Perjuangan Elon Musk untuk Masa Depan AI

Pada persidangan pada tahun 2012, Elon Musk bertemu Demis Hassabis, pereka permainan video dan penyelidik kecerdasan buatan yang telah mengasaskan sebuah syarikat bernama DeepMind yang bertujuan untuk mereka komputer yang boleh belajar untuk berfikir seperti manusia.

“Elon dan saya terus mengambil hati satu sama lain, dan saya pergi melawat beliau di kilang roket beliau,” kata Hassabis. Semasa duduk di kantin yang melihat barisan pemasangan, Musk menerangkan bahawa sebabnya membina roket yang boleh pergi ke Marikh adalah kerana ia mungkin cara untuk memelihara kesedaran manusia sekiranya berlaku perang dunia, hentaman asteroid, atau runtuh tamadun. Hassabis memberitahu beliau untuk menambah satu lagi ancaman yang berpotensi kepada senarai: kecerdasan buatan. Mesin boleh menjadi superpintar dan melampaui kita manusia biasa, -mungkin juga memutuskan untuk melupuskan kita.

Musk berhenti senyap hampir seminit ketika memproses kemungkinan ini. Dia memutuskan bahawa Hassabis mungkin betul tentang bahaya AI, dan dengan serta-merta melabur AS$5 juta dalam DeepMind sebagai cara untuk memantau apa yang dilakukannya.

Beberapa minggu selepas perbualan ini dengan Hassabis, Musk menerangkan DeepMind kepada Larry Page Google. Mereka telah mengenali satu sama lain selama lebih daripada satu dekad, dan Musk kerap tinggal di rumah Palo Alto, Calif. Page. Bahaya potensi kecerdasan buatan menjadi topik yang akan dibangkitkan Musk, hampir secara obsesif, semasa perbualan lewat malam mereka. Page menolaknya.

Di pesta hari jadi Musk pada tahun 2013 di Napa Valley, California, mereka terlibat dalam perdebatan yang bersemangat. Kecuali kita membina dalam pengaman, Musk berhujah, sistem kecerdasan buatan mungkin akan menggantikan manusia, menjadikan spesies kita tidak relevan atau bahkan pupus.

Page mendorong kembali. Mengapa akan menjadi masalah, tanyanya, jika mesin suatu hari nanti melampaui manusia dalam kecerdasan, malah kesadaran? Ia hanya akan menjadi peringkat evolusi seterusnya.

Kesadaran manusia, bantah Musk, adalah kelipan cahaya berharga di alam semesta, dan kita tidak boleh membiarkannya padam. Page menganggap itu omong kosong sentimental. Jika kesadaran boleh direplikasi dalam mesin, mengapa itu tidak akan sama berharganya? Dia menuduh Musk menjadi “spesies”, seseorang yang berat sebelah memihak spesies mereka sendiri. “Yah, saya pro-manusia,” jawab Musk. “Saya f-cking suka kemanusiaan, kawan.”

Oleh itu Musk berasa kecewa apabila mendengar pada akhir 2013 bahawa Page dan Google merancang untuk membeli DeepMind. Musk dan rakannya Luke Nosek cuba menyusun pembiayaan untuk menghentikan urus niaga itu. Di sebuah pesta di Los Angeles, mereka pergi ke bilik atas untuk panggilan Skype selama satu jam dengan Hassabis. “Masa depan AI tidak boleh dikawal oleh Larry,” kata Musk kepadanya.

Usaha itu gagal, dan pengambilalihan Google terhadap DeepMind diumumkan pada Januari 2014. Page pada mulanya bersetuju untuk mewujudkan “majlis keselamatan,” dengan Musk sebagai ahlinya. Mesyuarat pertama dan satu-satunya diadakan di SpaceX. Page, Hassabis, dan pengerusi Google Eric Schmidt menghadiri, bersama-sama dengan Reid Hoffman dan beberapa orang lagi. Musk menyimpulkan bahawa majlis itu pada dasarnya bullsh-t.

Jadi Musk mula menganjurkan siri perbincangan makan malamnya sendiri tentang cara-cara untuk menentang Google dan mempromosikan keselamatan AI. Dia bahkan menghubungi Presiden Obama, yang bersetuju untuk pertemuan satu lawan satu pada Mei 2015. Musk menerangkan risikonya dan mencadangkan agar ia dikawal selia. “Obama mendapatkannya,” kata Musk. “Tetapi saya sedar bahawa ia tidak akan naik ke tahap sesuatu yang akan dilakukannya.”

Musk kemudian beralih kepada Sam Altman, usahawan perisian yang terikat ketat, peminat kereta sport, dan survivalis yang, di sebalik lapisan halusnya, mempunyai intensiti seperti Musk. Dalam makan malam kecil di Palo Alto, mereka memutuskan untuk mengasaskan bersama makmal penyelidikan kecerdasan buatan nonprofit, yang mereka namakan OpenAI. Ia akan membuat perisian sumber terbukanya dan cuba menentang dominasi Google yang semakin meningkat dalam bidang itu. “Kami mahu mempunyai sesuatu seperti versi Linux AI yang tidak dikawal oleh sesiapa pun atau perbadanan,” kata Musk.

Satu soalan yang mereka bincangkan semasa makan malam adalah apa yang akan lebih selamat: bilangan sistem AI yang kecil yang dikawal oleh syarikat besar atau bilangan sistem bebas yang besar? Mereka menyimpulkan bahawa bilangan sistem bersaing yang besar, memberikan semak dan imbang antara satu sama lain, adalah lebih baik. Bagi Musk, inilah sebabnya untuk menjadikan OpenAI benar-benar terbuka, supaya ramai orang dapat membina sistem berdasarkan kod sumbernya.

Cara lain untuk memastikan keselamatan AI, Musk merasakan, adalah dengan mengikat bot rapat dengan manusia. Mereka sepatutnya menjadi sambungan kehendak individu, bukan sistem yang boleh liar dan membangunkan matlamat dan niat mereka sendiri. Itu akan menjadi salah satu rasional untuk Neuralink, syarikat yang akan diasaskannya untuk mencipta cip yang boleh menyambungkan otak manusia secara langsung ke komputer.

Keazaman Musk untuk membangunkan keupayaan kecerdasan buatan di syarikat-syarikatnya sendiri menyebabkan perpecahan dengan OpenAI pada tahun 2018. Dia cuba meyakinkan Altman bahawa OpenAI sepatutnya digabungkan ke dalam Tesla. Pasukan OpenAI menolak idea itu, dan Altman masuk sebagai presiden makmal itu, memulakan lengan untung yang mampu mengumpul dana ekuiti, termasuk pelaburan besar dari Microsoft.

Jadi Musk memutuskan untuk mara ke hadapan dengan membina pasukan AI saingan untuk bekerja pada pelbagai projek yang berkaitan. Ini termasuk Neuralink, yang bertujuan untuk menanam mikrocip dalam otak manusia; Optimus, robot seperti manusia; dan Dojo, superkomputer yang boleh menggunakan jutaan video untuk melatih rangkaian neural buatan untuk mensimulasikan otak manusia. Ia juga mendorongnya untuk menjadi terobsesi dengan mendorong untuk menjadikan kereta Tesla pemanduan sendiri.

Pada mulanya usaha ini agak bebas, tetapi akhirnya Musk akan mengaitkan semuanya bersama-sama, bersama dengan syarikat baru yang diasaskannya yang dipanggil xAI, untuk mengejar matlamat kecerdasan umum buatan.

Pada bulan Mac 2023, OpenAI melancarkan GPT-4 kepada orang ramai. Google kemudian melancarkan chatbot saingan bernama Bard. Dengan itu, pentas telah ditetapkan untuk persaingan antara OpenAI-Microsoft dan DeepMind-Google untuk mencipta produk yang boleh mengobrol dengan manusia secara semula jadi dan melakukan pelbagai tugas berdasarkan teks yang tiada had.

Musk bimbang bahawa chatbot dan sistem AI ini, terutama di tangan Microsoft dan Google, boleh menjadi doktrin politik, mungkin juga dijangkiti oleh apa yang dia panggil virus minda woke. Dia juga takut bahawa chatbot boleh dilatih untuk membanjiri Twitter dengan salah maklumat, laporan berat sebelah, dan penipuan kewangan. Semua perkara itu sebenarnya sudah dilakukan oleh manusia, tentu saja. Tetapi keupayaan untuk mengerah ribuan chatbot yang dijadikan senjata akan menjadikan masalah itu dua atau tiga perintah besarnya lebih teruk.

Kompulsi untuk menunggang ke penyelamatan muncul. Dia berasa dendam kerana dia telah mengasaskan dan membiayai OpenAI tetapi kini ditinggalkan di luar gelanggang. AI adalah badai terbesar yang sedang membentuk. Dan tidak ada orang yang lebih tertarik kepada badai daripada Musk.

Pada bulan Februari 2023, dia menjemput—mungkin perkataan yang lebih baik adalah memanggil—Sam Altman untuk bertemu dengannya di Twitter dan memintanya membawa dokumen penubuhan OpenAI. Musk mencabar beliau untuk menjustifikasi bagaimana dia boleh secara sah mengubah yayasan tanpa keuntungan yang dibiayai oleh derma menjadi untung yang boleh membuat jutaan. Alt