Ribuan Dipercayai Terbunuh di Libya Selepas Banjir

Jumlah kematian di bandar Derna melebihi 2,000 selepas banjir melanda Libya timur

CAIRO — Ribut Mediterranean Daniel menyebabkan banjir teruk di Libya yang memecahkan empangan dan menyapu pergi keseluruhan kawasan perumahan di beberapa bandar pantai di timur negara Afrika Utara itu. Sehingga 2,000 orang dipercayai maut, salah seorang pemimpin negara itu berkata Isnin.

Kerosakan yang paling teruk kelihatan di Derna, sebuah bandar yang dahulu dipegang oleh ekstremis Islam dalam kekacauan yang telah menyelubungi Libya selama lebih daripada satu dekad dan meninggalkannya dengan infrastruktur yang reput dan tidak mencukupi. Libya kekal terbahagi antara dua pentadbiran pesaing, satu di timur dan satu di barat, masing-masing disokong oleh militia dan kerajaan asing.

Jumlah kematian yang disahkan akibat banjir pada hujung minggu ini berada pada 61 setakat Isnin lewat, menurut pihak berkuasa kesihatan. Tetapi jumlah itu tidak termasuk Derna, yang menjadi tidak boleh dicapai, dan ramai daripada beribu-ribu yang hilang di sana dipercayai dibawa pergi oleh air selepas dua empangan hulu pecah.

Video oleh penduduk bandar yang dipos dalam talian menunjukkan kerosakan besar. Keseluruhan kawasan perumahan dihapuskan di sepanjang sungai yang mengalir dari gunung melalui pusat bandar. Bangunan pangsapuri bertingkat tinggi yang dahulu berdiri jauh dari sungai itu sebahagiannya runtuh ke dalam lumpur.

Dalam temu bual telefon dengan stesen Isnin, Perdana Menteri Ossama Hamad kerajaan Libya timur berkata 2,000 orang dipercayai maut di Derna dan beribu-ribu dipercayai hilang. Beliau berkata Derna telah diisytiharkan zon bencana.

Ahmed al-Mosmari, jurucakap angkatan bersenjata negara yang berpangkalan di timur, memberitahu sidang media bahawa jumlah kematian di Derna telah melebihi 2,000. Beliau berkata terdapat antara 5,000 hingga 6,000 dilaporkan hilang. Al-Mosmari mengaitkan bencana itu dengan runtuhnya dua empangan berdekatan, menyebabkan banjir kilat maut.

Sejak pemberontakan 2011 yang menumbangkan dan kemudiannya membunuh pemerintah lama Moammar Gadhafi, Libya kekurangan kerajaan pusat dan akibatnya ketiadaan peraturan telah bermakna pelaburan yang semakin berkurangan dalam jalan raya dan perkhidmatan awam negara itu dan juga pengawalseliaan minimum terhadap pembinaan swasta. Negara itu kini terbahagi antara kerajaan saingan di timur dan barat, masing-masing disokong oleh pelbagai militia.

Derna sendiri, bersama bandar Sirte, dikawal oleh kumpulan ekstremis selama bertahun-tahun, pada satu ketika oleh mereka yang bersumpah setia kepada kumpulan Islamic State, sehingga pasukan setia kepada kerajaan timur Libya mengusir mereka pada 2018.

Sekurang-kurangnya 46 orang dilaporkan maut di bandar Bayda timur, kata Abdel-Rahim Mazek, ketua pusat perubatan utama bandar itu. Tujuh orang lagi dilaporkan maut di bandar pantai Susa di timur laut Libya, menurut Ambulans dan Pihak Berkuasa Kecemasan. Tujuh lagi dilaporkan maut di bandar-bandar Shahatt dan Omar al-Mokhtar, kata Ossama Abduljaleel, menteri kesihatan. Seorang dilaporkan maut pada Ahad di bandar Marj.

Palang Merah Libya berkata tiga pekerjanya terkorban semasa membantu keluarga di Derna. Sebelum ini, kumpulan itu berkata ia hilang hubungan dengan salah seorang pekerjanya ketika cuba membantu sebuah keluarga terperangkap di Bayda. Berpuluh-puluh lagi dilaporkan hilang, dan pihak berkuasa bimbang mereka mungkin terkorban dalam banjir yang memusnahkan rumah dan harta benda lain di beberapa bandar di timur Libya, menurut media tempatan.

Di Derna, media tempatan berkata keadaan adalah bencana dengan tiada bekalan elektrik atau komunikasi.

Essam Abu Zeriba, menteri dalam negeri kerajaan Libya timur, berkata lebih 5,000 orang dijangka hilang di Derna. Beliau berkata ramai mangsa dibawa ke Laut Mediterranean.

“Keadaan sangat tragis,” katanya dalam temu bual telefon di saluran berita satelit Al-Arabiya yang dimiliki Arab Saudi. Beliau mendesak agensi tempatan dan antarabangsa untuk segera membantu bandar itu.

Georgette Gagnon, koordinator bantuan kemanusiaan PBB untuk Libya, berkata laporan awal menunjukkan puluhan kampung dan bandar “terjejas teruk… dengan banjir meluas, kerosakan infrastruktur, dan kehilangan nyawa.”

“Saya amat sedih dengan kesan teruk (ribut) Daniel ke atas negara ini… Saya menyeru semua rakan kongsi tempatan, kebangsaan dan antarabangsa untuk berganding bahu memberi bantuan kemanusiaan yang mendesak kepada rakyat di Libya timur,” tulisnya di platform X, sebelum ini dikenali sebagai Twitter.

Dalam satu siaran di X, Kedutaan AS di Libya berkata ia berhubung dengan PBB dan pihak berkuasa Libya dan sedang menentukan cara untuk menghantar bantuan ke kawasan yang paling terjejas.

Sepanjang hujung minggu, rakyat Libya berkongsi rakaman di media sosial yang menunjukkan rumah dan jalan yang banjir di banyak kawasan di seluruh Libya timur. Mereka merayu bantuan ketika banjir mengepung orang di dalam rumah dan dalam kenderaan mereka.

Ossama Hamad, perdana menteri kerajaan Libya timur, mengisytiharkan Derna sebagai zon bencana selepas hujan lebat dan banjir memusnahkan kebanyakan bandar yang terletak di delta Sungai Wadi Derna yang kecil di pantai timur Libya. Perdana menteri itu juga mengumumkan tiga hari berkabung dan memerintahkan bendera di seluruh negara diturunkan separuh tiang.

Mengawal Libya timur dan barat, Komander Khalifa Hifter mengerahkan tentera untuk membantu penduduk di Benghazi dan bandar-bandar timur lain. Ahmed al-Mosmari, jurucakap pasukan Hifter, berkata mereka hilang hubungan dengan lima tentera yang membantu keluarga terperangkap di Bayda.

Kerajaan asing menghantar mesej sokongan pada waktu petang Isnin. Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, presiden Emiriah Arab Bersatu, berkata negaranya akan menghantar bantuan kemanusiaan dan pasukan cari dan selamat ke Libya timur, menurut agensi berita rasmi UAE, WAM.

Turki, yang menyokong kerajaan Tripoli di barat Libya, turut menyatakan takziah, bersama jiran Algeria dan Mesir, dan juga Iraq.

Ribut Daniel dijangka tiba di bahagian barat Mesir pada Isnin, dan pihak berkuasa meteorologi negara itu memberi amaran mengenai kemungkinan hujan dan cuaca buruk.