyambung boleh melemah.

Walau bagaimanapun, tiada satu pun program yang menangani lanskap hormon unik bagi bilangan yang semakin meningkat orang yang menggunakan apa-apa bentuk kawalan kelahiran hormon, termasuk pil, tampalan, dan IUD, serta mereka yang mengandung, menopaus, menghidap gangguan endokrinologi, atau menggunakan apa-apa terapi hormon. Walaupun produk masa depan mungkin akan menangani populasi ini, buat masa ini apl penyelarasan kitaran kekal tertumpu secara eksklusif pada mereka dengan haid yang tidak diubah.

Apa kata penyelidikan?

Program penyelarasan kitaran sering mendakwa mereka direka menggunakan penyelidikan terkini tentang prestasi atletik sepanjang kitaran, tetapi sering mengabaikan bahawa hampir semua penyelidikan itu telah dilakukan pada atlet wanita elit, yang tidak mewakili pelanggan tipikal program ini. Lebih-lebih lagi, penyelidikan masih kurang daripada sedekad, dan letupan kajian awal dalam beberapa tahun kebelakangan ini masih menimbulkan lebih banyak persoalan daripada menjawabnya. Antara penemuan mereka termasuk kemungkinan bahawa membina otot mungkin lebih mudah pada bahagian kitaran tertentu dan bahawa terdapat hubungan antara kadar kecederaan ortopedik yang lebih tinggi dalam kalangan atlet wanita dan tisu penyambung yang longgar semasa fasa luteal. Walau bagaimanapun, kajian ini masih terlalu awal untuk memberikan gambaran yang jelas tentang bagaimana seseorang harus menyesuaikan latihan mereka. “Kami masih belum mempunyai data yang cukup untuk menyokong [penyelarasan kitaran] sepenuhnya,” kata Tremback-Ball.