Polis UK digesa siasat dakwaan serangan seks terhadap Russell Brand

Russell Brand allegations

Ahli politik Kanada yang senior pada hari Isnin mendesak polis untuk menyiasat tuduhan serangan seksual terhadap Russell Brand, ketika industri hiburan UK menghadapi soalan sama ada kelakuan buruk pelawak itu tidak dipertikaikan kerana ketenarannya.

Brand menafikan tuduhan serangan seksual yang dibuat oleh empat wanita dalam dokumentari Channel 4 dan akhbar The Times dan Sunday Times. Para pendakwa, yang tidak dinamakan, termasuk seorang yang berkata dia diserang secara seksual semasa hubungan dengannya ketika berusia 16 tahun. Wanita lain berkata Brand memperkosa dia di Los Angeles pada 2012.

Brand, 48, telah menolak semua tuntutan itu, dengan berkata dalam kenyataan video bahawa hubungannya “sentiasa berdasarkan persetujuan bersama.”

The Times berkata Isnin bahawa lebih banyak wanita telah menghubungi akhbar itu dengan tuduhan terhadap Brand dan mereka akan “diperiksa dengan teliti.”

Max Blain, jurucakap Perdana Menteri Rishi Sunak, berkata tuduhan itu “sangat serius dan membimbangkan,” dan mereka yang membuat tuduhan harus “diperlakukan dengan serius dan diperlakukan dengan sensitif.”

Ahli parlimen Konservatif Caroline Nokes, yang mempengerusikan Jawatankuasa Wanita dan Kesaksamaan Dewan Rakyat, mendesak polis di Britain dan Amerika Syarikat untuk menyiasat tuduhan yang “sangat mengejutkan” itu.

“Ini memerlukan dan memerlukan penyiasatan jenayah, kerana terlalu lama kita telah melihat lelaki – dan pelaku jenayah sedemikian hampir selalunya lelaki – tidak dipertanggungjawabkan atas kelakuan dan tindakan mereka,” katanya kepada radio BBC.

Pasukan Polis Metropolitan London berkata mereka akan bercakap dengan Sunday Times dan Channel 4 untuk memastikan “mana-mana mangsa jenayah yang mereka bercakap dengan menyedari bagaimana mereka boleh melaporkan apa-apa tuduhan jenayah kepada polis.”

Tuntutan itu telah membaharui perdebatan mengenai “budaya lelaki” yang berkembang di Britain pada tahun 1990-an dan awal 2000-an, dan misogini yang masih wujud di internet.

Tuduhan yang dilaporkan oleh akhbar dan Channel 4 meliputi tempoh antara 2006 dan 2013, ketika Brand adalah bintang utama di Britain dengan profil AS yang semakin meningkat.

Dikenali kerana rutin standup tanpa kawalan dan berisiko tinggi, dia menjadi hos rancangan radio dan televisyen, menulis memoar menceritakan perjuangannya dengan dadah dan alkohol, muncul dalam beberapa filem Hollywood dan seketika berkahwin dengan bintang pop Katy Perry antara 2010 dan 2012.

Brand digantung oleh BBC pada 2008 kerana membuat panggilan jenaka tidak senonoh kepada pelakon “Fawlty Towers” Andrew Sachs di mana dia membual tentang berhubungan seks dengan cucu Sachs. Dia berhenti rancangan radionya susulan insiden itu, yang menarik ribuan aduan kepada penyiar awam.

BBC, Channel 4 dan syarikat penerbitan di sebalik siri realiti “Big Brother” – cabang mana dihoskan oleh Brand – semuanya berkata mereka telah melancarkan siasatan ke atas kelakuan Brand dan bagaimana aduan ditangani.

Brand juga telah dijatuhkan oleh agensi bakat Tavistock Wood, yang berkata mereka telah “ditipu dengan teruk” olehnya.

Penyokong Brand bertanya mengapa tuduhan dibuat bertahun-tahun selepas insiden yang didakwa.

Para wanita berkata bahawa mereka hanya berasa bersedia untuk menceritakan kisah mereka setelah dihubungi oleh wartawan, dengan beberapa memetik ketenaran baru Brand sebagai pengaruh kesejahteraan dalam talian sebagai faktor dalam keputusan mereka untuk bercakap.

Mangsa dan media juga perlu mengambil kira undang-undang fitnah yang mesra penuntut di Britain, yang meletakkan beban pembuktian ke atas mereka yang membuat tuduhan.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini Brand sebahagian besarnya hilang dari media arus perdana tetapi telah membina pengikut besar dalam talian dengan video yang mencampurkan kesejahteraan dan teori konspirasi. Saluran YouTube-nya, yang mempunyai lebih daripada 6 juta pelanggan, termasuk konspirasi COVID-19, salah maklumat vaksin dan temu bual dengan penyiar sayap kanan termasuk Tucker Carlson dan Joe Rogan.

Dia juga terus melancong sebagai pelawak, membuat persembahan kepada ratusan orang di venue London pada malam Sabtu ketika dokumentari Channel 4 disiarkan.

Ellie Tomsett, pensyarah kanan media dan komunikasi di Birmingham City University yang mempelajari litar standup Britain, berkata Brand adalah produk adegan komedi langsung yang dipenuhi dengan misogini – dan masih lagi, walaupun kemajuan dibuat oleh wanita dan lain-lain untuk mendiversifikasikan lanskap komedi.

“Apabila kita mempunyai peningkatan feminisme popular … kita juga mempunyai peningkatan misogini popular yang digambarkan oleh seperti (pengaruh media sosial) Andrew Tate, tetapi jelas dalam semua aspek masyarakat, dan pasti tercermin pada litar komedi UK,” kata Tomsett

“Lebih banyak dan lebih banyak perkara muncul untuk mencuba menangani ini, tetapi idea bahawa ini adalah sesuatu yang berlaku pada masa lalu dan tidak berlaku lagi, dengan jujur, omong kosong,” tambahnya.