Negara-negara Kumpulan 20 Masih Belanjakan Bilion-bilion Dolar Menyokong Industri Bahan Api Fosil

Bendera negara-negara peserta di dalam pusat media antarabangsa di tempat G20, menjelang permulaannya di New Delhi pada 7 Sept. 2023.

Banyak yang dibincangkan mengenai perjanjian yang dicapai oleh perunding antarabangsa di KTT G20 di New Delhi pada akhir minggu lalu, yang termasuk cadangan menggalakkan untuk negara-negara menggandakan kapasiti tenaga boleh diperbaharui mereka menjelang 2030. Tetapi komitmen itu kekurangan janji kuat yang sepadan untuk menghapuskan bahan api fosil, satu keperluan penting menurut laporan stok global PBB mengenai kemajuan dunia dalam memerangi perubahan iklim. Dan terkubur dalam deklarasi para pemimpin, adalah satu matlamat lama, hantu pertemuan iklim silam, yang mempersoalkan keupayaan ahli politik dunia untuk mengenepikan politik demi pemotongan pelepasan: untuk “menghapuskan dan merasionalisasikan, dalam jangka sederhana, subsidi bahan api fosil yang tidak cekap yang menggalakkan penggunaan sia-sia.”

Matlamat itu, untuk menghentikan penggunaan dana awam untuk mencondongkan skala demi bahan api fosil, adalah yang paling mudah dalam memerangi perubahan iklim: jika kita mahu menghapuskan bahan api fosil, langkah pertama yang baik adalah berhenti menggunakan dolar pembayar cukai untuk menarik mereka keluar dari tanah. Matlamat untuk mula menghapuskannya, dengan syarat berat (perhatikan kami kelihatannya hanya mahu menghapuskan subsidi karbon yang “tidak cekap”) pertama kali diterima pakai oleh G20 jauh kembali pada tahun 2009, dan mereka terus menangguhkannya sejak itu.

Dalam beberapa hal, sangat mengejutkan sejauh mana negara-negara yang pemimpinnya bercakap besar tentang iklim, AS tidak dikecualikan, masih menyokong secara kewangan. Malah, AS adalah salah satu pesalah terbesar, terutamanya memandangkan dengan kekayaan relatifnya ia mampu menampung kesan pemotongan subsidi ke atas harga tenaga untuk warganegara yang lebih miskin. Negara-negara pengeluar petroleum seperti Arab Saudi dan Rusia juga termasuk dalam pesalah terburuk, membelanjakan jumlah besar mensubsidi bahan api fosil berbanding saiz ekonomi mereka. Dan bukannya menurun dalam beberapa bulan kebelakangan ini, subsidi bahan api fosil global sebenarnya hampir berganda antara 2021 dan 2022, menurut Tabung Kewangan Antarabangsa.

Sebab yang mungkin untuk itu adalah serangan Rusia ke atas Ukraine, dan goncangan sepadan yang pecahnya perang hantar melalui sistem tenaga global. Peristiwa itu banyak menggambarkan mengapa kita masih terperangkap menyumbang wang kepada pengekstrak minyak dan gas. Secara geostrategik, ia membayar untuk negara-negara terus mengekalkan pengekstrak minyak dan gas pesisiran dengan gembira memompa, supaya tiada siapa boleh memotong bekalan negara anda. Dan tenaga murah, seperti yang akan diberitahu oleh pemimpin rejim autokratik seperti Iran, hanyalah politik yang baik. Potong subsidi dengan cara yang menyakiti rakyat biasa yang bekerja, dan anda mungkin berakhir dengan rusuhan di jalanan, seperti di Angola awal musim panas ini.

Dilema-dilema itu bukan alasan untuk tidak bertindak. Namun deklarasi New Delhi mengatakan bahawa para pemimpin akan “meningkatkan usaha kami untuk melaksanakan komitmen [mengenai subsidi] yang dibuat pada 2009.” Yang kurang adalah apa-apa mengatakan apa usaha itu mungkin melibatkan. Bagi para pemimpin, panggilan yang sukar seperti menghapuskan subsidi selalunya boleh menunggu tahun depan, atau kitaran pilihan raya seterusnya. Lebih baik lagi, ahli politik seterusnya yang berkuasa boleh berurusan dengan sakit kepala itu. Menangguhkannya berfungsi dengan baik untuk ahli politik selama 14 tahun yang lalu. Hanya kita yang lain yang membayar harganya.

Versi cerita ini juga muncul dalam surat berita Climate is Everything. Untuk langganan, klik di sini.