Pegawai Menemui Serpihan Jet Pejuang F-35 yang Hilang di Carolina Selatan

Missing-Fighter-Jet-Debris

(NORTH CHARLESTON, S.C.) – Tapak kemalangan bagi pesawat pejuang halimunan yang hilang pada hujung minggu lepas selepas juruterbangnya menghempaskan diri telah ditemui pada hari Isnin di Carolina Selatan luar bandar selepas tentera meminta bantuan orang ramai untuk mencari pesawat yang dibina untuk mengelak pengesanan.

Medan serpihan telah ditemui di Daerah Williamsburg, kira-kira dua jam timur laut Pangkalan Bersama Charleston. Penduduk diminta mengelakkan kawasan itu sementara pasukan pemulihan bekerja untuk mengamankannya.

“Kami memindahkan perintah insiden kepada USMC malam ini, ketika mereka memulakan proses pemulihan,” pangkalan itu menyiarkan pada hari Isnin di platform media sosial X.

Pihak berkuasa telah mencari jet itu sejak juruterbang, yang namanya belum didedahkan, terjun payung ke selamat ke dalam kejiranan North Charleston kira-kira pukul 2 petang Ahad. Dia dibawa ke hospital, di mana keadaannya stabil, kata Mejar Melanie Salinas dari Kor Marin.

“Insiden itu sedang disiasat, dan kami tidak dapat memberikan butiran tambahan untuk mengekalkan integriti proses penyiasatan,” Kor Marin berkata dalam kenyataan akhbar pada malam Isnin.

Kor Marin mengumumkan awal Isnin bahawa ia menangguhkan operasi penerbangan selama dua hari selepas kemalangan jet pejuang itu – kemalangan mahal ketiga dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Jeneral Eric Smith, panglima bertindak Kor Marin, memerintahkan penangguhan sementara pihak berkuasa mencari pesawat FB-35B Lightning II yang hilang berhampiran dua tasik Carolina Selatan.

Ini adalah peristiwa ketiga yang didokumenkan sebagai “kesilapan Kelas-A” dalam tempoh enam minggu kebelakangan ini, menurut pengumuman Kor Marin. Insiden sedemikian berlaku apabila kerosakan mencapai AS$2.5 juta atau lebih, pesawat Jabatan Pertahanan dimusnahkan, atau seseorang meninggal atau mengalami kecacatan kekal.

Panglima akan menghabiskan penangguhan menguatkan dasar, amalan dan prosedur penerbangan selamat dengan Marin mereka, menurut kenyataan Isnin itu.

Pengumuman itu tidak memberi butiran tentang dua insiden sebelumnya. Tetapi pada bulan Ogos, tiga Marin AS terbunuh dalam kemalangan pesawat tiltrotor V-22B Osprey semasa latihan di Australia, dan seorang juruterbang Kor Marin terbunuh apabila jet tempurnya terhempas berhampiran pangkalan San Diego semasa penerbangan latihan.

Koperal Christian Cortez, seorang Marin dari Sayap Pesawat Marin Ke-2, berkata butiran tentang apa yang mendorong juruterbang itu menghempaskan diri dari pesawat pada hari Ahad sedang disiasat.

Berdasarkan lokasi dan trajektori pesawat yang hilang, pencarian pada mulanya tertumpu pada Tasik Moultrie dan Tasik Marion, kata Sarjan Mejar Kanan Heather Stanton di Pangkalan Bersama Charleston. Kedua-dua tasik itu berada di utara North Charleston.

Helikopter Jabatan Penegakan Undang-undang Negeri Carolina Selatan menyertai pencarian selepas beberapa cuaca buruk reda di kawasan itu, kata Stanton. Pegawai tentera merayu dalam siaran dalam talian pada hari Ahad agar mana-mana bantuan daripada orang ramai untuk mengesan pesawat itu.

Juruterbang F-35 kedua pulang dengan selamat ke Pangkalan Bersama Charleston, kata Salinas.

Pesawat dan juruterbang itu dari Skuadron Latihan Serangan Pejuang Marin 501 dengan Sayap Pesawat Marin Ke-2 yang berpangkalan di Beaufort, berhampiran pantai Carolina Selatan.