Pesakit Demensia Sering Dirawat Dengan Ubat Antipsikotik. Itu Boleh Berbahaya

Close up of hand writing prescription

Penyakit Alzheimer dan penyakit neurodegeneratif yang serupa bukan sahaja penyakit ingatan, tetapi juga penyakit minda secara keseluruhan. Ia membawa kepada perubahan personaliti dan tingkah laku yang, apabila berlarutan, semakin mencabar untuk diurus oleh penjaga. Berdepan dengan simptom yang sukar dikawal—seperti keganasan, kegelisahan, dan psikosis—doktor kadangkala beralih kepada preskripsi antipsychotik off-label.

Tetapi ubat psikiatri serius ini terlalu banyak dipreskripsikan dan digunakan secara tidak wajar untuk pengurusan demensia off-label, menurut kajian baru ke atas pesakit warga emas di New York. Data yang dikumpul oleh penyelidik dari seluruh negeri itu menunjukkan bahawa dalam kalangan pesakit warga emas terlantar di rumah yang menerima perkhidmatan penjagaan kesihatan di rumah, mereka yang menghidap Alzheimer dan demensia berkaitan (ADRD) lebih daripada dua kali ganda berkemungkinan mengambil ubat antipsychotik berbanding pesakit penjagaan kesihatan di rumah warga emas yang lain, perbezaan yang menurut penulis kajian menunjukkan terlalu banyak preskripsi.

Ubat anti-psikotik sepatutnya pilihan terakhir

Kebanyakan ubat antipsychotik, termasuk semua yang terdapat dalam kajian ini, tidak diluluskan oleh U.S. Food and Drug Administration untuk merawat demensia, tetapi ramai doktor terus menggunakannya, menjadikannya penggunaan off-label yang biasa bagi ubat-ubatan ini. Menurut amalan terbaik yang ditetapkan oleh Alzheimer’s Association, ubat antipsychotik off-label sepatutnya menjadi pilihan terakhir untuk simptom tingkah laku dan psikologi demensia, secara kolektif dirujuk sebagai BPSD. Penjaga dan doktor diminta untuk mula-mula menghabiskan pilihan bukan ubat bagi pengurusan tingkah laku, yang merangkumi strategi seperti mengelakkan konfrontasi dan memastikan pesakit mendapat rehat yang mencukupi. Walaupun begitu, mempreskripsikan ubat antipsychotik biasa memerlukan pengiraan berhati-hati, kerana penggunaannya dikaitkan dengan peningkatan risiko serangan jantung dan kematian secara umum. Menurut penyelidik, kadar preskripsi yang diberikan kepada pesakit dalam kajian mereka jauh lebih besar daripada kadar yang dikenal pasti sebelum ini dalam kes yang sama.

Lebih daripada 6,600 pesakit Medicare di seluruh negeri New York termasuk dalam kajian ini, diterbitkan pada 6 September dalam Journal of the American Geriatrics Society. Kohort itu merangkumi 889 subjek dengan Alzheimer dan demensia berkaitan. Maklumat yang direkodkan oleh jururawat semasa lawatan ke rumah pada 2019 mendedahkan bahawa 17.2% daripada pesakit yang didiagnosis dengan ADRD diberi sekurang-kurangnya satu ubat antipsychotik—walaupun tidak didiagnosis untuk psikosis—berbanding 6.6% daripada pesakit bukan-ADRD.

“Ubat-ubatan ini kadangkala dipreskripsikan secara tidak wajar untuk pesakit demensia yang mengalami kegelisahan atau keresahan tanpa psikosis asas,” penulis kajian yang diketuai oleh profesor madya Universiti Rochester Jianjiao Wang memberitahu TIME melalui e-mel. “Gejala-gejala ini menimbulkan masalah kepada penjaga dan kurang kepada mereka yang mengalaminya, jadi mereka mungkin tidak mendapatkan rawatan perubatan dan akibatnya, tidak diberi ubat-ubatan ini.”

Kajian ini bukan yang pertama membangkitkan kebimbangan mengenai salah guna antipsychotik. Perdebatan dalam kalangan ahli psikiatri geriatrik tentang bagaimana ubat-ubatan ini boleh digunakan secara etika untuk merawat pesakit demensia masih berterusan—dan sama ada mempreskripsikannya adalah “kejahatan yang perlu,” seperti yang ditulis oleh seorang penyelidik British, atau jika ia digunakan sebagai sekatan kimia dan sedatif semata-mata untuk kemudahan penjaga. Walau bagaimanapun, ini adalah kajian Amerika Syarikat pertama dalam lebih sedekad untuk mengumpul data preskripsi sebenar dari kohort besar, walaupun kadar salah guna yang disyaki serupa pernah direkodkan di UK dan Australia. Ia juga salah satu daripada yang sedikit memberi tumpuan secara eksklusif kepada warga tua “komuniti” atau mereka yang tinggal di luar rumah penjagaan – apa yang penyelidik sebut sebagai persekitaran “kurang dikaji” untuk terlalu banyak preskripsi.

Sedikit pilihan baik untuk penjaga

Menjaga pesakit demensia memerlukan keseimbangan setiap hari: Meminimumkan risiko pesakit gelisah mencederakan diri sendiri atau orang lain boleh bertentangan dengan membolehkan mereka terus berasa diri sendiri dan hidup secara bebas pada saat-saat tenang. Menurut kajian New York, pesakit demensia yang hidup dengan ADRD yang mengambil antipsychotik kurang berkemungkinan untuk mendapat semula keupayaan terlibat dalam aktiviti harian—diketahui memperlahankan perkembangan penyakit sedemikian—berikutan kejadian kesihatan apabila dibandingkan dengan mereka yang tidak mengambil ubat tersebut.

Membetulkan isu terlalu banyak preskripsi adalah sukar kerana banyak daripadanya “datang daripada rasa putus asa yang sebenar oleh kedua-dua klinikus dan keluarga/penjaga,” kata Wang dan penulis bersama. “Kami tidak banyak pilihan ubat khusus untuk merawat gejala yang menyusahkan dalam demensia. Perjuangan yang dialami oleh penjaga keluarga adalah nyata.”