Pegawai Polis Seattle Yang Bergurau Selepas Kematian Wanita Berkata Kenyataan Disalah Tafsir

Seattle-Police-Killed-Woman

(SEATTLE) – Sebuah agensi pengawas bandar sedang menyiasat selepas kamera badan merakamkan seorang pemimpin kesatuan Polis Seattle bergurau dengan yang lain berikutan kematian seorang wanita yang dilanggar dan maut oleh sebuah kereta peronda polis ketika dia menyeberangi jalan.

Daniel Auderer, yang merupakan naib presiden Kesatuan Pegawai Polis Seattle, menjawab adegan kemalangan 23 Januari di mana pegawai lain, Kevin Dave, melanggar dan membunuh Jaahnavi Kandula, 23 tahun, di penyeberangan pejalan kaki. Dave memandu pada 74 mph (119 kmh) dalam perjalanan ke panggilan overdos, dan Auderer, seorang pakar pengenalan dadah, ditugaskan untuk menilai sama ada Dave terjejas, The Seattle Times melaporkan.

Selepas itu, Auderer meninggalkan kamera badannya hidup ketika dia menelefon Presiden Guild Mike Solan untuk melaporkan apa yang berlaku. Dalam rakaman yang dikeluarkan oleh jabatan polis Isnin, Auderer ketawa dan mencadangkan bahawa kehidupan Kandula mempunyai “nilai terhad” dan bandar harus “hanya menulis cek.”

“Sebelas ribu dolar. Dia berusia 26 juga,” kata Auderer, secara tidak tepat menyatakan umur Kandula. “Dia mempunyai nilai terhad.”

Rakaman itu tidak menangkap kenyataan Solan.

Auderer mahupun Solan tidak menjawab e-mel dari The Associated Press yang meminta komen.

Walau bagaimanapun, seorang hos bual bicara konservatif di KTTH-AM, Jason Rantz, melaporkan bahawa dia telah mendapatkan kenyataan bertulis Auderer yang diberikan kepada pejabat Akauntabiliti Polis Bandar. Di dalamnya, Auderer berkata bahawa Solan telah meratapi kematian itu dan bahawa komen-komen sendiri dimaksudkan untuk meniru bagaimana peguam bandar mungkin cuba meminimumkan liabiliti untuk itu.

“Saya bermaksud komen itu sebagai ejekan terhadap peguam,” tulis Auderer, menurut KTTH. “Saya ketawa pada kelucuan bagaimana insiden ini dilakukan tuntutan dan kelucuan bagaimana saya menyaksikan insiden ini bermain sebagai dua pihak yang tawar-menawar atas tragedi.”

Stesen itu melaporkan bahawa Auderer mengakui dalam kenyataan itu bahawa sesiapa yang mendengar sisi perbualannya sahaja “akan dengan betul percaya saya tidak sensitif terhadap kehilangan nyawa manusia.” Komen itu “bukan dibuat dengan niat jahat atau hati yang keras,” katanya, tetapi “sebaliknya.”

Kes di hadapan Pejabat Akauntabiliti Polis ditetapkan sebagai sulit. Associated Press tidak dapat segera mengesahkan butiran kenyataan Auderer.

Stesen itu berkata Auderer melaporkan dirinya kepada pejabat akauntabiliti selepas menyedari komen-komen beliau telah dirakam, kerana dia menyedari publisiti mereka boleh memudaratkan kepercayaan masyarakat terhadap Jabatan Polis Seattle.

Dalam kenyataan bertulis pada papan kenyataan dalam talian, jabatan itu berkata video itu “dikenal pasti dalam urusan biasa perniagaan oleh kakitangan jabatan, yang, bimbang tentang sifat kenyataan yang didengar pada video itu, dengan sewajarnya meningkatkan kebimbangan mereka melalui rantaian perintah mereka.” pejabat Ketua Adrian Diaz merujuk perkara itu ke pejabat akauntabiliti, menurut kenyataan itu.

Tidak serta-merta jelas sama ada kedua-dua Auderer dan pejabat ketua telah melaporkan perkara itu kepada pejabat, atau bila Auderer mungkin telah berbuat demikian. Gino Betts Jr., pengarah Pejabat Akauntabiliti Polis, memberitahu The Seattle Times siasatan itu bermula selepas peguam jabatan polis menghantar e-mel ke pejabat pada awal Ogos.

Kandula bekerja ke arah lulus pada Disember dengan ijazah sarjana dalam sistem maklumat dari kampus Seattle Northeastern University. Selepas kematiannya, bapa saudaranya, Ashok Mandula, dari Houston, mengatur untuk menghantar jenazahnya kepada ibunya di India.

“Keluarga tidak ada apa-apa untuk dikatakan,” katanya kepada The Seattle Times. “Kecuali saya tertanya-tanya jika anak perempuan atau cucu perempuan lelaki ini mempunyai nilai. Nyawa adalah nyawa.”

Pejabat Pendakwa Raya County King menjalankan semakan jenayah kemalangan itu.

Kontroversi mengenai kenyataan Auderer datang apabila seorang hakim persekutuan bulan ini mengakhiri kebanyakan pengawasan persekutuan terhadap jabatan polis di bawah perintah persetujuan 2012 yang dimaksudkan untuk menangani kebimbangan mengenai penggunaan kekerasan, kepercayaan masyarakat dan isu-isu lain.

Organisasi pengawasan polis Seattle lain, Suruhanjaya Polis Komuniti, menyebut audio itu “menyayat hati dan mengejutkan tidak sensitif.”

“Rakyat Seattle layak mendapat yang lebih baik daripada jabatan polis yang bertanggungjawab untuk menggalakkan kepercayaan dengan masyarakat dan memastikan keselamatan awam,” kata ahli-ahli suruhanjaya itu dalam kenyataan bersama.