Pembunuh melarikan diri di Pennsylvania telah tukar rupa: Polis

PHOENIXVILLE, Pa. — Pihak berkuasa mengatakan seorang pembunuh yang melarikan diri yang telah mengelak ditangkap sejak memecah keluar dari penjara tenggara Pennsylvania seminggu setengah yang lalu kelihatannya telah keluar dari kawasan pencarian, menukar penampilannya dan kini sedang diburu dalam kenderaan curi.

Polis Negara Pennsylvania berkata dalam satu kenyataan Ahad pagi bahawa Danelo Souza Cavalcante dilihat pada waktu malam berhampiran Phoenixville di utara Chester County, lebih 20 batu (32 kilometer) timur laut kawasan yang sehingga kini menjadi tumpuan pencarian. Walau bagaimanapun, tidak lama sebelum tengah hari Ahad, mereka berkata penduduk Phoenixville mungkin tidak lagi melihat kehadiran penguatkuasaan undang-undang yang besar kerana “petunjuk siasatan telah muncul yang menunjukkan Cavalcante tidak lagi berada di kawasan itu.”

Cavalcante kini bersih cukur dan memakai baju hoodie kuning atau hijau, topi besbol hitam, seluar penjara hijau dan kasut putih, kata polis. Dia memandu van Ford Transit Putih 2020 yang mempunyai unit pendingin di atas dan dilaporkan dicuri oleh Baily’s Dairy dan mempunyai pendaftaran Pennsylvania ZST8818.

Cavalcante, 34, melarikan diri dari Penjara Chester County pada 31 Ogos sementara menunggu pemindahan ke penjara negeri selepas dihukum penjara seumur hidup kerana membunuh bekas teman wanitanya pada 2021. Pendakwa mengatakan dia mahu menghalangnya memberitahu polis bahawa dia dikehendaki dalam satu pembunuhan di negara asalnya Brazil.

Phoenixville kira-kira 13 batu (21 kilometer) timur laut penjara dan lebih 20 batu (32 kilometer) timur laut taman botani Longwood Gardens yang menjadi pusat pencarian beberapa hari kebelakangan ini. Polis pada Sabtu melaporkan dua penampakan Cavalcante yang disahkan lagi dalam kawasan pencarian itu. Longwood Gardens memaparkan notis mengatakan pencarian “telah berpindah ke utara komuniti kami” tetapi ia kekal ditutup sementara “menilai keadaan taman kami.”

Pihak berkuasa menggambarkan Cavalcante sebagai sangat berbahaya. Polis meminta sesiapa yang mempunyai maklumat untuk menelefon 911. Ganjaran $20,000 ditawarkan untuk maklumat yang membawa kepada penangkapannya.

Lt. Kol. George Bivens dari polis negeri berkata Jumaat bahawa kira-kira 400 anggota mengambil bahagian dalam pencarian pinggir bandar tenggara Philadelphia, tanah pertanian dan taman botani yang luas itu, termasuk pasukan taktikal dalam pakaian tempur penuh, anjing pengesan, dan pegawai menunggang kuda serta pesawat udara.

Pegawai di Kennett Square, kira-kira 6.5 batu (10 kilometer) dari penjara daerah, berkata festival cendawan tahunan akan diteruskan seperti dijadualkan pada hari Sabtu dan Ahad walaupun pencarian sedang berlangsung, meyakinkan pelawat bahawa “semua langkah berjaga-jaga dan protokol yang perlu” telah dilaksanakan.

Pihak berkuasa pada Jumaat mengumumkan pemecatan pengawal menara penjara yang bertugas ketika Cavalcante memanjat dinding dengan merangkak naik dari kawasan rekreasi, memanjat kawat berduri, berlari di atas bumbung dan melompat ke tanah. Pelariannya tidak dikesan selama lebih satu jam sehingga pengawal mengira bilangan banduan.

Pelarian Cavalcante dan pencarian telah menarik perhatian antarabangsa dan menjadi berita besar di Brazil, di mana pendakwa di negeri Tocantins mengatakan dia dituduh atas “pembunuhan kualifikasi berganda” dalam pembunuhan Válter Júnior Moreira dos Reis pada 2017 di Figueirópolis, yang mereka dakwa berkaitan dengan hutang mangsa kepadanya berhubung pembaikan kenderaan.