Peraturan AI Melakukan Langkah Bayi di Capitol Hill

OpenAI CEO Sam Altman tiba untuk

Dalam satu mesyuarat tertutup yang belum pernah berlaku sebelum ini yang mengumpulkan kebanyakan Senat AS dan pemimpin teknologi teratas negara pada hari Rabu, Pemimpin Majoriti Senat Chuck Schumer cuba memulakannya dengan mudah. “Saya bertanya kepada semua orang dalam bilik itu, ‘Adakah kerajaan diperlukan untuk memainkan peranan dalam mengawal selia AI?'” katanya kepada wartawan selepas mesyuarat itu. “Dan setiap orang mengangkat tangan mereka.”

Forum kecerdasan buatan yang sangat dinantikan itu, yang ditutup kepada media dan orang awam, bertujuan untuk menetapkan nada kerjasama antara syarikat teknologi terbesar dunia dan Kongres ketika ia berusaha untuk meluluskan undang-undang AI dwipartisan dalam tempoh setahun akan datang. Tetapi mesyuarat enam jam itu menyerlahkan keadaan semasa di Washington apabila datang kepada AI, di mana ia telah menjadi jauh lebih mudah untuk bersetuju tentang perbincangan tingkat tinggi mengenai “risiko eksistensial” yang ditimbulkan oleh teknologi yang berkembang pesat daripada sebarang kekangan khusus atau rancangan tindakan.

Ketidakselarasan retorik itu jelas apabila beberapa lelaki terkaya di Amerika, termasuk Ketua Pegawai Eksekutif Tesla dan SpaceX Elon Musk, Ketua Pegawai Eksekutif Meta Mark Zuckerberg, Ketua Pegawai Eksekutif Google Sundar Pichai dan Ketua Pegawai Eksekutif OpenAI Sam Altman, keluar dari bilik itu. Musk memberitahu wartawan bahawa mesyuarat itu “mungkin akan tercatat dalam sejarah sebagai sangat penting untuk masa depan peradaban.” Yang lain, termasuk sekitar 40 Senator yang tidak menghadiri, mengambil pandangan yang kurang hebat tentang prosiding itu. Sen. Josh Hawley, R-Mo., yang melewatkan acara itu, berkata beliau enggan menyertai apa yang dipanggilnya “pesta koktel raksasa untuk teknologi besar.”

Mesyuarat Rabu datang di tengah-tengah minggu aktiviti perundangan AI yang sibuk. Tiga pendengaran Kongres lain juga membawa eksekutif teknologi dan pakar AI ke Capitol Hill untuk berdebat tentang pengawasan, langkah-langkah ketelusan, dan risiko yang penggunaan alat AI dapat timbulkan kepada agensi persekutuan. Para penggubal undang-undang mengemukakan satu siri cadangan undang-undang yang bertindih untuk segala-galanya daripada pejabat persekutuan bebas untuk mengawasi AI dan keperluan untuk pelesenan teknologi ini, hingga liabiliti untuk pelanggaran hak sipil dan privasi dan larangan kandungan AI yang dihasilkan untuk mengelirukan dalam pilihan raya.

Setakat ini, bagaimanapun, kebanyakan cadangan untuk undang-undang telah ringan butiran, meletakkan peraturan untuk ketelusan dan liabiliti undang-undang dalam garis besar yang sangat luas. Walaupun mungkin ada persetujuan umum mengenai rangka kerja peringkat tinggi yang menyemak semua kotak – AI harus selamat, berkesan, boleh dipercayai, menjaga privasi, dan tidak diskriminasi – “apa yang sebenarnya bermakna ialah bahawa agensi pengawalseliaan akan perlu menentukan bagaimana memberi kandungan kepada prinsip sedemikian, yang akan melibatkan pertimbangan yang sukar dan kompromi yang kompleks,” kata Daniel Ho, profesor yang menyelia makmal kecerdasan buatan di Stanford University dan merupakan ahli Jawatankuasa Penasihat Kebangsaan AI Rumah Putih.

Bukan mudah untuk mengawal selia AI. Sebarang undang-undang AI akan perlu menangani pelbagai masalah, daripada kos alam sekitar untuk melatih model besar hingga kebimbangan tentang privasi, pengawasan, aplikasi perubatan, keselamatan negara, dan salah maklumat. Ini mungkin akan meninggalkan agensi pengawalseliaan persekutuan yang kekurangan kakitangan dan sumber untuk menentukan bagaimana melaksanakan atau menguatkuasakan peraturan ini. “Itulah yang membuatnya sangat sukar,” kata Ho.

Terdapat juga kebimbangan bahawa hype baru-baru ini tentang AI generatif dapat mengaburkan risiko yang ditimbulkan oleh teknologi AI lain, kata pakar. Dengan eksekutif teknologi terkemuka seperti Musk, Zuckerberg dan Altman sering menghabiskan masa mereka di Capitol Hill ditanya tentang “risiko peradaban” spekulatif teknologi ini, kurang perhatian diberikan kepada kesan seharian apabila sistem ini tersasar, seperti kes yang didokumenkan perisian pengenalan wajah yang salah mengenal pasti seseorang yang ditangkap.

Dalam satu lagi pendengaran minggu ini, eksekutif teknologi mendesak satu subkomiti Senat Judiciary untuk menubuhkan brek kecemasan untuk sistem AI yang mengawal infrastruktur penting untuk memastikan bahawa mereka tidak boleh menyebabkan bahaya. “Jika sebuah syarikat mahu menggunakan AI untuk, katakanlah, mengawal grid elektrik atau semua kereta tanpa pemandu di jalan raya kita atau bekalan air… kita memerlukan brek keselamatan, sama seperti kita mempunyai pemutus litar di setiap bangunan dan rumah di negara ini,” kata Presiden Microsoft Brad Smith pada hari Selasa. “Mungkin itu salah satu perkara paling penting yang perlu kita lakukan supaya kita memastikan bahawa ancaman yang banyak orang risaukan kekal sebahagian daripada fiksyen sains dan tidak menjadi realiti baru.”

Minggu lepas, dua pemimpin Subkomiti Privasi, Teknologi, dan Undang-Undang Senat Judiciary, Sens. Richard Blumenthal, D-Conn., dan Hawley, mengeluarkan gambaran untuk “perlindungan AI yang boleh dikuatkuasakan” yang merangkumi penubuhan agensi pengawasan bebas yang syarikat AI perlu mendaftar. Ia juga mencadangkan bahawa syarikat AI harus memikul liabiliti undang-undang “apabila model dan sistem mereka melanggar privasi, melanggar hak sipil, atau sebaliknya menyebabkan bahaya yang boleh dikenakan.”

Menambah kepada rasa mendesak ialah persetujuan meluas di kalangan pembuat undang-undang bahawa Kongres bertindak terlalu lambat apabila datang untuk mengawal selia teknologi baru yang muncul, seperti platform media sosial, pada masa lalu. “Kita tidak mahu melakukan apa yang kita lakukan dengan media sosial,” kata Pengerusi Jawatankuasa Perisikan Senat Mark Warner, D-Va., kepada wartawan selepas mesyuarat Rabu, “yang membiarkan pakar teknologi menentukannya, dan kita akan memperbaikinya kemudian.”

Laju perdebatan yang perlahan di Washington telah mendorong beberapa pembuat undang-undang negeri untuk mengambil tindakan sendiri. Ahli Senat Negeri California Scott Wiener memperkenalkan rang undang-undang pada hari Rabu yang mencadangkan bahawa sistem AI “frontier” yang memerlukan kuasa pengkomputeran melebihi kuantiti tertentu untuk dilatih harus tertakluk kepada keperluan ketelusan.

Sebagai negeri yang menempatkan Lembah Silikon, di mana kebanyakan syarikat AI terkemuka dunia beribu pejabat, Wiener berkata bahawa California memainkan peranan penting dalam menetapkan garis panduan untuk industri itu. “Dalam dunia ideal kita akan mempunyai skim pengawalseliaan AI persekutuan yang kuat,” kata Wiener kepada TIME dalam temu bual pada hari Selasa. “Tetapi California mempunyai sejarah bertindak apabila kerajaan persekutuan bergerak terlalu perlahan atau tidak bertindak.”

Kebanyakan rakyat Amerika menyokong desakan baru-baru ini untuk tindakan. Lebih separuh daripada orang dewasa AS, termasuk 57% daripada Demokrat dan 50% daripada Republikan, “bersetuju bahawa pembangunan teknologi AI harus dikawal selia dengan ketat oleh kerajaan,” menurut tinjauan Morning Consult pada bulan Jun.

Walaupun pembuat undang-undang sebulat suara bersetuju tentang keperluan untuk mengawal selia AI, perpecahan partisan juga muncul, dengan beberapa Republikan menuduh pembuat undang-undang menggunakan isu ini untuk membenarkan perluasan peraturan persekutuan. “Lebih daripada menakut-nakutkan dan spekulasi fantasi diperlukan oleh undang-undang,” kata Sen. Ted Cruz, seorang Republikan Texas, dalam surat kepada Pengerusi Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan Lina Khan pada hari Isnin meminta jawapan mengenai pendirian agensinya tentang peraturan AI. Dia menggemakan kebimbangan rakan-rakannya bahawa mengikuti langkah-langkah “peraturan berat” Kesatuan Eropah.

“Bagi saya, risiko eksistensial terbesar yang kita hadapi ialah diri kita sendiri,” tulis Cruz dalam surat itu. “Pada ketika ini, Kongres memahami begitu sedikit tentang AI sehingga ia akan melakukan lebih banyak kemudaratan daripada kebaikan… mari kita berhenti sebelum kita mengawal selia.”