NASA Akan Gunakan Satelit Canggih dan AI untuk Lebih Baik Mengaji UFO

After a yearlong study into UFOs, NASA released a report on Sept. 14, 2023, about what it needs to better understand unidentified flying objects from a scientific point of view.

(CAPE CANAVERAL, Fla.) — NASA berkata Khamis bahawa kajian UFO akan memerlukan teknik saintifik baru, termasuk satelit canggih serta perubahan dalam cara objek terbang yang tidak dikenali dipersepsikan.

Agensi angkasa lepas itu mengeluarkan penemuan selepas kajian setahun ke dalam UFO.

Dalam laporan 33 halaman, pasukan bebas yang dilantik oleh NASA memberi amaran bahawa persepsi negatif mengenai UFO menimbulkan halangan untuk mengumpul data. Tetapi pegawai berkata penglibatan NASA sepatutnya membantu mengurangkan stigma mengenai apa yang dipanggil UAP, atau fenomena anomali yang tidak dikenali.

Pentadbir NASA Bill Nelson berkata agensi itu mahu mengalih perbualan mengenai UAP “daripada sensasionalisme kepada sains”. Nelson menambah panel itu tidak menemui bukti bahawa UAP mempunyai asal usul luar angkasa.

Panel 16 ahli mencatat bahawa kecerdasan buatan dan pembelajaran mesin adalah penting untuk mengenal pasti kejadian yang jarang berlaku, termasuk UFO.

“NASA akan melakukan ini secara telus,” kata Nelson.

Pada satu-satunya mesyuarat awam awal tahun ini, pasukan bebas yang dipilih oleh agensi angkasa lepas itu menegaskan tidak ada bukti konklusif tentang kehidupan luar angkasa yang dikaitkan dengan UFO.

Tiada fail rahsia tertinggi yang diakses oleh saintis, pakar penerbangan dan kecerdasan buatan, dan bekas angkasawan NASA Scott Kelly, orang Amerika pertama yang menghabiskan hampir setahun di angkasa lepas. Sebaliknya, kumpulan 16 orang itu bergantung kepada data tidak sulit dalam usaha untuk lebih memahami penglihatan yang tidak dapat dijelaskan di langit.

NASA berkata terdapat begitu sedikit pemerhatian berkualiti tinggi sehingga tiada kesimpulan saintifik yang boleh dibuat.

Kerajaan merujuk kepada penglihatan yang tidak dapat dijelaskan sebagai UAP berbanding UFO. NASA mentakrifkannya sebagai pemerhatian di langit atau tempat lain yang tidak dapat dengan mudah dikenal pasti atau dijelaskan secara saintifik.

Kajian itu dilancarkan setahun yang lalu dan menelan belanja kurang daripada $100,000.